ΣΤΙΛ FASHION NEWS

Influencers κάνουν tour στις αποθήκες του Shein και προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι ένα ηθικό brand


Ελένη Τσούτση

25 Ιουνίου 2023

Influencers κάνουν tour στις αποθήκες του Shein και προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι ένα ηθικό brand
Pexels
Ενα διαφορετκό tour που μας βάζει σε σκέψεις

H μόδα αναμφίβολα αποτελεί αντικείμενο λατρείας για χιλιάδες ανθρώπους στον κόσμο. Είναι τρόπος έκφρασης και δημιουργικότητας. Είναι μια τέχνη στην οποία δεν είναι όλα λαμπερά και όμορφα όπως κάποιοι πιστεύουν. Η βιομηχανία της, αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες μόλυνσης του περιβάλλοντος, και τα καταστήματα fast fashion πρωτοστατούν.

Άλλωστε ζούμε σε μια εποχή που όλα κινούνται πολύ γρήγορα. Αυτό κάνει και η μόδα. Σχεδόν κάθε εβδομάδα εμφανίζονται νέα trends, τα σχέδια παλιώνουν σε ταχύτητα φωτός και εμείς μένουμε με μία διαρκή ανάγκη ανανέωσης των outfits. Ένα fast fashion online κατάστημα που έχει συνδεθεί με τις καταχρήσεις εργασίας και την καταστροφή του περιβάλλοντος είναι το Shein.

To Shein γνωρίζοντας τη φήμη που έχει δημιουργήσει κάλεσε πρόσφατα αρκετούς influencers να κάνουν ένα tour στις αποθήκες του και να δείξουν στο κοινό την «αληθινή εικόνα». Τα τελευταία χρόνια δεν έχουν ακουστεί λίγα για τις κακές συνθήκες εργασίες που επικρατούν σε αυτές τις αποθήκες. Μερικοί όμως influencers μπορούν να μας αλλάξουν γνώμη;

Για παράδειγμα, η Dani DMC δημοσίευσε ένα video για το ταξίδι της στο Instagram, το οποίο περιλαμβάνει πλάνα από το εσωτερικό πολλών εργοστασίων και ενός χώρου που αποκάλεσε «Κέντρο καινοτομίας Shein». Η Dani εξηγεί ότι μετά από συνομιλίες με τους εργαζόμενους της εταιρείας Shein, ήταν «ενθουσιασμένη και εντυπωσιασμένη βλέποντας τις συνθήκες εργασίας» και χαρακτήρισε την εταιρεία «ανεπτυσσόμενη».

«Νομίζω ότι η μεγαλύτερη αποδοχή από αυτό το ταξίδι ήταν να μάθω να βλέπω και τις δυο πλευρές και μετά να κρίνω», ανέφερε στο τέλος του video post.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι μια έρευνα του βρετανικού τηλεοπτικού σταθμού Channel 4 αποκάλυψε λεπτομέρειες σχετικά με τις επιχειρηματικές πρακτικές της Shein. Το κανάλι μάλιστα έστειλε έναν μυστικό εργαζόμενο για να κινηματογραφήσει τις πραγματικές συνθήκες.

Το Channel 4 διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι λάμβαναν βασικό μισθό 4.000 γιουάν το μήνα - περίπου 556 $ - για να φτιάξουν 500 ρούχα την ημέρα. Σε ένα άλλο εργοστάσιο, οι εργαζόμενοι λάμβαναν 4 cents ανά τεμάχιο. Οι εργάτες και στα δύο εργοστάσια εργάζονταν έως και 18 ώρες και τους έδιναν μόνο μία άδεια το μήνα. Σε μια αποθήκη Shein, βρήκε γυναίκες να πλένουν τα μαλλιά τους κατά τη διάρκεια των μεσημεριανών διαλειμμάτων.

Όλες οι παραπάνω συνθήκες εργασίας παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία της Κίνας αλλά δεν έχει αλλάξει κάτι μέχρι σήμερα. Ωστόσο, οι χαμηλές τιμές της μάρκας και η απίστευτα γρήγορη παραγωγή την έχουν εδραιώσει ως ένα από τα αγαπημένα brands της Gen-Z.

Πρέπει λοιπόν να σκεφτούμε αν αξίζει να ενισχύουμε τέτοιες πρακτικές μέσα από τις αγορές μας. Πριν αγοράσουμε ένα ρούχο, πρέπει να ελέγχουμε πώς παράχθηκε. Περιορίζοντας τη ζήτηση της γρήγορης μόδας, θα περιοριστεί και η προσφορά της. Ας κάνουμε την αρχή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.