ΣΤΙΛ FASHION NEWS

Introduction: Ο σχεδιαστής μόδας, Ιωάννης Κούλουρης, μας μιλάει για όλα


Σοφία Χριστίνα Ραδίτσα

29 Ιανουαρίου 2024

Introduction: Ο σχεδιαστής μόδας, Ιωάννης Κούλουρης, μας μιλάει για όλα
Δώρα Δημητρίου
Ο ανερχόμενος σχεδιαστής μόδας, Ιωάννης Κούλουρης, μας μιλάει για τη μόδα, τη συλλογή του, τα σχέδιά του και το... παστίτσιο

Ο Ιωάννης Κούλουρης είναι ένας νέος σχεδιαστής μόδας που κυνηγάει το όνειρό του στην Ελλάδα του 2024. Με καταγωγή από την Ιθάκη και επτανησιακό ταπεραμέντο, ο 29χρονος σχεδιαστής μέχρι στιγμής έχει κερδίσει αρκετούς διαγωνισμούς, μερικοί από τους οποίους τον έφεραν στην πασαρέλα του MadWalk 2023 by Three Cents και στο Athens Fashion Week. Και εκεί ακόμα, ο Ιωάννης δεν «κρατήθηκε» και κέρδισε ακόμα ένα βραβείο, αυτή τη φορά το Trendsetter Award.

Jenny.Gr
Δώρα Δημητρίου

Μέσα από την μέχρι τώρα εμπειρία του στον χώρο και την αγάπη του για τη μόδα, μας μιλάει για στιλ, βιωσιμότητα, επιχειρηματικότητα και τη Gen Z. Επίσης ο Ιωάννης μας δείχνει μερικά κομμάτια από την τελευταία του συλλογή «What is Femininity», η οποία απέσπασε και το βραβείο, σε ένα μικρό video.

Πώς αισθάνθηκες όταν ακούστηκε το όνομά σου για τον νικητή του Trendsetter Award 2023 στο Athens Fashion Week;

Η αλήθεια είναι πως δεν περίμενα καθόλου να κερδίσω. Μου ήρθε πολύ ξαφνικό. Ακόμα και μετά από μερικές μέρες δεν μπορούσα να το συνειδητοποιήσω.


Ήξερες πάντα ότι θέλεις να ασχοληθείς με το ρούχο;

Ναι, το είχα όνειρο από μικρή ηλικία. Δεν ξέρω τι ακριβώς με τράβηξε στο να δημιουργώ. Ίσως το γεγονός πως δούλευα μαζί με τον πατέρα μου στον σχεδιασμό επίπλου μου "φύτεψε" το μικρόβιο της δημιουργίας.

Μέσα από ποιες διαδικασίες εμπνέεσαι τις συλλογές σου;

Αυτό που με εμπνέει στο να δημιουργήσω είναι πάντα η γυναίκα. Ναι, θέλω ο κόσμος να βλέπει τα ρούχα μου, αλλά ταυτόχρονα θέλω να βλέπει και τη γυναίκα. Το γυναικείο σώμα είναι ένας ναός τον οποίο πρέπει να τον προσκυνάμε καθημερινά. Έπειτα, σίγουρα παίζει τεράστιο ρόλο η πρακτικότητα, η αισθητική, η μουσική, τα βιβλία, οι ταινίες, μία βόλτα.

@jennygr_ ✨Ο Ιωάννης Κούλουρης είναι ένας νέος σχεδιαστής μόδας που κυνηγάει το όνειρό του στην Ελλάδα του 2024 ▪️Με καταγωγή από την Ιθάκη και επτανησιακό ταπεραμέντο, ο 29χρονος σχεδιαστής μέχρι στιγμής έχει κερδίσει αρκετούς διαγωνισμούς, μερικοί από τους οποίους τον έφεραν στην πασαρέλα του MadWalk 2023 by Three Cents και στο Athens Fashion Week ▪️Και εκεί ακόμα, ο Ιωάννης δεν «κρατήθηκε» και κέρδισε ακόμα ένα βραβείο, αυτή τη φορά το Trendsetter Award ▪️Ο @Ioannis Koulouris μιλά στο @jennygr για τη μόδα, τη συλλογή του, τα σχέδιά του και το... παστίτσιο #fashiondesigner #fyp #jennygr ♬ Trendsetter - Connor Price & Haviah Mighty

Ποια γυναίκα θαυμάζεις για την προσωπική της αισθητική και στιλ; Ποια θεωρείς το απόλυτο fashion icon;

Αυτή που θαυμάζω απίστευτα για την αισθητική και το στιλ της είναι η Anna Dello Russo. Υπάρχουν πολλές εναλλαγές στο στιλ της και ποτέ δεν σου δίνει την ίδια εικόνα. Μπορεί τη μία μέρα να την δεις όσο πιο basic γίνεται και την αμέσως επόμενη μπαμ(!) να δεις μία έκρηξη μαξιμαλισμού.

Υπάρχει κάποια γυναίκα ή άντρας που θα ήθελες να ντύσεις; Υπάρχει στο μυαλό σου κάποιος που θα ταίριαζε για brand ambassador της εταιρείας σου;

Θα πω την Emma Stone σίγουρα και την Lorde. Η όλη τους αισθητική, αυτό το «τύπου» χαλαρό glam είναι πολύ του στιλ μου. Για brand ambassador θα επέλεγα την Lorde. Δεν ξέρω, αυτό το slow living που κάνει, πολύ με τραβάει.

Ακόμη δεν έχεις δική σου γραμμή παραγωγής και κατασκευάζεις ρούχα μόνο κατά παραγγελία. Πόσο δύσκολο είναι να δημιουργήσεις το δικό σου fashion brand στην Ελλάδα του σήμερα;

Η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο. Δυστυχώς -για κάποιον ανεξήγητο λόγο-, δεν δίνονται πολλές ευκαιρίες σε νέους σχεδιαστές μόδας να "μπουν" και να δείξουν αυτό που έχουν να προσφέρουν. Επίσης, υπάρχουν πολλοί σχεδιαστές -συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου-, που το budget τους δεν τους επιτρέπει να «ανοίξουν τα φτερά τους». Θες από την κατασκευή ενός e-shop; Θες από το να ανοίξουν ένα κατάστημα; Γενικότερα οι εποχές που διανύουμε είναι πολύ σκοτεινές και δύσκολες. Σκέφτεσαι πολύ το πώς και πού θέλεις να επενδύσεις.

Θεωρείς πως το να κάνεις το brand σου πιο βιώσιμο είναι εύκολο ή δύσκολο και δαπανηρό;

Εμμέσως πλην σαφώς, το brand μου είναι ήδη βιώσιμο. Χρησιμοποιώ κυρίως υψηλής ποιότητας υφάσματα που έχουν περιορισμένη διαθεσιμότητα, τα οποία βγάζουν συγκεκριμένα τεμάχια ρούχων κι αυτό τα κάνει limited edition. Δηλαδή δεν θα βγουν 15 σακάκια, αλλά θα βγουν 5, τα οποία θα είναι αψεγάδιαστα από την αρχή μέχρι το τέλος. Εννοείται πως θα κρατήσουν πολύ περισσότερο από τα fast fashion, λόγω ποιότητας υλικού και ραφής.

Ως σχεδιαστής μόδας που εκπροσωπείς την Gen Z, ποια πιστεύεις ότι είναι η μεγαλύτερη διαφορά της γενιάς σου και των Millennials όσον αφορά στη μόδα;

Γενικότερα, αυτό που έχω παρατηρήσει είναι πως η Gen Z είμαστε λίγο πιο χαλαροί. Μας αρέσει η άνεση, τα καλά πανιά κι η πρακτικότητα. Επίσης, είμαστε λίγο πιο "τολμηροί" όσον αφορά στο styling. Εν αντιθέσει με τους millennials, που τους ενδιέφερε η τέλεια εφαρμογή στα ρούχα. Από αυτά που έχω δει είτε σε επιδείξεις μόδας είτε από παλιά ρούχα σε second hand μαγαζιά κ.α. υπήρχε ένα κάποιο «struggle» να χωρέσει κανείς στα ρούχα τους. Επιπροσθέτως, τα ρούχα των millennials ήταν "καλά" ρούχα. Εάν για παράδειγμα κάποιος δούλευε σε μία εταιρεία, κάθε μέρα είχε ένα διαφορετικό κοστούμι, ένα άλλο για events και ούτω καθεξής. Ακόμη, βλέπω πως η Gen Z είμαστε κάπως πιο "ανοιχτοί" σαν άνθρωποι, πιο προσιτοί και δεν κάνουμε τόσο focus στο χρηματικό, όσο στις ανθρώπινες σχέσεις μεταξύ εμάς και των πελατών μας.

Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον και τι εύχεσαι να καταφέρεις;

Σχέδια για το μέλλον... Σίγουρα θα ήθελα να έχω το δικό μου μικρό -για αρχή- ατελιέ. Να δημιουργήσω ένα slow fashion brand με σεβασμό στους ανθρώπους και στο περιβάλλον. Επίσης, έχω στα σκαριά την νέα μου συλλογή η οποία -μάλλον- θα έχει τίτλο "Shy Summers" και θα είναι για τη σεζόν Άνοιξη - Καλοκαίρι 2025.

Και μερικές bonus ερωτήσεις για να σε μάθουμε λίγο καλύτερα:

Jenny.Gr
Δώρα Δημητρίου

Το χρώμα που σιχαίνεσαι είναι το:

Για κάποιον ανεξήγητο λόγο απεχθάνομαι το κουφετί ροζ. Δεν ξέρω, αυτό το πολύ girly δεν με τρελαίνει. Θεωρώ πως μπορείς να δημιουργήσεις την ίδια εικόνα με ένα υπέροχο φωτεινό μαύρο.

Το φαγητό που θα μπορούσες να τρως κάθε μέρα για την υπόλοιπη ζωή σου είναι το:

Παστίτσιο ασυζητητί! Και ξέρεις ε, με το χοντρό το μακαρόνι, που το ρουφάς και γίνεται χάλια μέχρι κι ο τοίχος από πίσω σου.

Η αγαπημένη σου μυρωδιά είναι:

Έχω δύο αγαπημένες, όχι μία. Το καλοκαίρι με τρελαίνει η μυρωδιά της θάλασσας, αλλά το πρωί -τύπου 06:00 το πρωί- που δεν είναι δυνατός ο ήλιος. Τον χειμώνα η μυρωδιά του καμένου ξύλου στο τζάκι ή στην ξυλόσομπα. Βγάζει κάτι πολύ cozy και οικογενειακό.

Το ποτό σου είναι:

Το καλοκαίρι ό,τι κοκτέιλ έχει βάση το τζιν ή το ρούμι -και στα δύο θα πω ναι- αρκεί να είναι λίγο γλυκά. Τον χειμώνα ζεστό κρασί με κανέλα, μπαχαρικά και πορτοκάλι.

Μπορείς να βρεις τις δημιουργίες του Ιωάννη Κούλουρη εδώ!

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.