ΣΤΙΛ FASHION NEWS

Το πρώτο τυφλό μοντέλο περπάτησε στην Εβδομάδα Μόδας της Κοπεγχάγης και έγραψε ιστορία


JTeam

8 Αυγούστου 2024

Το πρώτο τυφλό μοντέλο περπάτησε στην Εβδομάδα Μόδας της Κοπεγχάγης και έγραψε ιστορία
Ό,τι πιο ωραίο είδαμε σήμερα, που μας έρχεται από την Εβδομάδα Μόδας

Στην ηλιόλουστη Κοπεγχάγη ξεκίνησε η Εβδομάδα Μόδας, για τη σεζόν Άνοιξη/Καλοκαίρι 2025. Αλλά σε αυτό το κείμενο, δεν θα σταθούμε στα trending κομμάτια της μόδας, αλλά σε ένα πρόσωπο. Ένα πρόσωπο που αποδεικνύει πως μπορεί να είναι δυναμικό ακόμα και χωρίς όραση, όπως ακριβώς δυναμική μπορεί να είναι και η μόδα. Και αυτό είναι ίσως το καλύτερο μήνυμα που μπορεί να περαστεί.

Ο λόγος για την Lucy Edwards, το πρώτο τυφλό μοντέλο που περπάτησε σε επίδειξη της Sinéad O’Dwyer, συνοδευόμενη από τον σκύλο-οδηγό της. Χρειάστηκαν μόλις λίγα δευτερόλεπτα για να γράψει ιστορία, όπως και να επιβεβαιώσει πως οι άνθρωποι που έχουν χαμηλή όραση, μπορούν εξίσου να φροντίζουν τον εαυτό τους. Η Anna Cofone, που διευθύνει το Hair and Care, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που έχει ως στόχο ακριβώς αυτό, εξήγησε το πώς η ίδια ξεκίνησε και πώς βοήθησε τη Lucy Edwards να περπατήσει στην επίδειξη.

«Ο πατέρας μου είχε μελαγχρωστική αμφιβληστροειδίτιδα και χρησιμοποιούσε τη μόδα και την περιποίηση ως τρόπο για να διατηρήσει την ανεξαρτησία του, όσο έχανε την όρασή του. Ήταν τόσο παθιασμένος με τη φροντίδα του εαυτού του καιτόσο περήφανος όταν κάποιος αφιέρωνε χρόνο για να του περιγράψει ρούχα, καθοδηγώντας τον με το χέρι του, ενθαρρύνοντάς τον να νιώσει το ύφασμα κάτω από τα δάχτυλά του. Πέθανε πριν από 15 χρόνια και ξεκίνησα το Hair and Care το 2019 για να κρατήσω τη μνήμη του ζωντανή».

Το Hair and Care διοργανώνει μηνιαία εργαστήρια styling, βοηθώντας επί της ουσίας περισσότερες από 300 γυναίκες με οπτική αναπηρία, από το 2021. Σε μία από αυτές τις συνεδρίες συνάντησε και την Lucy Edwards, η οποία από τα 17 της έμεινε τυφλή, εξαιτίας μιας σπάνιας γενετικής μετάλλαξης, ονόματι incontinentia pigmenti. Αξίζει να σημειωθεί πως η Edwards έχει κυκλοφορήσει και το Blind, Not Broken, στο οποίο περιγράφει τη δική της πορεία προς την αποδοχή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.