ΣΤΙΛ RUNWAYS

Dior Haute Couture 2019: Κλόουν και ακροβάτες σε ένα high fashion τσίρκο


Αφροδίτη Σακκά

22 Ιανουαρίου 2019

christian_dior_hcs19_009.jpg

Η Couture Week έχει ξεκινήσει και ήδη έχουμε πάρει μία γεύση από τις πιο εντυπωσιακές και μοναδικές δημιουργίες των μεγαλύτερων οίκων μόδας. Για την couture collection της για την Άνοιξη/Καλοκαίρι 2019 και τον οίκο Dior, η creative director Maria Grazia Chiuri άντλησε έμπνευση απ' το "δημιουργικό χάος" του τσίρκου και τη δουλειά της καλλιτέχνιδας Cindy Sherman που επικεντρώνεται στους κλόουν.

"Το τσίρκο είναι ένα μαγικό μέρος," έγραψε η Chiuri στις σημειώσεις της για το show. "Η φαντασία πολλών καλλιτεχνών έχει διεγερθεί από την γοητεία ενός κόσμου που είναι θαυμάσιος και ωμός, ποιητικός και απαραίτητος". Έτσι ώστε να ενισχύσει το εντυπωσιακό σκηνικό του show, η σχεδιάστρια κάλεσε την ομάδα Mimbre που αποτελείται από γυναίκες ακροβάτριες για να συνοδεύσουν την εμπειρία του κοινού με τα performances τους. Ντυμένες με τα ίδια ασπρόμαυρα outfits, παρουσίασαν διάφορα είδη ακροβατικών όσο τα μοντέλα περνούσαν ανάμεσά τους. Όλα αυτά έλαβαν χώρα μέσα σε μία τεράστια σκηνή τσίρκου, διακοσμημένη από φωτάκια και χρωματιστό δάπεδο.

Η επιρροή της τέχνης του τσίρκου ήταν εμφανείς και στις δημιουργίες της Chiuri, μέσα από βολάν λεπτομέρειες γύρω απ' τον λαιμό σαν από στολή κλόουν, μέχρι φούστες από τούλι και παγιέτες (αναφορά σε κοστούμια ακροβατών). Η εκθαμβωτική λάμψη ήταν βασικό στοιχείο της συλλογής, από μπότες με glitter μέχρι φορέματα κεντημένα με χάντρες και κοστούμια με λεπτομέρειες από διάφορες πέτρες. Όπως συμβαίνει με τις couture δημιουργίες συνήθως, οι τουαλέτες ήταν αυτές που έκλεψαν την παράσταση: Αέρινα σχέδια με πιέτες σε metallic αποχρώσεις του ροζ, πράσινου και χρυσού έμοιαζαν να αιωρούνται στο catwalk, όπως και τουαλέτες από διάφανο τούλι και θεματικά κεντημένες λεπτομέρειες.

"Το τσίρκο παρουσιάζεται ως ένα μέρος που τους συμπεριλαμβάνει όλους," γράφει η Chiuri, "μέσα στο οποίο ο κλόουν, μέσα από την ανδρόγυνη και ασέξουαλ διάστασή του, γίνεται η έκφραση μίας πιθανής ισότητας και μία υποκίνηση του νεωτερισμού - όπου η ομορφιά, η προέλευση, το φύλο και η ηλικία δεν είναι πλέον σημαντικά, και μόνο η τεχνική και το ρίσκο έχουν σημασία."

Δείτε τα πιο εντυπωσιακά looks από τη Spring/Summer Couture Show 2019 του οίκου Dior:

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.