ΣΤΙΛ STYLING TIPS

Πόσο συχνά φοράς τα ρούχα σου πριν τα καταδικάσεις στην αφάνεια;


JTeam

21 Νοεμβρίου 2022

Πόσο συχνά φοράς τα ρούχα σου πριν τα καταδικάσεις στην αφάνεια;
Pexels
Πόσες φορές μπορείς να φορέσεις ένα ρούχο πριν το βαρεθείς; Αν δε το βαρεθείς σύντομα, θα μπορέσεις να το φοράς για πολύ καιρό ή θα έχει φθαρεί σε λιγότερο από έναν χρόνο; Και στην τελική πόσο ethical και sustainable είναι η μόδα σήμερα;

Αισθάνεσαι κι εσύ άσχημα κάθε φορά που πετάς ένα ρούχο; Είσαι και εσύ μια από εμάς που το «δεν έχω τίποτα να φορέσω...» είναι στο καθημερινό σου λεξιλόγιο, ενώ η ντουλάπα σου είναι γεμάτη ρούχα;

Αν απάντησες ΝΑΙ και στις δυο παραπάνω ερωτήσεις, τότε το συγκεκριμένο άρθρο σε ενδιαφέρει πολύ.

Αυτό το αίσθημα ενοχής που σε κατακλίζει όταν πετάς ένα παντελόνι που το έχεις φορέσει μόνο 3 φορές, γιατί δεν είναι πια «της μόδας», καλά κάνει και σε κατακλίζει! Αρχικά το να πετάς τα ρούχα σου, ενώ μπορείς να τα δωρίσεις, δεν θεωρείται επιλογή στις μέρες μας. Και αν το δούμε από την περιβαλλοντική πλευρά, το πόσες φορές φοράς τα ρούχα σου μπορεί να μην κάνει διαφορά σε σένα, αλλά στον πλανήτη κάνει τεράστια!

Έχεις πολλά... πετάς πολλά!

Φαντάζομαι έχεις φορέσει από τη μαμά, τη θεία ή το second hand μαγαζί της πόλης σου ένα jean του 1980 ή μια φούστα του 1970. Θυμάσαι τη διαφορετική αίσθηση του υφάσματος και την έκπληξή σου ότι αυτό το ρούχο μετά από τόσα χρόνια παραμένει σχεδόν άθικτο και ικανό να φορεθεί; Που είναι το polyester στο ταμπελάκι; Μόνο φυσικά υλικά; Μα θα κοστίζει μια περιουσία, σκέφτεσαι. Και κάπου εδώ έρχεται η συνειδητοποίηση.

Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε και καταναλώνουμε ρούχα άλλαξε ριζικά από όταν οι fast fashion και οι ultra fast fashion εταιρίες μας είπαν ότι το φθηνό και το πολύ είναι προτιμότερο και πιο in fashion, από το πιο ακριβό και ποιοτικό.

Κάνοντας focus στη χαμηλή τιμή, αντί στα eco-friendly υλικά και στις ηθικές και δίκαιες συνθήκες εργασίας (μη ξαφνιάζεσαι), οι fast fashion εταιρίες κατάφεραν να κατεβάσουν τις τιμές σε μη ανταγωνιστικά επίπεδα. Επίσης λανσάροντας κάθε μήνα -ή ακόμα και κάθε εμβομάδα- νέες συλλογές, δημιουργούν εφήμερα trends και τρέφουν το FOMO.

Σε γενικές γραμμές πλέον δεν έχει σημασία η αντοχή και η ποιότητα, αλλά η χαμηλή τιμή και η ποσότητα.

Δυστυχώς στο παραπάνω θέμα βοήθησαν τα social media, όπου με τους influencers του TikTok και του Instagram να μη φορούν το ίδιο outfit δεύτερη φορά (στο πυρ το εξώτερον!) ο υπερκαταναλωτισμός αγιοποιήθηκε.

fast fashion factory
francois le nguyen/unsplash.com


Ας μιλήσουμε με νούμερα

Κατά μέσο όρο, τα ρούχα μας τα φοράμε 7 φορές πριν τα πετάξουμε/δώσουμε/αφήσουμε. Αν αυτό δε το θεωρείτε σοκαριστικό, τότε κρατήστε ότι πλέον αγοράζουμε 60% περισσότερα ρούχα τον χρόνο σε σχέση με αυτά που αγοράζαμε το 2000.

Αυτό όπως είναι λογικό οδηγεί σε αδιανόητες ποσότητες απορριμμάτων από υφάσματα και άλλα υλικά, με τον αριθμό τον ρούχων που πετιούνται κάθε χρόνο να ανέρχεται στους 18.6 εκατομμύρια τόνους!

Σύμφωνα με τον Lauren Bravo, τον συγγραφέα του How To Break Up With Fast Fashion, τίνουμε να φοράμε μόνο το 10% των ρούχων που έχουμε στην κατοχή μας σε καθημερινή βάση και όχι για πολύ, διότι σε αντίθεση με τα jean του 1980 που αναφέραμε προηγουμένως, τα οποία άντεξαν στο test του χρόνου, σήμερα το 60% των ρούχων μας είναι ικανά να φορεθούν για λιγότερο από έναν χρόνο.

Η λύση που προσφέρει τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά οφέλη είναι μια: λιγότερα ρούχα, καλύτερης ποιότητας, με αντοχή. Το #30WearsChallenge σε προτρέπει να καταφέρεις να φορέσεις τα ρούχα σου το λιγότερο 30 φορές, για την καταπολέμηση της αύξησης του CO2 και των λοιπών αποβλήτων της βιομηχανίας της μόδας.

Mπορώ να φορέσω τα ρούχα μου για περισσότερο; Ναι, αρκεί:

- να θυμάσαι ότι τα ρούχα πρέπει να θεωρούνται "καλά" βάση της αντοχής τους στο χρόνο.
- πριν αγοράσεις κάτι, να ρωτήσεις τον εαυτό σου αν το χρειάζεται όντως (σοβαρά τώρα).
- πριν αγοράσεις κάτι να σκεφτείς αν θα το βάλεις 30 φορές το λιγότερο.
- να διαλέξεις σοφά ανάμεσα σε ethical brands.
- να αφαιθείς να παίξεις με τα ρούχα και τα αξεσουάρ σου για ποικίλα και ενδιαφέροντα outfits.
- να προσπαθήσεις να αποβάλεις την κουλτούρα του FOMO.

Τροφή για σκέψη; Θα μπορούσε!

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.