COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Γίγαντες με σπανάκι και φέτα


20 Φεβρουαρίου 2013

Συνταγή για υγιεινό και παραδοσιακό φαγητό.

Υλικά (για 6 άτομα):

  • 1 ¼ της κούπας γίγαντες
  •  2 κομμάτια λευκό ψωμί, κομμένα σε τέταρτα
  •  6 κ.σ. ελαιόλαδο
  •  2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  •  3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  •  280 γραμ. σπανάκι
  • 400 γραμ. ντομάτα σε κύβους
  •  ¼ της κούπας άνηθο
  •  170 γραμ. φέτα, τριμμένη
  • Αλάτι
  • Μαύρο πιπέρι
  • 1 λεμόνι κομμένο σε λεπτές φέτες

Διαδικασία:

Πλένετε και μουλιάζετε από βραδύς τους γίγαντες. Τους στραγγίζετε και τους βάζετε να βράσουν σε μία κατσαρόλα με περίπου 2 λίτρα νερό και 1 κ.γ. αλάτι. Έπειτα χαμηλώνετε τη φωτιά και τους αφήνετε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν, δηλαδή για περίπου 1 ½ ώρα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Εν τω μεταξύ, τρίβετε το ψωμί σε ένα μπλέντερ μαζί με 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°C. Αφού οι γίγαντες έχουν μαλακώσει τους βγάζετε από τη φωτιά και τους στραγγίζετε. Βάζετε σε μία κατσαρόλα  2 κ.σ. ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και ½ κ.γ. αλάτι, και τσιγαρίζετε για 5-7 λεπτά. Προσθέτετε το σκόρδο και τσιγαρίζετε για 30 δευτερόλεπτα, έπειτα το μισό από το σπανάκι και μαγειρεύετε για 2 λεπτά. Προσθέτετε το υπόλοιπο σπανάκι, ανακατεύετε και αφήνετε για άλλα δύο λεπτά. Βγάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε στο σπανάκι τους γίγαντες, τα κυβάκια ντομάτας, τον άνηθο και τα άλλα 2 κ.σ. ελαιόλαδο, ανακατεύετε, αλατοπιπερώνετε και τους βάζετε σε ένα πυρίμαχος σκεύος. Πασπαλίζετε με τριμμένη φέτα και με την ψίχα του ψωμιού και βάζετε στον φούρνο για 20 λεπτά. Σερβίρετε μαζί με τις φέτες λεμονιού.

 Καλή όρεξη!