Υλικά:
Για τη Βασιλόπιτα
- 300 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 250 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 2 γρ. μαστίχα
- 7 γρ. μαχλέπι
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 2 κ.σ. αλεύρι
- 1-2 πορτοκάλια ξύσμα
- 2 βανίλιες ή 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για μείγμα Β
- 4 αυγά (200 γρ.)
- 75 ml γάλα 3,5% λιπαρά
Για μείγμα Γ
- 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
Για τη γκανάζ
- 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 150 γρ. κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση:
Για τη Βασιλόπιτα κέικ
Χτυπάμε το βούτυρο και την άχνη στο μίξερ με το "φτερό" πολύ καλά μέχρι να αφρατέψουν. Μόλις αφρατέψουν, σταματάμε το χτύπημα, καθαρίζουμε τα πλαϊνά τοιχώματα και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5 λεπτά. (Καλό είναι το βούτυρο να το χτυπάμε όταν είναι εκτός ψυγείου για κάποια ώρα ώστε να είναι μαλακό).
Κατά τη διάρκεια που δουλεύει το μίξερ παίρνουμε τα υπόλοιπα υλικά από το πρώτο μείγμα (εκτός από το πορτοκάλι) και τα χτυπάμε σε ένα μπλεντεράκι με μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη για να γίνουν σκόνη. Όταν ετοιμαστούν προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε αυτή τη σκόνη στο μείγμα με το βούτυρο και την άχνη και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε τα υλικά του μείγματος Β σιγά σιγά. Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε το μείγμα Γ και ανακατεύουμε πολύ σιγά με μια κουτάλα. Βουτυρώνουμε-αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα κέικ διαμέτρου 25 εκ. με αφαιρούμενα πλαϊνά και ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά, στην υψηλή σχάρα. Πριν το ψήσιμο βάζουμε το φλουρί!!! Μόλις είναι έτοιμη, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε!
Για τη γκανάζ
Σε ένα μπολάκι, ρίχνουμε την κουβερτούρα και την κρέμα γάλακτος και ζεσταίνουμε για 1-1,5 λεπτό στα 800 watt στο φούρνο μικροκυμάτων (ή σε μπεν μαρί). Ανακατεύουμε. Θέλουμε ή γκανάζ να έχει πήξει και να μην είναι πάρα πολύ ρευστή.
Από τον Άκη Πετρετζίκη.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.