REAL LIFE TODAY I LOVE

«Μέσα μας υπάρχει πάντα ένα αόρατο καλοκαίρι»


Τζένη Μπαλατσινού

25 Μαΐου 2020

«Μέσα μας υπάρχει πάντα ένα αόρατο καλοκαίρι»

«Στη μέση του χειμώνα ανακάλυψα, τελικά, ότι μέσα μου υπάρχει ένα αόρατο καλοκαίρι», είχε γράψει κάποτε ο Γάλλος συγγραφέας, Αλμπέρ Καμί, αποδίδοντας εξαιρετικά τη δυναμική και την υπεροχή του θέρους κάτω από οποιαδήποτε αντίξοη συνθήκη.

Μεταπηδώντας εποχές και ψυχολογικές διακυμάνσεις, αποδεικνύεται πως αυτό τον χρόνο κερδίζουμε καθημερινά ένα μεγάλο στοίχημα με τον εαυτό μας, που δεν είναι άλλο από την ατομική μας ευθύνη, που θα μας χαρίσει ένα ακόμη καλοκαίρι με πολύ μπλε και φως! 

Το καλοκαίρι στην Ελλάδα ισοδυναμεί με έναν ασυναγώνιστα αμύθητο πλούτο. Διάσημοι καλοκαιρινοί προορισμοί αναδύονται από το παρελθόν, που κρύβουν τα αγαπημένα μας μέρη, και φωτίζονται μαγικά από τον ήλιο, χαρίζοντάς μας τις ομορφότερες στιγμές και αναμνήσεις. Αυτό το καλοκαίρι έχουμε πιο ανάγκη από ποτέ να περιηγηθούμε σε μυστικά σοκάκια που θα μας οδηγήσουν σε ανεξερεύνητους παραδείσους ή σε γνωστούς νησιωτικούς θησαυρούς.  

https://instagram.com/p/B0_R5Zph7Be/

Με το πέρασμα των χρόνων, το μόνο που αλλάζει σε ορισμένα ελληνικά νησιά, είναι ότι τα πιο απομακρυσμένα του χάρτη μετρούν πλέον, λιγότερους κατοίκους. Η ομορφιά και ο πλούτος μοιράζονται ισόποσα σε κάθε μυστική γωνιά της Ελλάδας. Δίπλα στη θάλασσα, στην οποία σχεδόν κανείς μας δεν μπορεί να αντισταθεί, λάμπουν τα αρχαία μάρμαρα. Η Πορτάρα στη Νάξο, η Δήλος, ο Σκάρκος στην Ίο, η Φαιστός στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Η αρχαία Ολυμπία, η Κνωσός και η Γόρτυνα, οι μονές του Αγίου Όρους, το Ακρωτήρι της Σαντορίνης, που είναι ένα νησί που έτσι κι αλλιώς, ξεχωρίζει, καθώς γεννήθηκε από τα "σπλάχνα της γης", απέχουν μια ανάσα από τη θάλασσα και είναι στις πρώτες θέσεις της ατζέντας των καλοκαιρινών μας διακοπών. Όπως και τα αρχαιολογικά μουσεία, οι βυζαντινές μονές, τα κάστρα, οι πύργοι, τα μνημεία, τα αρχαία μονοπάτια... Ακόμη και το πιο μικρό πράγμα στην Ελλάδα, κρύβει μια εντυπωσιακή ιστορία. 

https://instagram.com/p/B0WGEpSILgB/

Φέτος, είναι μια καλή ευκαιρία να αποφορτιστούμε πλήρως από την απαιτητική καθημερινότητα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε το τελευταίο διάστημα, και να ανακαλύψουμε μια Ελλάδα αυθεντική, όπως ακριβώς ξεδιπλώνεται μπροστά μας. Δονούσα, Σχοινούσα, Ανάφη, Κίμωλος, Χάλκη, Καστελλόριζο. Από τη Σύμη, στην Ικαρία, την Αμοργό, την Τήλο, την Κάλυμνο, την Αλόννησο, τη Σαμοθράκη, την Ιθάκη, τους Παξούς, τους εξωτικούς Αντίπαξους, τα καταπράσινα νησάκια της Λευκάδας. Μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε μαγευτικές βόλτες μπροστά από ειδυλλιακά ηλιοβασιλέματα, χτίζοντας στιγμές που αργότερα θα νοσταλγούμε με τρυφερά flashback. 

Από το αρχοντικό νησί με την "Αποκαλυπτική" ομορφιά, την Πάτμο μέχρι το πιο ανεξερεύνητο και μικρό σημείο του χάρτη μας, κάθε προορισμός συντελεί μέσα μας και μια μικρή εσωτερική μεταμόρφωση. Με μεζεδάκι, ούζο και ντόπιο κρασί. Παρέα με τους κατοίκους που έχουν να μοιραστούν τη δική τους ιστορία, με τους ψαράδες, με τον δάσκαλο του χωριού, με τις νοικοκυρές, που ζυμώνουν ψωμί για να το βάλουν στον ξυλόφουρνο.

https://instagram.com/p/Bs7UGf7BoLQ/

Έχουμε τη δυνατότητα για ακόμη μια φορά, να ζήσουμε στιγμές απόλυτης ξεγνοιασιάς από παλιές δεκαετίες με άρωμα '70s. Με κέρασμα γλυκό του κουταλιού, αμυγδαλωτά, σουμάδα, μαστίχα, αρωματική χειροποίητη λεμονάδα, ελληνικό καφέ στο χοντρό φλιτζάνι και «υποβρύχιο»- βανίλια στο ποτήρι. Με διηγήσεις και ιστορίες για τον τόπο τους. Με τους μύθους και τις παραδόσεις ακόμη ζωντανές, να περνούν στόμα με στόμα στην επόμενη γενιά. Με αυτοσχέδιες μαντινάδες και καντάδες, που θα σιγοτραγουδήσετε κι εσείς. Η Ελλάδα του καλοκαιριού είναι πάντα γενναιόδωρη και αληθινή μπροστά σε κάθε επισκέπτη, που έχει τη λαχτάρα να την εξερευνήσει!

Βουτιές από τις προβλήτες, ρακέτες κάτω από τον ήλιο, γέλια στην ακρογιαλιά. Το ελληνικό καλοκαίρι θα είναι πάντα ο χορηγός της θετικής μας ενέργειας.

https://instagram.com/p/BmELjUOhk0y/

Μια τέτοια Ελλάδα ονειρεύομαι πως θα δαμάσει φέτος, όλα όσα νιώσαμε αυτούς τους μήνες. Την απόγνωση, την απελπισία, τη δυσφορία, επαναφέροντας γλυκά την ελπίδα πως όλα πια πέρασαν αρκεί να επιδεικνύουμε την απαραίτητη ατομική ευθύνη απέναντι σε όλα όσα αγαπάμε. Απέναντι στην Ελλάδα, που στέκεται επιβλητική για ακόμη μια φορά απέναντί μας, έτοιμη να μας ταξιδέψει και να μας μυήσει στις ερωτεύσιμες μυστικές της γωνιές.