REAL LIFE TODAY I LOVE

Στα χρόνια της μάσκας: Η υφασμάτινη προστασία στη νέα κανονικότητα


Τζένη Μπαλατσινού

21 Ιουλίου 2020

Στα χρόνια της μάσκας: Η υφασμάτινη προστασία στη νέα κανονικότητα

Η μάσκα προστασίας είναι μέρος της νέας κανονικότητας, που εισέβαλε στη ζωή μας σχεδόν απροσδόκητα πριν από μερικούς μήνες, με όρους μονιμότητας. Η μάσκα δεν περιορίζει την αγάπη, αντίθετα προφυλάσσει τα αγαπημένα μας πρόσωπα και τον ίδιο μας τον εαυτό. Άλλωστε, ο προστατευτικός όρος που τη συνοδεύει, εξηγεί αυτή ακριβώς την αποστολή.

Λαμβάνοντας αυτό υπόψιν, ίσως μπορέσουμε να αντιληφθούμε πως η χρήση της είναι πλέον συνώνυμο της ύπαρξής μας. Δεδομένου ότι οι συζητήσεις τελευταία, γύρω από τον περιορισμό της διασποράς του COVID- 19 εντείνονται, και η μάσκα λαμβάνει ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο σε σούπερ μάρκετ για εργαζομένους και καταναλωτές από τις 18 Ιουλίου, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η προστατευτική μάσκα συμβολίζει την πανδημία.

Όπως αναφέρει το BBC, η προστατευτική μάσκα προσώπου είναι «μία οπτική μεταφορά για τον μικροσκοπικό και αόρατο ιογενή εχθρό που θα μπορούσε να παραμονεύει σε κάθε γωνία». Σε κάποιες χώρες, όπως στις ΗΠΑ, η χρήση μάσκας έχει λάβει πολιτικές διαστάσεις με δυνατές φωνές διαμαρτυρίας εναντίον της. Ο χειρισμός της πανδημίας από τον Donald Trump είχε ως άμεση επίπτωση την καταγραφή 140.000 θανάτων μέσα σε τέσσερις μήνες. Για την ακρίβεια, ο παραπάνω απολογισμός δείχνει ότι ο κορωνοϊός ξεπέρασε τους νεκρούς Αμερικανούς του πολέμου στο Βιετνάμ, του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και ασφαλώς, τους νεκρούς του πολέμου της Κορέας. Μόνο οι απώλειες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και του αμερικανικού εμφυλίου προσπερούν τα νούμερα της πανδημίας.

Ο θλιβερός απολογισμός στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μοντέλα επιδημιολογίας, αναμένεται ως το τέλος του καλοκαιριού να ξεπεράσει τους 145.000. Ωστόσο, το debate για τη χρήση της μάσκας συνεχίζεται και σε άλλες χώρες ενώ σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov, πάνω από το 80% των ανθρώπων στην Ισπανία, την Ιταλία και την Κίνα φορούν προστατευτικές μάσκες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο απεναντίας, μόλις το 36% των ανθρώπων δήλωναν ότι φορούσαν μάσκα εν μέσω του lockdown.

Η σωστή χρήση της μάσκας μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας, αν κατανοήσουμε αυτό που εξηγεί η ιατρική κοινότητα. «Αν συναντηθούν δύο άνθρωποι χωρίς μάσκα, που ο ένας νοσεί και ανταλλάξουν σταγονίδια, η πιθανότητα να κολλήσει είναι 95%. Αν φορούν και οι δυο μάσκες, η πιθανότητα είναι 1,5%». Εάν σκεφτούμε ότι είναι μία παραπάνω συνήθεια, που μπορούμε να εντάξουμε στις ήδη υπάρχουσες, τότε η καθημερινότητα μπορεί να γίνει πολύ πιο απλή και ασφαλής.

https://instagram.com/p/CC0n4QAg6Rc
Η αγάπη στα χρόνια της μάσκας, το ίδιο δυνατή με χθες

Σύμφωνα με το περιοδικό TIME, η μάσκα «είναι μέτρο προστασίας, όπως και επικοινωνίας». Κατανοώντας το γεγονός ότι η μάσκα μετατοπίζει την προσοχή μας από τα χείλη και το στόμα, πχ προς το βλέμμα και τα μάτια, τότε θα καταλάβουμε ότι μπορούμε να ανακαλύψουμε νέους τρόπους έκφρασης, εισχωρώντας στη σιωπηλή έκφραση των συναισθημάτων. Η μάσκα προστασίας δεν εξαλείφει λοιπόν, την επικοινωνία, μας βοηθάει να παρατηρήσουμε περισσότερο τις χειρονομίες και τις κινήσεις του υπόλοιπου σώματος.

Όπως εξηγούν άλλωστε, οι ειδικοί, «Δεν χρειάζεται να είμαστε χαρούμενοι για να χαμογελάσουμε και δεν χαμογελάμε πάντα όταν είμαστε χαρούμενοι». Μάλιστα, υπάρχουν 19 διαφορετικά είδη χαμόγελου, από τα οποία μόνο τα 6 σχετίζονται με τη χαρά και την ευτυχία. Τα υπόλοιπα τα ενεργοποιούμε όταν είμαστε φοβισμένοι, ενοχλημένοι ή όταν πονάμε, αλλά όλα τα ανθρώπινα συναισθήματα καταγράφονται μέσα από συγκεκριμένες κινήσεις στο σώμα μας, που δεν φανερώνονται στο πρόσωπο.

Εάν υιοθετήσουμε την άποψη των ειδικών πάνω στη γλώσσα του σώματος, πως «Το πρόσωπο μαρτυρά λίγα από τα αληθινά συναισθήματα που υποβόσκουν» με τα μάτια να είναι ο βασικός πρωταγωνιστής των αυθόρμητων αντιδράσεων, τότε ίσως καταλάβουμε περισσότερο πως η χρήση μάσκας δεν «κρύβει» όλα όσα θέλουμε να εκφράσουμε αλλά, αντίθετα μας βοηθά να εξερευνήσουμε περισσότερο τις εκφράσεις του διπλανού μας, αλλά και τις δικές μας όταν το πρόσωπο καλύπτεται για την ασφάλεια όλων.

Φωτογραφία: Χρήστος Λώλος