UPDATE

4 ιστορικοί προδότες χειρότεροι από τον Ιούδα


The Jennettes

25 Απριλίου 2019

8e127516d1c7fd1cc0abbbdff917b8da1.jpg

Από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, η ανθρώπινη ιστορία είναι γεμάτη με προδότες που για να βοηθήσουν τους εαυτούς τους πρόδωσαν τους ανθρώπους, τις πατρίδες τους και τις αξίες τους. Στο τέλος όμως, κανείς τους δεν απόλαυσε για πολύ τους καρπούς της προδοσίας του.

Ο πιο διάσημος προδότης της ιστορίας είναι πιθανότατα ο Ιούδας. Ο ένας από τους 12 αποστόλους πρόδωσε τον Ιησού μετά το Μυστικό Δείπνο, δίνοντάς του ένα φιλί με το οποίο τον έδειξε στους Ρωμαίους στρατιώτες που τον καταδίωκαν. Αυτό ήταν το φιλί του θανάτου για τον Ιησού και η αρχή του μαρτυρίου του Ιούδα. Ο Ιουδαίος χωρικός φαίνεται πως πλήρωσε 30 αργύρια τα οποία αγότερα πέταξε και αυτοκτόνησε, μετατρεπόμενος στον πιο απεχθή προδότη της ιστορίας. Υπάρχουν όμως μερικοί που ανταγωνίζονται ευθέως τον Ιούδα, τόσο σε προδοσία, όσο και ιστορική αντιπάθεια.

Εφιάλτης

Ο μεγάλος αντιήρωας της Αρχαίας Ελλάδας που οδήγησε τους Πέρσες στα νώτα των Σπαρτιατών του Λεωνίδα μόνο συστάσεις δεν χρειάζεται. Κατά τη διάρκεια της μάχης των Θερμοπυλών, ο Εφιάλτης πήγε στον Ξέρξη, προκειμένου να του δώσει πληροφορίες για τα στενά στα οποία μάχονταν οι Έλληνες πολεμιστές. Τα στενά αυτά τους έδιναν πλεονέκτημα, και ο Εφιάλτης το γνώριζε, οπότε αποφάσισε να αποκαλύψει στον Ξέρξη την ώρα και το μέρος που έπρεπε να επιτεθεί, ελπίζοντας να τον ανταμείψει με πλούτη. Ο Εφιάλτης έλαβε όντως μια πλούσια χρηματική αμοιβή, με την οποία κατέφυγε για αρκετά χρόνια στη Θεσσαλία, καθώς ήταν επικυρηγμένος. Όταν επέστρεψε στη γενέτειρά του, τον αναγνώρισε ο συμπατριώτης του, ο Αθηνάδης ο Τραχίνιος, και τον σκότωσε επιτόπου. Ο Αθηνάδης τιμήθηκε ως ήρωας και ο Εφιάλτης έγινε ένας από τους διασημότερους προδότες της ιστορίας.

Μάρκος Βρούτος

Η κραυγή του Ιούλιου Καίσαρα για την προδοσία του Βρούτου είναι μια από τις πιο γνωστές κραυγές απελπισίας. "Κι εσύ, Βρούτε;" ρώτησε ο Καίσαρας, όταν ο Ρωμαίος γερουσιαστής έλαβε μέρος σε μια συνωμοσία για να τον ρίξει από την εξουσία. Ο λόγος πίσω από αυτήν την προδοσία ήταν ότι οι εχθροί του Καίσαρα έπεισαν τον αγαπημένο φίλο του ότι ο στρατηγός είχε βλέψεις δικτάτορα και αποτελούσε κίνδυνο για τη Δημοκρατία. Έτσι, ο Βρούτος πίστεψε ότι ο Καίσαρας έπρεπε να πεθάνει για να επιβιώσει το πολίτευμα, μένοντας στην ιστορία ως ένας πιο "περίπλοκος" προδότης από τους υπόλοιπους.

Doña Marina

Πιθανόν η γυναίκα που έχει διασυρθεί περισσότερο στον Ισπανόφωνο κόσμο, είναι γνωστή ώς η γυναίκα που πρόδωσε τους ανθρώπους της στους βίαιους Ισπανούς κατακτητές. Ως πρώην σκλάβος, η Marina ήταν μεταφράστρια κι ερωμένο του Hernando Cortes, κατακτητή της Νέας Ισπανίας (Μεξικό). Σύμφωνα με τους θρύλους, η γλωσσική σύνδεση που παρείχε στον κατακτητή ήταν ζωτικής σημασίας για τις κατακτήσεις του. Η Marina μάλιστα έκανε έναν γιο στον Cortes, κι έμεινε στην ιστορία ως La Malinche, μια λέξη που υποδηλώνει προδοσία. Ακόμα και σήμερα, η λέξη malinchista χρησιμοποιείται για να περιγράψει Μεξικάνους που μιμούνται τη γλώσσα και τα έθιμα άλλης χώρας.

Benedict Arnold

Στην αρχή του Αμερικάνικου Πολέμου της Ανεξαρτησίας, ο Benedict Arnold ήταν ένας Αμερικάνος ήρωας, ένας ιδιοφυής στρατηγός που πολέμησε γενναία σε αρκετές μάχες. Στο τέλος του πολέμου διοικούσε τους Βρετανούς στρατιώτες εναντίον του πρώην στρατού του, μένοντας στην ιστορία ως αποστάτης και προδότης. Πικραμένος από την έλλειψη αναγνώρισης της στρατιωτικής του ευφυΐας, ο Arnold πρόσφερε το West Point στους Βρετανούς σε αντάλλαγμα με 20,000 λίρες και αποδυνάμωσε συστηματικά τις άμυνες του οχυρού. Όταν αποκαλύφθηκε η πλεκτάνη του, ο σύνδεσμός του με το Βρετανικό στρατό αιχμαλωτίστηκε από τους Αμερικάνους και απαγχονίστηκε. Ο ίδιος ανέλαβε τις Βρετανικές δυνάμεις, παρόλο που ποτέ δεν έγινε απολύτως έμπιστός τους και μετά τον πόλεμο έφυγε για την Αγγλία. Πέθανε ως ο διασημότερος προδότης της Αμερικάνικης ιστορίας.