UPDATE

«Γιατί φλιπάρουν οι μανάδες;»: Το viral post ενός νέου πατέρα που πρέπει να διαβάσουν όλοι (οι άντρες)


JTeam

19 Σεπτεμβρίου 2022

«Γιατί φλιπάρουν οι μανάδες;»: Το viral post ενός νέου πατέρα που πρέπει να διαβάσουν όλοι (οι άντρες)
Για τις μητέρες οι οποίες το επωμίζονται αδιαμαρτύρητα, θυσιάζοντας δυσανάλογα περισσότερα πράγματα από όσα χάνουν οι μπαμπάδες κατά την ανατροφή των παιδιών.

Πλέον το επίδομα μητρότητας, πέρα ότι επεκτάθηκε από τους έξι στο εννιά μήνες, επεκτάθηκε και στους πατέρες. Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε ανάρτησή του στο Twitter, το μέτρο αποσκοπεί στη στήριξη της οικογένειας και την εξίσωση του ιδιωτικού με δημοσίου τομέα και μπορεί να εφαρμοστεί και για τον πατέρα.

Μένοντας λοιπόν στη φράση "και για τον πατέρα", ένας νέος πατέρας ανέλαβε τη φροντίδα του μωρού του και μάλιστα δεν δίστασε να κάνει μια ανάρτηση σχετικά με τα όσα βίωσε και κυρίως το πόσο διδακτική ήταν η εμπειρία του αυτή, σχετικά με το κοινωνικό κόστος που έχει κάθε νέα μητέρα.

Ο εν λόγω πατέρας είναι ο συγγραφέας και ερευνητής Αχιλλέας Χεκίμογλου και στην ανάρτηση αυτή μιλά για το γεγονός πως πήρε ο ίδιος τη γονεϊκή άδεια μετά τον ερχομό του παιδιού του, τη στερεοτυπική θέση της μητέρας δηλαδή, και έμεινε σπίτι να κρατήσει τα παιδιά ενώ η σύζυγός του επέστρεψε στην απαιτητική δουλειά της.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην ανάρτησή του, καταλήγει λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Και κάπως έτσι φλιπάρεις. Σκεφτείτε λοιπόν τη μικρή αυτή εμπειρία που έζησα - υπό, κατά τα άλλα, πολύ καλές συνθήκες - να την περνάει κάποιος για χρόνια.
Ε, γι' αυτό οι μανάδες φλιπάρουν! Και γι' αυτό πρέπει να τις βοηθάμε και να τις υποστηρίζουμε.
Κάθισα για πρώτη φορά από το 1997 και δεν το κρύβω ότι αυτή η εμπειρία ήταν άκρως διδακτική - ίσως η πλέον διδακτική της ζωής μου.
Υπάρχει εκεί έξω ένα άτυπο, μη υπολογιζόμενο και διόλου ευκαταφρόνητο κοινωνικό κόστος που εξωτερικεύεται - κατά κανόνα- στις μανάδες οι οποίες το επωμίζονται αδιαμαρτύρητα, θυσιάζοντας δυσανάλογα περισσότερα πράγματα από όσα χάνουν οι μπαμπάδες κατά την ανατροφή των παιδιών».
Βιώματα και ιστορίες που αξίζει να ακούγονται, δυνατά και καθαρά, για να γίνει επιτέλους κάποια στιγμή αντιληπτό από όλους το βάρος που πέφτει στους ώμους των γυναικών μετά τον ερχομό ενός παιδιού (πόσο δε αν δεν είναι το πρώτο), τις θυσίες που απαιτεί η κοινωνία από αυτές να κάνουν και τον ψυχολογικό αντίκτυπο που έχει όλο αυτό πάνω τους.

Ολόκληρη η ανάρτηση από τον Αχιλλέα Χεκίμογλου: