UPDATE

Ιράν: Η Hadis Najafi δεν ήταν τελικά αυτή που δολοφονήθηκε στις διαδηλώσεις - Τι έγινε πραγματικά


Τόνια Τζάφερη

26 Σεπτεμβρίου 2022

Ιράν: Η Hadis Najafi δεν ήταν τελικά αυτή που δολοφονήθηκε στις διαδηλώσεις - Τι έγινε πραγματικά
Η 20χρονη Hadis Najafi πυροβολήθηκε 6 φορές από άντρες του καθεστώτος, ενώ διαδήλωνε στους δρόμους του Ιράν

UPDATE: Σύμφωνα με τα Ελληνικά Hoaxes, η Hadis Najafi δεν είναι η κοπέλα που είδαμε στο βίντεο να δολοφονείται από τις δυνάμεις ασφαλείας του ιρανικού καθεστώτος. Όπως αναφέρουν συγκεκριμένα τα EH: «Νέο ρεπορτάζ του περσικού BBC αποκαλύπτει πως η πρωταγωνίστρια του εξεταζόμενου βίντεο και η εκλιπούσα Χαντίς Νατζάφι είναι δύο τελείως διαφορετικά πρόσωπα. Σε δηλώσεις της στο BBC, η νεαρή γυναίκα αναφέρει πως δεν σχετίζεται με τη Χαντίς Νατζάφι, και πως πολεμάει για τις αδικοχαμένες Χαντίς και Μάχσα. Ακόμη, ξεκαθαρίζει ότι σκοπός της ήταν να ενθαρρύνει τις γυναίκες να βγούν στους δρόμους, και όχι να συμβάλλει στη διάδοση ψευδών ειδήσεων. Η νεαρή γυναίκα βιντεοσκόπησε εκ νέου την κίνησή της και την προώθησε στο BBC προκειμένου να τεκμηριωθεί πως πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο με το αρχικό βίντεο. Η ταυτότητά της παραμένει κρυφή, για λόγους ασφαλείας».

________

Μόλις 20 ετών η Hadis Najafi πυροβολείται εν ψυχρώ στο Ιράν, επειδή τόλμησε να πιάσει τα μαλλιά της σε κότσο και να μπει στην μέση μια διαδήλωσης. Η 20χρονη γυναίκα πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από τις δυνάμεις ασφαλείας του ιρανικού καθεστώτος και έχει γίνει σύμβολο της τραγωδίας, της έκρηξης οργής και της πολυήμερης επανάστασης των γυναικών που κατεβαίνουν σε πανεθνικές διαδηλώσεις στο Ιράν από τις 16 Σεπτεμβρίου.

Η δημοσιογράφος και υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών Μασίχ Αλινετζάντ ανακοίνωσε τον θάνατό της χτες, δημοσιεύοντας το όνομά της και ένα βίντεο μαζί με τις λεπτομέρειες του θανάτου της νεαρής γυναίκας. Όπως έγινε γνωστό την πυροβόλησαν έξι φορές, ενώ σε βίντεο που κάνει τον γύρο του κόσμου φαίνεται να πιάνει τα μαλλιά της σε κότσο και να μπαίνει με θάρρος στη μέση μιας διαδήλωσης στο Καράτζ.

Οι εικόνες και το βίντεο της Hadis κοινοποιήθηκαν ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, υπέστη τραύματα στην κοιλιά, τον λαιμό, την καρδιά και το χέρι στις 21 Σεπτεμβρίου. Μετά την επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ghaem, όπου αργότερα πέθανε.

«Ήταν μόλις 20 ετών», δήλωσε η αδελφή της Hadis στην Alinejad. “Η καρδιά της είχε ραγίσει για την Mahsa Amini. Είπε ότι δεν θα έμενε σιωπηλή. Τη σκότωσαν με έξι σφαίρες”.

Σχεδόν 200 μίλια μακριά, στο Rasht, έγινε γνωστό ότι ένας φοιτητής αρχαιολογίας που συνελήφθη κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων δεν είχε πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη αφού δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι στη φυλακή Lakan στο Sabze Meydan, στο Rasht.

Τα επίσημα μέσα ενημέρωσης στο Ιράν ανέφεραν ότι 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διαδηλώσεων, αλλά μη ιρανικά μέσα ενημέρωσης και άλλες ανεπίσημες αναφορές επιμένουν ότι ο αριθμός των νεκρών είναι πολύ μεγαλύτερος, με κάποια από τα ρεπορτάζ να κάνουν λόγο ακόμα και για 130 νεκρούς.

TAGS