Ο Elon Musk πρότεινε λύσεις για ειρήνη στην Ουκρανία και εξόργισε μέχρι και τον Zelenskyy
JTeam
4 Οκτωβρίου 2022
Μετά τις υποσχέσεις του για έναν κόσμο χωρίς φτώχεια και την παρουσίαση των δυο ανθρωποειδών ρομποτς της Tesla, ο Elon Musk είπε να πιάσει το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία, να κάνει τις δικές του προτάσεις για λήξη του και να ξεσηκώσει έντονες αντιδράσεις, κυρίως από την πλευρά των Ουκρανών.
Ο μεγιστάνας στις σκέψεις του για το πώς θα σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, πρότεινε τα εξής:
- Επανάληψη των δημοψηφισμάτων στις προσαρτημένες περιοχές υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών. Η Ρωσία φεύγει εάν αυτό επιθυμούν οι πολίτες
- Η Κριμαία αναγνωρίζεται επίσημα ως μέρος της Ρωσίας, όπως ήταν από το 1783
- Εξασφαλίζεται η ροή ύδατος στην Κριμαία
- Η Ουκρανία διατηρεί το ουδέτερο στάτους της
Μάλιστα στην συνέχεια σε ανάρτησή του στο Twitter, ο δισεκατομμυριούχος έστησε μία δημοσκόπηση ρωτώντας τους ακολούθους του εάν συμφωνούν ή όχι.
Ukraine-Russia Peace:
- Redo elections of annexed regions under UN supervision. Russia leaves if that is will of the people.
- Crimea formally part of Russia, as it has been since 1783 (until Khrushchev’s mistake).
- Water supply to Crimea assured.
- Ukraine remains neutral.— Elon Musk (@elonmusk) October 3, 2022
Σημειώνεται πως η Μόσχα προσάρτησε την Κριμαία το 2014 και η εξουσία της δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή σκηνή. Προ ημερών έκανε το ίδιο με άλλες τέσσερις ουκρανικές περιοχές, Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα.
Πάνω από το 63% απάντησαν αρνητικά στο poll του Elon Musk.
H ανάρτησή αυτή του Musk, ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις και προκάλεσε την οργή του Ουκρανού διπλωμάτη, Αντρίι Μέλνικ, ο οποίος δήλωσε: «Άντε γ@μήσου είναι η πολύ διπλωματική απάντησή μου στον Elon Musk» έγραψε, με το tweet του να γίνεται γρήγορα viral με περισσότερα από 90.000 like.
Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Ζελένσκι, έκανε τη δική του έρευνα, ρωτώντας τους followers του εάν τους αρέσει περισσότερο ο φιλο-ρώσος ή ο φιλο-ουκρανός Musk. Η στάση αυτή του Musk απέχει πολύ από εκείνη που είχε υιοθετήσει στην αρχή του πολέμου, όταν καλούσε τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μονομαχία και έστελνε το δορυφορικό σύστημα Starlink στην Ουκρανία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων με το διαδίκτυο.