UPDATE

Blue Monday 2023: Σήμερα είναι η πιο μελαγχολική μέρα του χρόνου


JTeam

16 Ιανουαρίου 2023

Blue Monday 2023: Σήμερα είναι η πιο μελαγχολική μέρα του χρόνου
H 3η Δευτέρα του Ιανουαρίου έχει οριστεί ως η πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου

Σήμερα Δευτέρα 16/01 έχουμε την πιο καταθλιπτική ημέρα ολόκληρου του χρόνου. Η ιδέα αυτή δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά σε δελτίο Tύπου του 2005 από την βρετανική εταιρεία Sky Travel, η οποία ισχυρίστηκε ότι υπολόγισε την ημερομηνία χρησιμοποιώντας μια "εξίσωση".

Στον αμφιλεγόμενο μαθηματικό τύπο, που ανήκει στον Cliff Arnall, συνυπάρχουν ο καιρός, τα χρέη, ο χρόνος που πέρασε από τα Χριστούγεννα, ο χρόνος που πέρασε χωρίς να εκπληρώσουμε κάποιον από τους στόχους της νέας χρονιάς, τα επίπεδα κινήτρων που έχει ο καθένας, αλλά και το αίσθημα ανάγκης να αναλάβει κανείς δράση.

Jenny.Gr

Η ιδέα αυτή, βέβαια, θεωρείται ψευδοεπιστήμη και η συγκεκριμένη φόρμουλα δεν γίνεται δεκτή από τους μαθηματικούς, ενώ χλευάζεται από τους επιστήμονες ως παράλογη. Το γεγονός πάντως είναι ότι αρκετές έρευνες κατά το παρελθόν έχουν δείξει ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων βάζουν αυτή την συγκεκριμένη ημέρα ως την χειρότερή τους, με δεύτερη εκείνη μετά την Πρωτοχρονιά.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον Cliff Arnall, η πιο χαρούμενη ημέρα του χρόνου υπολογίζεται κάπου ανάμεσα στις 21 και 24 Ιουνίου.

Κάθε "Blue Monday", είναι πάντως μια καλή αφορμή για να θυμηθούμε τον ύμνο των New Order που κυκλοφόρησε στις 7 Μαρτίου του 1983 στον δεύτερο στούντιο δίσκο της μπάντας, Power, Corruption & Lies. Οι στίχοι είναι του Bernard Sumner, ενώ η μπάντα ποτέ δεν αποσαφήνισε σε τι αφορούσαν.

Επομένως είναι όντως η Blue Monday η πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου;

Η απάντηση είναι απλή και σύντομη: όχι.

«Η μελαγχολία του χειμώνα είναι μια φυσική αντίδραση στις διακοπές των Χριστουγέννων και στο τέλος των γιορτών, αλλά η παθολογικοποίηση τέτοιων φυσιολογικών συναισθημάτων σε κάποια μορφή "οξείας κατάθλιψης" όπως η Blue Monday είναι λάθος», δήλωσε ο Craig Jackson καθηγητής ψυχολογίας της επαγγελματικής υγείας στο Πανεπιστήμιο Birmingham City της Αγγλίας.

Οι δείκτες της δημόσιας υγείας, όπως η θνησιμότητα, οι απουσίες λόγω ασθενείας, η ψυχιατρική νοσηρότητα, ακόμη και οι εκτιμήσεις για τους θανάτους ή τις απόπειρες αυτοκτονίας, δεν παρουσιάζουν καμία αύξηση την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου ή γύρω από αυτήν κάθε χρόνο σε σύγκριση με άλλες ημέρες του Ιανουαρίου, πρόσθεσε ο Jackson.

«Ο μόνος τρόπος με τον οποίο αυτή η ημερομηνία μπορεί να θεωρηθεί ως πιο καταθλιπτική από άλλες είναι λόγω του ότι τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης λένε στους ανθρώπους για την Blue Monday και έτσι μπορεί να προκύψει ένα φαινόμενο αυτοεκπληρούμενης προφητείας», δήλωσε ο καθηγητής.

Ωστόσο, ο Jackson σημείωσε ότι ο χειμώνας μπορεί να παίξει ρόλο στην αύξηση των συναισθημάτων κατάθλιψης και άγχους. Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, που μερικές φορές αναφέρεται ως «χειμερινή κατάθλιψη», είναι ένα φαινόμενο που επηρεάζει το 1% έως 10% των ανθρώπων, ανάλογα με την έρευνα.