WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Oριακή διαταραχή προσωπικότητας: Τι είναι και πώς θα ξέρεις αν έχεις


JTeam

16 Ιανουαρίου 2023

Oριακή διαταραχή προσωπικότητας: Τι είναι και πώς θα ξέρεις αν έχεις
Από τα βασικά συμπτώματα της διαταραχής, έως και το τεστ που βοηθά στη διάγνωση της

Όσο καλύτερα ενημερωνόμαστε για θέματα ψυχικής υγείας, τόσο καλύτερα μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Γνωρίζοντας την κάθε διαταραχή ή πάθηση, όπως και τα συμπτώματα της, είμαστε σε θέση να τη διαχειριστούμε καλύτερα και να ακολουθήσουμε ό,τι είναι απαραίτητο για την πρόληψη της και την καλύτερη ψυχική υγεία.

Όσο αφορά την οριακή διαταραχή προσωπικότητας, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως το βασικό χαρακτηριστικό της διαταραχής αυτής, είναι μια μεγάλη αστάθεια που εκφράζεται σε διάφορες διαστάσεις της ζωής του ασθενή, όπως οι διαπροσωπικές σχέσεις, η εικόνα του εαυτού και η συναισθηματική διάθεση, καθώς και η έντονη παρορμητικότητα.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η αντίδραση των ατόμων με Οριακή Διαταραχή της Προσωπικότητας σε πραγματική ή φανταστική εγκατάλειψη. Μόλις νιώσουν ότι κάποιο άτομο τα αφήνει (είτε πρόκειται για χωρισμό είτε πρόκειται για προσωρινή απομάκρυνση ή ταξίδι είτε ακόμη για καθυστέρηση σε ραντεβού ή για την αναγγελία του τέλους μιας ψυχοθεραπευτικής ώρας) πλημμυρίζονται από φόβο ή και πανικό και ακόμα από θυμό και οργή. Κι αυτό, γιατί δεν «αντέχουν» να είναι μόνα τους και επίσης γιατί η «εγκατάλειψη» ίσως εκλαμβάνεται ως απόρριψη και πως οι ίδιοι δεν είναι αρκετοί. Σε ακραίες τέτοιες περιπτώσεις, όταν το άτομο με οριακή διαταραχή της προσωπικότητας δεχτεί έντονο απόρριψη είναι πιθανό να προβεί και σε αυτοκαταστροφικές πράξεις. Η συμπεριφορά τους είναι παρορμητική, απρόβλεπτη και έντονα αυτοκαταστροφική.

Τα συμπτώματα της οριακής διαταραχής προσωπικότητας

  • Ακραίες προσπάθειες του ατόμου να αποφύγει πραγματική ή φανταστική εγκατάλειψη.
  • ένας τύπος ασταθών και έντονων διαπροσωπικών σχέσεων που χαρακτηρίζονται από εναλλαγές μεταξύ των ακραίων περιπτώσεων της εξιδανίκευσης και της υποτίμησης
  • διατάραξη της ταυτότητας: έντονα και επίμονα ασταθής εικόνα ή αίσθηση του εαυτού
  • παρορμητικότητα σε τουλάχιστον δύο τομείς που είναι δυνητικά αυτοκαταστροφικοί (π.χ. ξόδεμα χρημάτων, σεξ, κατάχρηση ουσιών, απρόσεκτη οδήγηση, επεισόδια υπερφαγίας).
  • επανειλημμένη αυτοκτονική συμπεριφορά, χειρονομίες ή απειλές ή αυτοακρωτηριαστική συμπεριφορά
  • συναισθηματική αστάθεια οφειλόμενη σε έντονη αντιδραστικότητα της διάθεσης (π.χ. έντονη επεισοδιακή δυσφορία, ευερεθιστότητα ή άγχος που συνήθως διαρκεί για λίγες ώρες και μόνο σπάνια περισσότερο από λίγες μέρες)
  • χρόνια αισθήματα κενού
  • απρόσφορος, έντονος θυμός ή δυσκολία ελέγχου του θυμού (π.χ. συχνά ξεσπάσματα θυμού, συνεχής θυμός)
  • παροδικός, σχετιζόμενος με στρες παρανοϊκός ιδεασμός ή σοβαρά διασχιστικά συμπτώματα

Τεστ διάγνωσης για την οριακή διαταραχή προσωπικότητας

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.