UPDATE

Βασιλιάς Κάρολος: Όλες οι νέες λεπτομέρειες για τη στέψη - Τι θα γίνει με Harry & Meghan


JTeam

23 Ιανουαρίου 2023

Βασιλιάς Κάρολος: Όλες οι νέες λεπτομέρειες για τη στέψη - Τι θα γίνει με Harry & Meghan
Splash News
«Θα βοηθούσε πολύ τον Κάρολο όσον αφορά στην εικόνα του, αν ο Harry και Meghan ήταν εκεί», αναφέρει η ιστορικός εξειδικευμένη σε θέματα βασιλείας, Kate Williams

Σε ρυθμούς προετοιμασίας βρίσκεται η Μεγάλη Βρετανία, η οποία ετοιμάζεται για τη στέψη του νέου βασιλιά Κάρολου με τριήμερες εκδηλώσεις και εκλεκτούς καλεσμένους να δίνουν το παρών. Τα ανάκτορα του Buckingham μάλιστα, αποκάλυψαν το Σάββατο νέες λεπτομέρειες για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ'.

Σύμφωνα λοιπόν με τον προγραμματισμό, η τελετή στέψης θα είναι λιγότερο πολυέξοδη από την τελετή της μητέρας του πριν από 70 χρόνια, σε μια αντανάκλαση της κρίσης που βιώνουν πολλοί Βρετανοί.

Θα πραγματοποιηθούν τριήμεροι εορτασμοί, με τη στέψη το Σάββατο 6 Μαΐου, ένα «μεγάλο γεύμα της στέψης» και μια «συναυλία της στέψης» την επόμενη ημέρα, ενώ αργία θα είναι για τους Βρετανούς η Δευτέρα. Την τελευταία ημέρα οι παρευρισκόμενοι θα κληθούν να συμμετάσχουν στο «The Big Help Out», προσφέροντας εθελοντική εργασία.

Η στέψη θα είναι «μια πανηγυρική θρησκευτική λειτουργία, καθώς και μια ευκαιρία για εορτασμό και λαμπρότητα», την οποία θα τελέσει Αρχιεπίσκοπος, όπως χαρακτηριστικά ανακοίνωσε το παλάτι. Θα αντανακλά επίσης «τον σημερινό ρόλο του μονάρχη και θα στρέφεται προς το μέλλον, ενώ θα έχει τις ρίζες της στις μακρόχρονες παραδόσεις και τη μεγαλοπρέπεια».

Αυτή η γραμμή του παλατιού έχει ερμηνευτεί από τους ειδικούς ως υπαινιγμός ότι η στέψη του Καρόλου θα είναι διαφορετική και πιο υποτονική από εκείνη που βίωσε η εκλιπούσα μητέρα του πριν από επτά δεκαετίες, με μικρότερη τελετή και τροποποιήσεις σε ορισμένα φεουδαρχικά στοιχεία του τελετουργικού. Η στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ ήταν το πρώτο βασιλικό γεγονός που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση και διήρκεσε τρεις ώρες.

Jenny.Gr
Splash News

Ο Κάρολος και η βασιλική σύζυγος Καμίλα θα φθάσουν στο Αβαείο του Westminster με πομπή από τα ανάκτορα του Buckingham, γνωστή ως «η πομπή του βασιλιά», και θα επιστρέψουν αργότερα με μια μεγαλύτερη τελετουργική πομπή, γνωστή ως «η πομπή της στέψης», συνοδευόμενοι από άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Οι δύο τους, μαζί με μέλη της βασιλικής οικογένειας, θα εμφανιστούν στη συνέχεια στο μπαλκόνι του παλατιού του Buckingham για να ολοκληρώσουν τις εκδηλώσεις της ημέρας.

Προς το παρόν, το παλάτι δεν έχει διευκρινίσει ποια μέλη της οικογένειας θα εμφανιστούν στην πομπή και στο μπαλκόνι, μετά τη συνεχιζόμενη εξορία του πρίγκιπα Άντριου από τη δημόσια ζωή ως αποτέλεσμα των καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση και τη δημοσίευση των απομνημονευμάτων του πρίγκιπα Ηarry που καταφέρεται εναντίον της οικογένειάς του.

Tι αναμένεται να γίνει με πρίγκιπα Harry και Meghan

«Θα βοηθούσε πολύ τον Κάρολο όσον αφορά την εικόνα του, αν ο Harry και Meghan ήταν εκεί», είχε δηλώσει στο παρελθόν στο CNN η ιστορικός εξειδικευμένη σε θέματα βασιλείας Kate Williams. «Θα φανεί ιδιαίτερα άσχημο γι' αυτόν αν ο γιος του δεν είναι εκεί, επειδή, φυσικά, ο Harry εξακολουθεί να είναι πολύ ψηλά στη σειρά για τον θρόνο».

Την επόμενη ημέρα, στις 7 Μαΐου, χιλιάδες εκδηλώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο του «Coronation Big Lunch», ενώ «μουσικά είδωλα παγκοσμίου φήμης και σύγχρονα αστέρια της μουσικής», των οποίων η ταυτότητα δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για το λεγόμενο «Coronation Concert» που θα πραγματοποιηθεί στο East Lawn του κάστρου του Windsor, ανακοίνωσε το παλάτι.

Τη συναυλία θα παρακολουθήσει κοινό που θα απαρτίζεται από εθελοντές από τις φιλανθρωπικές οργανώσεις του βασιλιά, καθώς και από αρκετές χιλιάδες μέλη, τα οποία θα επιλεγούν μέσω εθνικής ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί από το BBC.

Πρόσφυγες, ομάδες LGBTQ+ και νοηματική

Μια ποικιλόμορφη ομάδα που θα αποτελείται από χορωδίες προσφύγων της Βρετανίας, χορωδίες του NHS (Βρετανικό Σύστημα Υγείας), ομάδες τραγουδιστών LGBTQ+ και χορωδίες κωφών με νοηματική γλώσσα, θα σχηματίσουν τη «Χορωδία της Στέψης» και θα εμφανιστούν επίσης στη συναυλία, μαζί με την «Εικονική Χορωδία», που θα αποτελείται από τραγουδιστές από όλη την Κοινοπολιτεία.

Γνωστές τοποθεσίες σε όλη τη χώρα θα φωτιστούν επίσης με προβολές, λέιζερ, drone displays και διάφορους άλλους φωτισμούς στο πλαίσιο της συναυλίας.

Οι εορτασμοί θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα η οποία θα είναι αργία με το «The Big Help Out» που θα έχει ως στόχο να «φέρει τις κοινότητες κοντά και να δημιουργήσει μια διαρκή εθελοντική κληρονομιά από το Σαββατοκύριακο της στέψης».