UPDATE

Chat GPT: Τι είναι και πόσο ασφαλές είναι για δουλειά στο γραφείο;


JTeam

13 Φεβρουαρίου 2023

Chat GPT: Τι είναι και πόσο ασφαλές είναι για δουλειά στο γραφείο;
Ολοένα και περισσότερα ερωτήματα τίθενται για τις δυνατότητες που έχει το ChatGPT

Τι ακριβώς είναι το ChatGPT

Τον Νοέμβριο του 2022, έγινε για πρώτη φορά το λανσάρισμα του ChatGPT από την OpenAI. Πρόκειται για ένα chat bot, δηλαδή ρομπότ, το οποίο έχει δημιουργηθεί για να συνομιλείς μαζί του και να σου λύνει απορίες. Απαντά με «προσωπικότητα» και «ανθρώπινο ύφος», δίνοντας την αίσθηση ότι «συνομιλείς» σε έναν άνθρωπο και όχι σε μια μηχανή.

Τα chat bots, όπως το GPT, τροφοδοτείται από έναν μεγάλο αριθμό δεδομένων και υπολογιστικών τεχνικών για να κάνει προβλέψεις με σκοπό να βάλει σε μία σειρά λέξεις, ώστε θα βγάζουν κάποιο νόημα. Στην πράξη, αυτό που κάνουν τα chat bots είναι ότι όχι μόνο χρησιμοποιούν έναν τεράστιο όγκο λεξιλογίου και πληροφορίας, αλλά «καταλαβαίνει» και το νόημα της κάθε λέξης στην πρόταση.

Αυτό βοηθά στο να μπορούν να μιμηθούν γλωσσικά μοτίβα, ενώ ταυτόχρονα αποκτούν εγκυκλοπαιδική γνώση.

To ChatGPT μπορεί να εξηγήσει ζητήματα κβαντομηχανικής ή να γράψει ποιήματα, αλλά η πλήρης «κατάκτηση» του κόσμου από την Τεχνητή Νοημοσύνη θεωρείται, ακόμα, σενάριο επιστημονικής φαντασίας, σύμφωνα με ειδικούς.

Παρά τις αναρίθμητες δυνατότητες που θα προσφέρει το ChatGPT, δεν «μιλάει» σαν άνθρωπος, ούτε θα τον αντικαταστήσει- όμως, κάνει λάθη, όπως ο άνθρωπος.

Το ερώτημα ωστόσο που προκύπτει, είναι κατά πόσο ασφαλής είναι η χρήση ενός τέτοιου μποτ στο γραφείο.

Στο ερώτημα αυτό επιχείρησε να απαντήσει η Washington Post, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Βοήθησε, αλλά μερικές φορές τα λάθη του προκαλούσαν περισσότερη δουλειά από το να κάνω την εργασία από μόνος μου», απαντάει το άρθρο της WP.

Το ChatGPT χρησίμευσε ως ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης στις περισσότερες περιπτώσεις, παρέχοντας μια χρήσιμη διατύπωση και αρχικές ιδέες. Αλλά παρήγαγε επίσης απαντήσεις με λάθη, ανακριβείς πληροφορίες στην πραγματικότητα, υπερβολικές λέξεις, λογοκλοπή και λανθασμένη επικοινωνία.

«Eίναι χρήσιμο αλλά μόνο στο βαθμό που ο χρήστης είναι πρόθυμος να ελέγξει το αποτέλεσμα», δήλωσε ο Andreas.

Πώς όμως έφτασαν στην απάντηση αυτή;

«Το ChatGPT είναι ουσιαστικά ένα σύστημα πρόβλεψης κειμένου, παρόμοιο αλλά καλύτερο από εκείνα που είναι ενσωματωμένα στις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων κειμένου στο τηλέφωνό σας», δήλωσε ο Jacob Andreas, επίκουρος καθηγητής στο Εργαστήριο Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT, ο οποίος μελετά την επεξεργασία φυσικής γλώσσας. Ενώ αυτό συχνά παράγει απαντήσεις που ακούγονται σωστές, το περιεχόμενο μπορεί να έχει κάποια προβλήματα, πρόσθεσε.

«Αν κοιτάξετε μερικά από αυτά τα πραγματικά μεγάλα δοκίμια που δημιουργούνται από το ChatGPT, είναι πολύ εύκολο να δείτε σημεία που αντιφάσκουν», είπε. «Όταν του ζητάτε να δημιουργήσει κώδικα, είναι ως επί το πλείστον σωστός, αλλά συχνά υπάρχουν σφάλματα», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στο πόσο καλά το ChatGPT θα μπορούσε να χειριστεί τις καθημερινές εργασίες γραφείου τα αποτελέσματα ήταν μοιρασμένα.

Αρχικά ζητήθηκε από το ChatGPT να απαντήσει σε διάφορους τύπους εισερχόμενων μηνυμάτων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η τεχνητή νοημοσύνη παρήγαγε σχετικά κατάλληλες απαντήσεις, αν και οι περισσότερες ήταν φλύαρες. Το chatbot άφηνε συχνά φράσεις σε παρένθεση όταν δεν ήταν σίγουρο σε τι ή σε ποιον αναφερόταν. Υπέθεσε επίσης λεπτομέρειες που δεν περιλαμβάνονταν στο ζήτημα που τέθηκε, γεγονός που οδήγησε σε ορισμένες πραγματικά λανθασμένες αναφορές σχετικά με τη δουλειά.

Σε μια περίπτωση, είπε ότι δεν μπορούσε να ολοκληρώσει την εργασία, λέγοντας ότι δεν έχει «τη δυνατότητα να λαμβάνει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και να απαντά σε αυτά». Όταν όμως ζητήθηκε ένα πιο γενικό αίτημα, παρήγαγε μια πιο ορθή απάντηση.

Παραδόξως, το ChatGPT μπόρεσε να παράγει σαρκασμό όταν του ζητήθηκε να απαντήσει σε έναν εργαζόμενο που ρωτούσε αν η Big Tech κάνει καλή δουλειά.

Αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί εάν χρησιμοποιούν το ChatGPT για αυτό το σκοπό στην εργασία τους.

«Δεν καταλαβαίνουμε σε ποιο βαθμό πρόκειται απλώς για λογοκλοπή», δήλωσε ο Andreas. «Είναι καλό πως ακούγεται σαν άνθρωπος, αλλά το πραγματικό περιεχόμενο και οι ιδέες τείνουν να είναι γνωστές», δήλωσε ο Hatim Rahman, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Διοίκησης Kellogg του Πανεπιστημίου Northwestern, ο οποίος μελετά τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στην εργασία. «Δεν πρόκειται για νέες ιδέες», είπε.

Επίσης το ChatGPT λέει ότι έχει «περιορισμένη γνώση» για οτιδήποτε μετά το έτος 2021.

Η παροχή περισσότερων λεπτομερειών στο ερώτημα οδήγησε σε πιο εστιασμένες ιδέες. Ωστόσο, όταν ζητήθηκε από το ChatGPT να γράψει μερικούς «ιδιόρρυθμους» ή «διασκεδαστικούς» τίτλους, τα αποτελέσματα ήταν αξιοπερίεργα και μερικά ανούσια.

Όπως και προηγουμένως, έκανε υποθέσεις όταν δεν είχε τις απαραίτητες πληροφορίες. Έγινε επίσης προβληματικό όταν δεν ήξερε ποιες αντωνυμίες να χρησιμοποιήσει για τον εκάστοτε συνάδελφό, κάτι που θα μπορούσε να επιφέρει παρεξηγήσεις.