UPDATE

Ένα ντοκιμαντέρ με τους γονείς του Παύλου Φύσσα, Ζακ Κωστόπουλου και Λουκμάν


JTeam

7 Μαρτίου 2023

Ένα ντοκιμαντέρ με τους γονείς του Παύλου Φύσσα, Ζακ Κωστόπουλου και Λουκμάν
@marialouka
«Πένθος - Αυτοί που μένουν»

Ένα νέο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Πένθος – Αυτοί που μένουν», έρχεται να κάνει μια καταβύθιση στον κόσμο του πένθους μέσα από τρεις δολοφονίες που συγκλόνισαν την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη. Οι Μαρία Λούκα και Μυρτώ Πατσαλίδου συνομιλούν με τις οικογένειες του Παύλου Φύσσα, του Ζακ Κωστόπουλου και Σαχζάτ Λουκμάν. Οι οικογένειες των θυμάτων θυμούνται, θρηνούν και αγωνίζονται. Η σιωπή εναλλάσσεται με τη δράση, η μοναχικότητα με τη δημόσια έκθεση και η θλίψη με την οργή.

Jenny.Gr

Με βασικό εργαλείο την αμεσότητα του βιώματος, το ντοκιμαντέρ διαπραγματεύεται τις έννοιες της απουσίας και του τραύματος, διερευνά μέσα από τη σύνδεση του ατομικού με το συλλογικό την ανθρώπινη ευαλωτότητα και καταγράφει τις διαδικασίες μετασχηματισμού του πόνου σε διεκδίκηση προς όφελος της κοινωνίας.

Η υπεράσπιση της μνήμης των νεκρών, η απόδοση ευθυνών στους δράστες, η προστασία των άλλων παιδιών αναδεικνύονται σε βασικούς στόχους προσπάθειας των οικογενειών για δικαίωση, μια προσπάθεια που εξελίσσεται στις συχνά μικρόψυχες δικαστικές αίθουσες με πληγωτικούς όρους, αφήνοντας στο τέλος άλλες φορές μια λυτρωτική απόφαση κι άλλες μια αίσθηση αδικαίωτου.

Εξελίσσεται, όμως, παράλληλα κι έξω από τα δικαστήρια. Στους δρόμους της μαζικής ενεργοποίησης, στις παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο, στις πράξεις συμβολοποίησης των θυμάτων.

Το ντοκιμαντέρ «Πένθος - Αυτοί που Μένουν» προβάλλεται την Τρίτη 7 Μαρτίου στις 21:30, Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, Αποθήκη 1, αλλά και διαδικτυακά.

Συντελεστές:

- Σκηνοθεσία: Μυρτώ Πατσαλίδου – Μαρία Λούκα
- Έρευνα – Συνεντεύξεις – Κείμενα: Μαρία Λούκα
- Μοντάζ: Μυρτώ Πατσαλίδου
- Παράγωγος : Πάνος Παπαδόπουλος
- Μουσική: Παύλος Παυλίδης
- Αφήγηση: Γιούλα Μπούνταλη
- Διεύθυνση Φωτογραφίας: Νίκος Βούλγαρης
- Συμπληρωματική Φωτογραφία: Δράκος Πολυχρονιάδης, Γιάννης Φώτου
- Ηχοληψία: Αγης Βουγάς
- Μίξη Ήχου: Σπύρος Αραβοσιτάς
- Φωτογράφος πλατό : Αλέξανδρος Κατσής
- Σχεδιασμός Γραφικών – Εικονογράφηση: Χάρης Μαχαίρας a.k.a Happy Artists
- Συνεργασία στις συνεντεύξεις: Χρύσα Λύκου