UPDATE

Επικεφαλής ΔΝΤ: Ανησυχητικές οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη


JTeam

7 Απριλίου 2023

Επικεφαλής ΔΝΤ: Ανησυχητικές οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη
@KGeorgieva / Twitter
Οι χαμηλοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης, αυξάνουν τον κίνδυνο για πείνα και φτώχεια

Μετά της δηλώσεις από τον CEO της UniCredit, να προειδοποιεί για αβέβαιο οικονομικό μέλλον και πως «σχεδόν αναπόφευκτο ότι κάτι κακό θα συμβεί», σχετικά με την οικονομία- έχουμε και την προειδοποίηση από το ΔΝΤ, το οποίο κάνει λόγο για ανησυχητικές προβλέψεις.

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει γύρω στο 3% για τα επόμενα πέντε χρόνια. Η ανάπτυξη είναι χαμηλότερη από το περσινό 3,4% και ακόμη πιο κάτω από τον μέσο όρο του 3,8%, αυξάνοντας τον κίνδυνο της πείνας και της παγκόσμιας φτώχειας. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, απέδωσε την αβέβαιη κατάσταση, στα υψηλά επιτόκια, τις χρεοκοπίες των αμερικανικών τραπεζών και τις γεωπολιτικές διαιρέσεις στην Ευρώπη.

«Αυτή είναι η χαμηλότερη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη του χρηματοπιστωτικού οργανισμού για την ανάπτυξη από το 1990 και είναι πολύ χαμηλότερη από τον μέσο όρο του 3,8% των δύο τελευταίων δεκαετιών», αναφέρεται χαρακτηριστικά από την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.


Η ίδια δήλωσε ότι ο εν λόγω ρυθμός ανάπτυξης θα καταστήσει επίσης δυσκολότερη τη μείωση της φτώχειας και την επούλωση των οικονομικών ζημιών που προκλήθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού. Σημείωσε ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2022 μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ, από 6,1% σε 3,4%, σε ετήσια βάση, λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και των εκτεταμένων συνεπειών του. «Η επιβράδυνση συνεχίστηκε και φέτος. Κι αυτό παρά τις εκπληκτικά ανθεκτικές αγορές εργασίας και τις καταναλωτικές δαπάνες στις περισσότερες προηγμένες οικονομίες, αλλά και την ανάκαμψη από την επαναλειτουργία της Κίνας μετά τα lockdown», πρόσθεσε η Γκεοργκίεβα.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε ότι η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται στις ΗΠΑ και την ευρωζώνη, όπου τα υψηλότερα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών επιβαρύνουν τη ζήτηση, προσθέτοντας ότι περίπου το 90% των προηγμένων οικονομιών «προβλέπεται να δουν μείωση του ρυθμού ανάπτυξής τους φέτος».

Tέλος η Γκεοργκίεβα προέτρεψε τις χώρες να είναι ρεαλιστικές όσον αφορά την ενίσχυση των αλυσίδων εφοδιασμού. Επανέλαβε επίσης μια έκκληση προς τα μέλη του ΔΝΤ να παράσχουν ελάφρυνση χρέους σε χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και να συνεισφέρουν στη δημιουργία ταμείου για τις φτωχότερες χώρες, από το οποίο μέχρι στιγμής λείπουν αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια.