UPDATE

Bernard Arnault: Πώς ο πλουσιότερος επιχειρηματίας στον κόσμο προετοιμάζει τα παιδιά του για τη διαδοχή της LVMH


Τόνια Τζάφερη

21 Απριλίου 2023

Bernard Arnault: Πώς ο πλουσιότερος επιχειρηματίας στον κόσμο προετοιμάζει τα παιδιά του για τη διαδοχή της LVMH
Splash News
H συνάντηση 90 λεπτών που κάνει κάθε μήνα με τα παιδιά του και γιατί

Πρόκειται για τον άνθρωπο που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη, ξεπερνώντας Elon Musk, Jeff Bezos αλλά και Bill Gates.

Η ιδιαίτερη ιστορία του είναι λίγο - πολύ γνωστή, αφού ξεκίνησε μέσα από ένα ταξί στη Νέα Υόρκη. Όταν ο Bernard Arnault, ρώτησε τον ταξιτζή, τι γνωρίζει για την Γαλλία, η απάντηση ήταν ξεκάθαρη. «Γνωρίζω μόνο για τον Christian Dior», είπε ο ταξιτζής και έκτοτε ξεκίνησε ένα κυνήγι εξαγοράς εταιρειών μόδας, ώσπου να φτάσουμε στο σήμερα και την κορυφή.

Ο όμιλος του, με τα αρχικά LVMH διαθέτει 75 brands πολυτελείας, μεταξύ των οποίων η Gucci, Dior, Fendi, Louis Vuitton, Tiffany & Co, Bulgari, Moet και άλλα. Και αφού ο Bernard έφτασε τον όμιλο του στην κορυφή, το ερώτημα είναι ένα: Πως θα παραμείνει εκεί;

Τα επόμενα χρόνια, φαίνεται πως τα ηνία θα αναλάβουν τα 5 παιδιά του, τα οποία και φροντίζει να προετοιμάσει κατάλληλα για τη στιγμή που θα βρεθούν σε διευθυντικές θέσεις. H Delphine Arnault, ο Antoine Arnault, ο Frédéric Arnault, ο Alexandre Arnault και ο Jean Arnault είναι εκείνοι που ήδη κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον κολοσσό μόδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, ο πολυεκατομμυριούχος Bernard καλεί τα παιδιά του, σε επίσημο γεύμα για μια φορά τον μήνα, το οποίο πραγματοποιείται σε ιδιωτική τραπεζαρία στα κεντρικά γραφεία της LVMH.

Jenny.Gr

Εκεί, συγκεντρώνονται για περίπου 90 λεπτά, όπου εκτός από γεύμα, συζητούν για θέματα που απασχολούν τόσο τον ίδιο, όσο και την εταιρεία ή τους συνεργάτες του. Στη συνέχεια, ο Arnault ζητά προτάσεις και συμβουλές από τα παιδιά του, προκειμένου να μάθει την δική τους άποψη και οπτική, αλλά και για να γνωρίζει πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για αλλαγές στα brands του ομίλου.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αυτή η τακτική δεν είναι η μοναδική του Arnault για να προετοιμάσει τα παιδιά του. Όλα αυτά τα χρόνια της καριέρας του, τα έπαιρνε μαζί του σε επαγγελματικά ταξίδια και διαπραγματεύσεις, προκειμένου να τα ορίσει σήμερα σε υψηλόβαθμα πόστα, όπως και έχει γίνει. Το ζήτημα όμως, είναι το ποιος θα τον διαδεχθεί στη θέση που ο ίδιος έχει, δηλαδή ως πρόεδρος του μεγαλύτερου ομίλου ειδών πολυτελείας στον κόσμο, αλλά και διευθύνοντα συμβούλου.

Jenny.Gr
Splash News


Η αξία της LVMH εκτιμάται στα 480 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ σύμφωνα με την WSJ, ο Arnault φέρει το ψευδώνυμο του «λύκου με κασμίρ», καθώς για να χτίσει την εταιρεία του κυνηγούσε εξαγορές αντίπαλων εταιρειών και έδινε ευκαιρίες σε νέους, πρωτοπόρους σχεδιαστές. Το περασμένο Ιανουάριο, το μεγαλύτερο παιδί του Arnault, δηλαδή η κόρη του Delphine, ανέλαβε τη θέση της CEO στον οίκο Christian Dior (ο οποίος αποτελεί το 2ο μεγαλύτερο brand του ομίλου). Ο αδερφός της Antoine, αποτελεί επίσης CEO της εισηγμένης εταιρείας που κατέχει το ποσοστό της οικογένειας στον όμιλο LVMH.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα παιδιά του, Alexandre Arnault είναι εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Tiffany & Co, ο Frédéric Arnault έχει αναλάβει την Tag Heuer, ενώ ο 24χρονος Jean Arnault είναι διευθυντής μάρκετινγκ και ανάπτυξης του τμήματος ρολογιών της Louis Vuitton.

Παρά το γεγονός πως ο Arnault μιλά σπάνια για τη διαδοχή της εταιρείας του, έχει δηλώσει πως δεν είναι δεδομένο ότι ο μελλοντικός ηγέτης της LVMH θα είναι ένα από τα παιδιά του.