UPDATE

5 μύθοι για το μαγείρεμα με αλάτι που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις


JTeam

26 Απριλίου 2023

5 μύθοι για το μαγείρεμα με αλάτι που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις
Σε περίπτωση που δεν είχες συνειδητοποιήσει πόσο σημαντική αξία έχει αυτό το χλωριούχο νάτριο

Πολλές φορές έχουμε τόσο δεδομένο το αλάτι στη ζωή μας, που δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε μια καθημερινότητα χωρίς αυτό. Πρόκειται για ένα βασικό συστατικό της ανθρώπινης διατροφής το οποίο ήδη από την αρχαιότητα είχε ιδιαίτερη σημασία, αλλά και διατροφική αξία.

Ευτυχώς πρόκειται για ένα φθηνό συστατικό το οποίο κάνει πολλά περισσότερα από τα να δίνει απλώς γεύση στις τροφές μας. Μεταξύ άλλων, βοηθά τις τροφές να διατηρούν τα ιχνοστοιχεία τους, ενισχύει στη διατήρηση της ενυδάτωσης του οργανισμού και στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών, βελτιώνει τη μετάδοση νευρικών ερεθισμάτων και έχει δεκάδες ακόμη ιδιότητες.

Γύρω από αλάτι, όμως, έχουμε ακούσει κατά καιρούς διάφορους μύθους σχετικά με την επίδρασή του στην υγεία. Οι ειδικοί προτείνουν να κρατάμε μια ισορροπία στη χρήση του, προκειμένου να αποφύγουμε υπερβολικές ποσότητες οι οποίες τελικά θα μας φέρουν αντίθετα αποτελέσματα.

Jenny.Gr

Μύθους όμως γύρω από το αλάτι έχουμε και σε ό,τι αφορά το μαγείρεμα. Και γι' αυτό, ένα σχετικό αφιέρωμα της Washington Post ήρθε για να καταρρίψει μερικούς από αυτούς:

Μύθος 1 - Το αλάτι κάνει το νερό να βράζει γρηγορότερα ή πιο αργά

Πρόκειται για μύθο, μιας και το αλάτι δεν επηρεάζει το σημείο βρασμού. Χρειάζεται μεγάλη ποσότητα αλατιού για να αυξήσει το σημείο βρασμού του νερού, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει με τις ποσότητες αλατιού που χρησιμοποιούμε για να μαγειρέψουμε.

Μύθος 2 - Το αλάτι χωρίς ιώδιο δεν είναι υγιεινό

Ο οργανισμός μας χρειάζεται περίπου 150 μικρογραμμάρια ιωδίου για να λειτουργεί σωστά, μια πολύ μικρή ποσότητα που καλύπτεται εύκολα αν καταναλώνεις γαλακτοκομικά και ψάρι. Επομένως μπορείς να χρησιμοποιείς και αλάτι χωρίς ιώδιο.

Μύθος 3 - Το μόνο πράγμα που κάνει το αλάτι, είναι να δίνει νοστιμιά στο φαγητό

Από τις πιο σημαντικές ιδιότητες του αλατιού (πέραν της γεύσης), είναι να διατηρεί τα ιχνοστοιχεία στο κρέας και τα λαχανικά, να βοηθά στη μετάδοση νευρικών ερεθισμάτων, να ενισχύει τη διατήρηση της ενυδάτωσης του οργανισμού, και άλλα.

Μύθος 4 - To αλάτι σε σπιτικό φαγητό είναι η κύρια πηγή νατρίου

Η φυσιολογική ποσότητα αλατιού σε σπιτικό φαγητό θα σου προσδώσει και την ιδανική ποσότητα νατρίου. Ωστόσο, πάνω από 70% του νατρίου βρίσκεται σε κατασκευασμένες και επεξεργασμένες τροφές.

Μύθος 5 - Το αλάτι δεν παίζει ρόλο στο ψήσιμο

Το αλάτι μπορεί να επηρεάζει σημαντικά τον τρόπο ψησίματος μιας τροφής. Μπορεί να ενισχύσει τις γεύσεις, να δημιουργήσει μια επιφάνεια η οποία ψήνεται καλύτερα, αλλά και να προσδώσει καλύτερη υφή σε μια μαγειρεμένη τροφή.

TAGS