UPDATE

Πώς σχολίασαν τα διεθνή ΜΜΕ τις εκλογές στην Ελλάδα και τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη


JTeam

22 Μαΐου 2023

Πώς σχολίασαν τα διεθνή ΜΜΕ τις εκλογές στην Ελλάδα και τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη
@Eurokinissi
Οι εθνικές εκλογές στην Ελλάδα, κεντρικό θέμα σε ολόκληρο τον κόσμο

Από το Βρετανικό BBC, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, τη Γαλλία και τη Τουρκία, οι εκλογές στην Ελλάδα αποτέλεσαν το κεντρικό θέμα, με τους δημοσιογράφους να σχολιάζουν την συντριπτική νίκη της κεντροδεξιάς, και την πτώση του Αλέξη Τσίπρα.

Πιο αναλυτικά το BBC αναφέρεται στην συντριπτική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη, κάνοντας παράλληλα λόγο πως το κεντροδεξιό κόμμα δεν εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Το διάσημο Βρετανικό δίκτυο, αναφέρεται επίσης στο γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις υποτίμησαν τη μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων, ενώ επισημαίνει ότι νικητής των εκλογών αναδεικνύεται και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 12%.

Jenny.Gr
@eurokinissi


Προχωρώντας σε ένα ακόμη Βρετανικό μέσο, ο Guardian γράφει ότι «οι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα δεν έβγαλαν ακόμη νικητή, μολονότι το κεντροδεξιό κόμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη συγκέντρωσε το 41% των ψήφων, με καταμετρημένο πάνω από το 70% των ψηφοδελτίων».

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η διαφορά των 20 μονάδων από το δεύτερο κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι κάτι που «παρατηρείται σπάνια» μετά την πτώση της χούντας, το 1974, ενώ σημειώνει επίσης ότι ακόμη και στην Κρήτη, το «προπύργιο των Σοσιαλιστών», η Νέα Δημοκρατία τα πήγε «αναπάντεχα καλά». Φιλοξενεί εξάλλου τη δήλωση του Γιώργου Γεραπετρίτη ότι «ο ελληνικός λαός ψήφισε για το μέλλον, ψήφισε για τις μελλοντικές γενιές».

Η Νέα Δημοκρατία οδεύει προς μια «συντριπτική νίκη», γράφει το Reuters, βασιζόμενο στα πρώτα αποτελέσματα

Το αποτέλεσμα, λέει το πρακτορείο, δίνει μια ώθηση στον νυν πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μολονότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις, δεν θα συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.

Οι γαλλικές εφημερίδες Le Monde και Liberation γράφουν επίσης, επικαλούμενες τα μερικά αποτελέσματα, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και νικητής με το κόμμα του να κατέχει μεγάλο ποσοστό, μπορεί να δυσκολευτεί να σχηματίσει σταθερή κυβέρνηση, επειδή δεν θα έχει απόλυτη πλειοψηφία, οδεύοντας την χώρα σε δεύτερες εκλογές.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατατροπώνει τους αντιπάλους του στις βουλευτικές εκλογές». Αυτός είναι ο τίτλος των Financial Times μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου. Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα, σημειώνουν: «Κανένα κυβερνών κόμμα στην Ελλάδα δεν έχει αυξήσει το ποσοστό του σε εκλογές για περισσότερο από 40 χρόνια».

El Pais: Ξεκάθαρη νίκη Μητσοτάκη στις εκλογές

Για «ξεκάθαρη νίκη» του Κυρ. Μητσοτάκη στις εκλογές κάνει λόγο η ισπανική El Pais, επισημαίνοντας και αυτή το μεγαλύτερο από το αναμενόμενο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας επί του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την άνοδο του ΠΑΣΟΚ.

«Οι κυβερνώντες συντηρητικοί προηγούνται στις εκλογές, αλλά είναι πιθανές δεύτερες εκλογές», τιτλοφορεί εξάλλου το θέμα του το Politico, βασιζόμενο στα πρώτα έξιτ πολ.

Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu γράφει ότι η Νέα Δημοκρατία κερδίζει τις εκλογές, επικαλούμενο τα πρώτα αποτελέσματα, ενώ φιλοξενεί και εκτενές φωτορεπορτάζ από την ημέρα των εκλογών.