Ανησυχητικά είναι τα συχνά περιστατικά που σημειώνονται στη χώρα μας φέτος και αφορούν δάγκωμα φιδιού. Μόνο τις τελευταίες 5 ημέρες είχαμε 5 περιστατικά απομάκρυνσης φιδιών στην Ελλάδα και δυο περιστατικά που αφορούσαν δάγκωμα και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.
Πριν από μερικές ημέρες 55χρονη από τον Βόλο κατέληξε στο νοσοκομείο, όταν δαγκώθηκε από οχιά στην αυλή του σπιτιού της. Ενώ φυσικά, το ενδιαφέρον έχει αποσπάσει και η περίπτωση της 39χρονης ερπετολόγου από την Θεσσαλονίκη, η οποία παραλίγο να χάσει την ζωή της στην προσπάθεια της να απομακρύνει οχιά από το 30ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης. Ευτυχώς η κατάσταση της 39χρονης καλυτερεύει, ενώ την Παρασκευή βγήκε από την ΜΕΘ, μετά την αναφυλακτική αντίδραση που υπέστη, από το δηλητήριο του φιδιού.
Η WWF δημοσίευσε κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τα φίδια, τα οποία εντοπίζονται στην Ελλάδα, αλλά και πως πρέπει να δράσουμε σε περίπτωση δαγκώματος από οχιά, η οποία αποτελεί και το πιο επικίνδυνο φίδι στην χώρα.
Αναλυτικά, τα φίδια που έχουν δηλητήριο στην Ελλάδα είναι ο σαπίτης, το αγιόφιδο και οι οχιές. Τα δύο πρώτα έχουν δηλητήριο στα πίσω δόντια και άρα είναι δύσκολο να δαγκώσουν με τρόπο που να εγχύσουν δηλητήριο σε άνθρωπο. Σχετικά με τις οχιές, πέντε είναι τα είδη που υπάρχουν στην Ελλάδα, αλλά μόνο ένα, η Vipera ammodytes, εντοπίζεται σε όλες τις περιοχές της χώρας.
Βασικές πληροφορίες για τις οχιές από την WWF
Ειδικότερα, οι οχιές είναι αργά φίδια και αν νιώσουν απειλή μένουν ακίνητες ώστε να μη γίνουν αντιληπτές και στη συνέχεια απομακρύνονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να αποφύγουν τον κίνδυνο. Στην περίπτωση που τις πλησιάσει κάποιος αρκετά αρχίζουν να συρίζουν δυνατά και κουλουριάζονται σε θέση άμυνας, ενώ χρησιμοποιούν το δάγκωμα, εάν τις πλησιάσουν σε απόσταση λιγότερη του μισού μέτρου. Οι οχιές δεν θα επιτεθούν ποτέ εάν κάποιος δεν τις αρπάξει ή έρθει κοντά τους, εάν δεν νιώσουν δηλαδή άμεση απειλή για τη ζωή τους. Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση είναι πιο πιθανό να δαγκώσουν «στεγνά», δηλαδή χωρίς έγχυση δηλητηρίου, ως προειδοποίηση μόνο.
Γιατί πλησιάζουν οι οχιές τις κατοικίες
Οι συνηθέστεροι λόγοι που ένα φίδι θα βρεθεί μέσα στο σπίτι ή σε άλλον κλειστό χώρο, είναι είτε γιατί έχει ανακαλύψει κάποια πηγή τροφής, είτε γιατί θέλει να βρει μια κρυψώνα για να ξεκουραστεί. Ξυπνώντας από τη χειμέρια νάρκη, δεν έχουν ανακτήσει πλήρως δυνάμεις, με αποτέλεσμα να αναζητούν σκοτεινά και σκιερά μέρη.
Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση δαγκώματος
Είναι πολλές οι θεωρίες που ακούμε κατά καιρούς για το τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση δαγκώματος από φίδι, ωστόσο το σημαντικότερο είναι να βρεθούμε σε ένα νοσοκομείο για πρώτες βοήθειες, όσο πιο σύντομα γίνεται.
Σύμφωνα με την οργάνωση, λόγω της σύνθεσης του δηλητηρίου των φιδιών στην Ελλάδα, μετά από ένα δηλητηριώδες δάγκωμα, υπάρχει αρκετός χρόνος ώστε να επισκεφτεί κάποιος εγκαίρως ένα νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.
Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση δαγκώματος στον λαιμό ή στο κεφάλι, λόγω του ότι κατά τον σχηματισμό οιδήματος ενδέχεται να προκληθεί απόφραξη της αναπνευστικής οδού, όπως και η περίπτωση αναφυλακτικής αντίδρασης, όπως συνέβη με τη γυναίκα στη Θεσσαλονίκη.