UPDATE

Στην Ανταρκτική ανακάλυψαν νέο πλάσμα που μοιάζει με το Facehugger του «Alien». Καλά θα πάει αυτό


JTeam

14 Αυγούστου 2023

Στην Ανταρκτική ανακάλυψαν νέο πλάσμα που μοιάζει με το Facehugger του «Alien». Καλά θα πάει αυτό
Source: McLaughlin, Wilson, Rouse
Πρόκειται για ένα νέο είδος που ανήκει στα κρινοειδή και ζει 1 χιλιόμετρο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας

Η ανακάλυψη των Ωκεανών, είναι σίγουρα μια υπόθεση που προκαλεί ενθουσιασμό, ενδιαφέρον, αλλά πολλές φορές και τρόμο. Οι επιστήμονες συνεχίζουν τις έρευνες τους, και αυτή τη φορά έχουν να παρουσιάσουν για πρώτη φορά ένα νέο πλάσμα το οποίο εντοπίστηκε στον βυθό της Ανταρκτικής.

Το Antarctic strawberry feather star (Promachocrinus fragarius), όπως ονομάστηκε, διαθέτει 20 πλοκάμια τα οποία μπορούν να φτάσουν τα 20 εκατοστά στο μήκος. Το όνομα του παραπέμπει στη φράουλα (strawberry) και όχι τυχαία.

Jenny.Gr
Source: McLaughlin, Wilson, Rouse

Στην απόπειρα τους να ανακαλύψουν περισσότερα γι’ αυτό το νέο πλάσμα, οι επιστήμονες αφαίρεσαν μερικά πλοκάμια και οδηγήθηκαν στη βάση τους, η οποία μοιάζει με φράουλα. Σύμφωνα με τους ίδιους τουλάχιστον, γιατί στο κοινό μοιάζει περισσότερο με το Facehugger του Alien.

Τα πλοκάμια του, κυρίως τα πιο λεπτά, βοηθούν το συγκεκριμένο πλάσμα να μένει σταθερό στον πυθμένα, ενώ τα μεγαλύτερα πλοκάμια του, το βοηθούν να μετακινείται στον βυθό της θάλασσας.

Το νέο είδος ανήκει στα κρινοειδή, όπου βρίσκουμε τους αστερίες και τους αχινούς. Τα περισσότερα είδη αυτής της κατηγορίας έχουν συνήθως έως 10 άκρα, για αυτό το λόγο το P. fragarius ξεχωρίζει με τα 20 πλοκάμια του.

Ζει συνήθως σε βάθος μεταξύ 65 μέτρων και 1 χιλιομέτρου κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η κεφαλή του είναι στραμμένη προς τον πυθμένα και τα πλοκάμια αιωρούνται προς την επιφάνεια.

Με πληροφορίες από το Invertebrate Systematics.