UPDATE

Απλά βήματα για να κάνεις πυρίμαχο το σπίτι σου - Ποια φυτά να αποφύγεις και τι είναι η ζώνη ανάφλεξης


JTeam

29 Αυγούστου 2023

Απλά βήματα για να κάνεις πυρίμαχο το σπίτι σου - Ποια φυτά να αποφύγεις και τι είναι η ζώνη ανάφλεξης
@Eurokinissi
Πρακτικές που μπορούν να κάνουν την διαφορά σε περίπτωση πυρκαγιάς

Τα λόγια περισσεύουν μπροστά στις εικόνες που αντικρίζουμε καθημερινά με τις τεράστιες εκτάσεις καμένης γης. Δυστυχώς, πέρα από το κατακαμένο έδαφος, οι φλόγες φτάνουν να απειλούν οικισμούς και ανθρώπινες ζωές.

Το έργο της πυροσβεστικής μπορεί να είναι τεράστιο, ωστόσο μπροστά σε τέτοιες καταστροφές δεν είναι αρκετό. Γι' αυτό το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, ή πιο σωστά, το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να βεβαιωθούμε πως έχουμε ακολουθήσει κάποια βασικά βήματα που δεν θα ενισχύσουν την φωτιά, αλλά αντιθέτως θα μας βοηθήσουν να την περιορίσουμε ευκολότερα.

  • Επενδύουμε σε πυρίμαχα υλικά

Στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε ειδικά υλικά, όπως πυρίμαχα παράθυρα ή πόρτες, τα οποία είναι ανθεκτικά στην φωτιά. Μπορείτε ακόμη να επενδύσετε σε ασφαλτικά βότσαλα, χαλίκι ή κεραμίδια, τα οποία επίσης μπορούν επίσης να συμβάλλουν σημαντικά στον περιορισμό της πυρκαγιάς και στην προστασία της κατοικίας. Ακόμη υπάρχουν και πυρίμαχοι φράχτες.

  • Χτίζουμε ζώνη ανάφλεξης πυρκαγιάς

Βεβαιωθείτε πως δεν υπάρχει πυκνή βλάστηση, σκουπίδια, εύφλεκτα υλικά και ξερόχορτα σε απόσταση 9 μέτρων από το σπίτι σας. Έως την απόσταση των 9 μέτρων, τα χόρτα θα πρέπει να κουρεύονται κοντά, τα κλαδιά των δέντρων θα πρέπει να κλαδεύονται σε απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων από το έδαφος και η φυλλωσιά του δέντρου θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 3 μέτρα από το σπίτι. Αν υπάρχει γρασίδι, θα πρέπει να είναι κοντό, ώστε να μην εξαπλωθεί τη φωτιά.

  • Αποφεύγουμε τα παρακάτω φυτά

Η βλάστηση παίζει επίσης καθοριστικό σε μια πυρκαγιά, καθώς υπάρχουν ιδιαίτερα εύφλεκτα φυλλώματα, αλλά και αντιθέτως φυτά με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό που δεν ενισχύουν την μετάδοση της πυρκαγιάς. Για παράδειγμα προτιμήστε παχύφυτα όπως αλόη, αγαύη, σφένδαμο. κάνουν δύσκολη την ανάπτυξη της φωτιάς, και είναι λιγότερο εύφλεκτα από τα αειθαλή φυτά, όπως πεύκα, έλατα, ελαιόπρινος.