UPDATE

Πόσο κινδυνεύουμε από κεραυνούς στο αυτοκίνητο;


JTeam

7 Σεπτεμβρίου 2023

Πόσο κινδυνεύουμε από κεραυνούς στο αυτοκίνητο;
Τι γίνεται στην περίπτωση που ο κεραυνός χτυπήσει πάνω στο αυτοκίνητο, όσο είμαστε μέσα

Οι κεραυνοί και οι καταιγίδες των τελευταίων ωρών, έχουν προκαλέσει έντονη αναστάτωση, ενώ πυροσβεστική έχει λάβει πάνω από 4.870 κλήσεις τις τελευταίες ώρες. Πολλοί είναι εκείνοι που εν μέσω καταιγίδας, βρίσκουν καταφύγιο στο αυτοκίνητο τους, μια τακτική η οποία μπορεί να είναι όντως σωτήρια, αλλά έχει και τους κινδύνους της.

Αρχικά, μας προστατεύει το αυτοκίνητο από έναν κεραυνό;

Σίγουρα ναι, η προστασία του αυτοκινήτου προέρχεται από το αμάξωμα του αυτοκινήτου και την οροφή του, η οποία διοχετεύει το ενδεχόμενο χτύπημα από κεραυνό προς τα έξω, αφήνοντας ανεπηρέαστους τους επιβάτες. Ο ηλεκτρισμός αναζητά το μονοπάτι της μικρότερης αντίστασης. Για τους κεραυνούς αυτό σημαίνει ότι το ρεύμα θα ρέει γύρω από το όχημα αντί να το διαπερνά.

Επιπλέον, το παρμπρίζ και τα τζάμια των παραθύρων λειτουργούν ως μονωτές, προσφέροντας ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας. Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να σημειωθεί ότι η προστασία αυτή μειώνεται εάν έχετε κατεβασμένο ένα παράθυρο.

Αφήνοντας ένα παράθυρο ανοιχτό αυξάνεται ο κίνδυνος να εισέλθει κεραυνός στο όχημα, προκαλώντας ενδεχομένως ζημιά στα ηλεκτρονικά συστήματα ή βραχυκυκλώματα που θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν τους αερόσακους.

Γιατί υπάρχει κίνδυνος;

Χρειάζεται ωστόσο προσοχή η οδήγηση εν ώρα καταιγίδας, καθώς σε πολλές περιπτώσεις oi οδηγοί στην προσπάθεια τους να αναζητήσουν ασφάλεια στο αυτοκίνητο τους, παρασύρονται από χείμαρρος.