UPDATE

9+1 μέρη στα οποία θα φας το καλύτερο μπέργκερ στην Αθήνα


Τόνια Τζάφερη

8 Οκτωβρίου 2023

9+1 μέρη στα οποία θα φας το καλύτερο μπέργκερ στην Αθήνα
@smashnbun / instagram
Το Aθηναϊκό κοινό «διψά» για μπέργκερ, και εμείς συγκεντρώσαμε τα καλύτερα spots για να βρεις την απόλαυση που ψάχνεις

Το φθινόπωρο είναι εδώ και υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να ξεπεράσουμε τον πόνο από το τέλος του καλοκαιριού. Και αυτός, δεν είναι άλλος από βόλτες στην πόλη, οι οποίες πάντα καταλήγουν σε κάτι νόστιμο και οριακά αξέχαστο. Τελευταία, το Αθηναϊκό κοινό συζητά έντονα για μπέργκερ, ένα topic συζήτησης που απασχολεί εδώ και χρόνια. Κάποια μέρη ξεχνιούνται, άλλα μόλις έχουν ανοίξει για να υποδεχτούν το κοινό τους, και άλλα απλώς δεν χάνουν την αξία και την φήμη τους, για το καλύτερο μπέργκερ στην πόλη.

Το να ξεχωρίσουμε ένα και μόνο μαγαζί, είναι κάπως δύσκολο και σίγουρα άδικο. Γι’ αυτο και έχουμε μερικά από τα καλύτερα spot της Αθήνας, στα οποία μπορείς να απολαύσεις ένα αυθεντικό και ζουμερό μπέργκερ, για κάθε ώρα της ημέρας. Μετά τη δουλειά, μετά το ποτό, ή μετά την Κυριακάτικη βόλτα σου.

Για το τέλος βέβαια, σου έχουμε αφήσει και ένα epic μέρος, για sandos, σε περίπτωση που σνομπάρεις (αδίκως) τα μπερκερ, ή σε περίπτωση που θες να δοκιμάσεις κάτι παρόμοιο, αλλά διαφορετικό.

Lobby

Θα προσπαθήσω να είμαι ειλικρινής. Είναι μια πιο “πολυτελής εκδοχή” ενός μπεργκεράδικου, οπότε και οι τιμές του είναι αντίστοιχες. Μερικοί μπορεί να το χαρακτηρίσουν ως “υπερεκτιμημένο”, αλλά θεωρώ πως έχει με διαφορά μερικά από τα καλύτερα μπέρκερ της πόλης. Για να μη μιλήσω για την εξυπηρέτηση, την καθαρή και σύγχρονη ατμόσφαιρα, όπως επίσης και το τέλειο μπαρ που διαθέτει. Έχω πιάσει τον εαυτό μου να ονειρεύεται συχνά το black angus μπέργκερ του με τα μανιτάρια- τόσο για την γεύση του, αλλά και την υγρασία του. Είναι ζουμερό, γευστικό και έχει ό,τι ακριβώς περιμένεις από ένα μπέργκερ. Οι πρώτες ύλες είναι εξαιρετικές, μυρίζουν υπέροχα και το προσωπικό πάντα πρόθυμο να βοηθήσει. Μη ξεχάσεις να συνοδέψεις τις επιλογές σου, με τις έπικ τηγανιτές πατάτες που σερβίρουν, ή με κάποιο κοκτέιλ από το μπαρ. Αν προτιμάς και τις πιο ιδιαίτερες γεύσεις, το μπέργκερ με κατσικίσιο τυρί, τσίλι σως, και πίκλα αγγουριού, θα σε δικαιώσει. Στο μενού μπορείς φυσικά να βρεις και βίγκαν επιλογές, όπως και πιο υγιεινές, για παράδειγμα με κοτόπουλο κινόα, και σάλτσα γουακαμόλε.

Ekiben

Είναι γεγονός πως όλη η Αθήνα μιλά για το Smash Burger του Άρη Βεζενέ. Αν έχεις δοκιμάσει για τι πράγμα μιλάμε, τότε οι συστάσεις είναι περιττές. Στην περίπτωση που η καρδιά σου χτυπά για καλό κρέας και για απόλυτη νοστιμιά, τότε όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην οδό Βουλής. Μόνο έξι υλικά είναι αρκετά για να φτιάξουν το “απόλυτο μπέργκερ”, στο οποίο οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά. Βουτυράτη υφή και καπνιστή γεύση πρωταγωνιστούν και δημιουργούν ένα μπέργκερ, το οποίο δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από αυτά της Αμερικής.

Smash N’ Bun

Μιλώντας για smashed burgers, ήρθε η ώρα να δούμε το μέρος, όπου υπάρχει γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Για να δημιουργεί smashed burgers με ιδανικούς συνδυασμούς γεύσεων. Συνήθως είναι για take away, ή για μια γρήγορη στάση μετά τα ξενύχτια στο κέντρο. Και ποιος δεν θα ήθελε άλλωστε ένα μπέργκερ με ελληνικό και dry-aged ωρίμασης κρέας, πίκλες, ποικιλία τυριών και brown butter béarnaise ως βάση; Σε ένα smashed burger το μυστικό κρύβεται στο μαγείρεμα και στην τεχνική ψησίματος. Πάνω σε καυτή σχάρα και με πρέσες, το μπέργκερ ξεροψήνεται παγιδεύοντας τους ζωμούς, και κάθε νοστιμιά, στο εσωτερικό. Αγαπημένο με διαφορά, είναι και το βίγκαν μπέργκερ τους με τα μανιτάρια, το οποίο πετυχαίνουν, κάθε φορά.

Raw Street Burger

Είναι από τις νέες αυξήσεις στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στο Παγκράτι. Άνοιξε πριν από μερικούς μήνες τις πόρτες του και κατέβηκε από την Λάρισα. Αν ξέρεις από φαγητό Βόρειας Ελλάδας, τότε έχεις μια ιδέα για το τι ακολουθεί. Πολλά από τα προϊόντα είναι βιολογικά, και όλα χειροποίητα. Στα τοπ μπέργκερ τους, ξεχωρίζει αυτό με την truffle mayo και το sicario με chorizo. Στα highlights και οι γλυκοπατάτες που σερβίρουν.

Just Burgers

Γι’ αυτό το spot θα πρέπει να μεταφερθείς στα Νότια, εκεί όπου το “Just Burgers”, έχει αποκτήσει πλέον σταθερή αξία. Καλύπτουν τα γούστα όλων, με τις επιλογές να είναι πολλές. Από μπέργκερ με μπιφτέκι γαλοπούλας, μέχρι μπιφτέκι λαχανικών με quinoa και kale για τις πιο υγιεινές επιλογές. Οι ποσότητες είναι πραγματικά μεγάλες, όπως και η ποικιλία στις πρώτες ύλες. Αν τυχόν βρεθείς στα Νότια, μη διστάσεις να κάνεις μια στάση στην Λαοδίκης.

Juicy Grill

Δεν γίνεται να ρωτήσεις Αθηναίο για μπέργκερ και να μην σου πει πως το Juicy Grill είναι από τα καλύτερα της πόλης. Θα τους βρεις τόσο στο κέντρο, όσο και στα βόρεια. Το μπιφτέκι έχει την τιμητική του, καθώς ζυμώνεται in-house καθημερινά, και συνοδεύεται από τυριά όπως tallegio, raclette και provolone. Το καλύτερο όμως είναι το σκορδοβούτυρο, και τα συνοδευτικά υλικά όπως chorizo, mac n' cheese και καπνιστή πανσέτα. Οι επιλογές είναι πολλές και σίγουρα θα δυσκολευτείς να διαλέξεις. Επίσης σίγουρο, είναι πως θα φύγεις χορτασμένος όσο δεν πάει, αλλά μη ξεχάσεις να συνοδέψεις το μπέργκερ σου με μπύρες από μικροζυθοποιΐες που θα βρεις στο εστιατόριο.

Talking Breads

Mπορεί να μην είναι χιλιοειπωμένο μαγαζί, αλλά θα βρεις το ωραιότερο Bacon Mushroom Melt της Αθήνας του σήμερα. Οι μάγειρες του έρχονται από Γαλλία, Μονακό και Ελβετία, οπότε καταλαβαίνεις πως πρόκειται για το πιο εκλεπτυσμένο μπέργκερ των Εξαρχείων και ας είναι στριτφουντάδικο. Το κρέας του πάντοτε ζουμερό, να ταιριάζει ιδανικά με το φρέσκο βούτυρο και το αφράτο ψωμί. Αν ψάχνεις ένα ποιοτικό και αυθεντικό μπέργκερ, το “Talking Breads”, δεν θα σε απογοητεύσει. Να σημειωθεί πως όσοι δοκιμάζουν και την βίγκαν εκδοχή τους, έχουν να πουν τα καλύτερα.

Guerilla Chef Burgers

Μένουμε Εξάρχεια και αυτή τη φορά σε πάμε στην γωνία της Τζωρτζ με τη Σολωμού. Αν έχεις περάσει απέξω θα το έχεις εντοπίσει από την μυρωδιά του. Η τιμή του είναι πραγματικά καλή, αφού τα μπέργκερ του φτάνουν περίπου στα 4 ευρώ, αλλά δεν στερούνται ποιότητας. Εδώ δεν θα μπερδευτείς από τις επιλογές, τα πράγματα είναι απλά και σίγουρα πεντανόστιμα.

Tarantino Burgers Athens

Για το τελευταίο μπεργεράδικο, αφήσαμε μια πραγματικά ξεχωριστή επιλογή που βρίσκεται σε έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους του Κουκακίου. Στην Δημητρακοπούλου θα βρεις τα burgers του Tarantino, που ξεχωρίζουν για την τεχνική, την ποιότητα των υλικών, αλλά και την πρωτοτυπία τους. Πέρα από τον υπέροχο χώρο, όπου παίζει funk/soul ήχους, εδώ πρωταγωνιστεί ο 100% black angus κιμάς, τον οποίο μπορείς να τον συνδυάσεις με πίκλες αγγουριού, καραμελωμένα κρεμμύδια και αβοκάντο μέχρι spicy Chorizo, κόκκινο κρεμμύδι, jalapenos, μουστάρδα dijon και άλλα. Ελληνικές και ξένες μικροζυθοποιίες, είναι επίσης στα musts.

Sando Athens

Σου υποσχεθήκαμε στην αρχή πως θα κλείσουμε με ένα sando, για όσους τυχόν θέλουν να ξεφύγουν για λίγο από τα μπέργκερ. Το Sando Athens βρίσκεται κέντρο, στην Πετράκη και φτιάχνει καθημερινά ιαπωνικού style sandos, δηλαδή αφράτα ψωμιά με βάση το γάλα, τα οποία γεμίζονται με διάφορους συνδυασμούς, είτε γλυκούς ή αλμυρούς. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα φωτογενές γεύμα, ενώ η ιδέα του sando με τραγανό πανέ κοτόπουλο με πάνκο και tonkatsu sause, μας ανοίγει την όρεξη και μόνο στην σκέψη. Στις πιο ξεχωριστές του επιλογές είναι και τα sandos με φρούτα εποχής και κρέμα ανγκλέζ με μασκαρπόνε.