UPDATE

Το Ισραήλ κήρυξε επίσημα τον πόλεμο - Έρχεται «σκληρό χτύπημα» στη Γάζα


JTeam

8 Οκτωβρίου 2023

Το Ισραήλ κήρυξε επίσημα τον πόλεμο - Έρχεται «σκληρό χτύπημα» στη Γάζα
Anadolu Agency / Getty Images
Πάνω από 500-600 οι νεκροί Ισραηλινοί, στους 313 οι νεκροί Παλαιστίνιοι

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενεργοποίησε το Άρθρο 40 Aleph, κηρύσσοντας επίσημα τον πόλεμο για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973.

Σε περισσότερους από 700 έχει ανέλθει ο αριθμός των νεκρών Ισραηλινών και Παλαιστινίων μετά την επίθεση που εξαπέλυσε χθες η Χαμάς στο Ισραήλ και τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα που ακολούθησαν.

Ο αριθμός των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν από την επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς ανήλθε σε 400, όπως μετέδωσαν ισραηλινοί τηλεοπτικοί σταθμοί. Ο αριθμός των Παλαιστίνιων νεκρών ανέρχεται σε 313, σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους υγεία.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε νωρίτερα ότι οι δυνάμεις του εξακολουθούν να μάχονται με ένοπλους από τη Γάζα στο ισραηλινό έδαφος ενώ η ισραηλινή αστυνομία δημοσίευσε τα ονόματα 30 αξιωματικών της που σκοτώθηκαν σε μάχες με τη Χαμάς σε ισραηλινό έδαφος. Μεταξύ αυτών ήταν και μέλη της τακτικής αστυνομικής δύναμης, της αστυνομίας των συνόρων και κομάντος της αντιτρομοκρατικής μονάδας.

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός είπε πριν από λίγο ότι βρίσκεται σε διαδικασία εκκένωσης 24 χωριών στην περιοχή των συνόρων της Γάζας, μια πιθανή ένδειξη ότι μπορεί να προετοιμάζεται για επιχείρηση εντός της παλαιστινιακής επικράτειας.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν αρχικά ότι εκκενώνονται οι περιοχές Urim, Bari, Nahal Oz, Native Hatara, Zikim ενώ θα ακολουθήσουν και περαιτέρω εκκενώσεις «σύμφωνα με την εκτίμηση της κατάστασης».

Έρχεται «σκληρό χτύπημα» στη Γάζα, λένε οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις

Μιλώντας στο CNN από το Τελ Αβίβ, ο εκπρόσωπος του IDF, αντισυνταγματάρχης Richard Hecht, είπε ότι εκτιμάται πως «δεκάδες» όμηροι έχουν μεταφερθεί στη Γάζα.

«Επειδή η ζωή εδώ είναι πολύ ιερή, έχουμε βγει έξω για να μάθουμε πόσοι έχουν απαχθεί από τη Χαμάς», πρόσθεσε ο Hecht, τονίζοντας ότι «έρχονται σοβαρά πλήγματα: ο ισραηλινός στρατός θα χτυπήσει σκληρά μέσα στη Λωρίδα της Γάζας» ως απάντηση στην εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ.

Ο Χεχτ είπε ότι ο στρατός θα εκκενώσει τις ισραηλινές κοινότητες γύρω από τη Γάζα και «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελαχιστοποιήσουμε τις παράπλευρες απώλειες και να απομακρύνουμε ανθρώπους που δεν εμπλέκονται».

Πρωταρχικός στόχος του IDF, όπως είπε ο ίδιος, είναι να «σταθεροποιήσει την άμυνα, να προστατεύσει τα σύνορα και να φροντίσει τις κοινότητες των ανθρώπων».