UPDATE

5 πράγματα που δεν πρέπει να γκουγκλάρεις ποτέ


Τόνια Τζάφερη

26 Οκτωβρίου 2023

5 πράγματα που δεν πρέπει να γκουγκλάρεις ποτέ
Για τις περιπτώσεις που η Google δεν θα σε βοηθήσει καθόλου (μα καθόλου)

Ανήκοντας στην Gen Z έχω μάθει να λύνω τις απορίες μου, γκουγκλάροντας. Ξέρω ότι δεν είμαι μόνο εγώ που το κάνει αυτό. Ακούω διαρκώς άτομα κάθε ηλικίας να ψάχνουν για απαντήσεις σε αυτή τη διάσημη μηχανής αναζήτησης, η οποία όλο προσπαθεί να μας δίνει και ένα πιο σωστό αποτέλεσμα. Κάποιες φορές το πετυχαίνει, κάποιες άλλες όμως, όχι.

Όταν σε αυτή τη συνήθεια μπαίνει και η υποχονδρίαση, τότε τα πράγματα περιπλέκονται πάρα πολύ. Και αντί για απαντήσεις και λύσεις, τελικά η Google προκαλεί μια σύγχυση την οποία παλεύεις για καιρό να επιλύσεις. Κάποια πράγματα καλό είναι απλώς να μην τα γκουγκλάρουμε. Να ψάχνουμε απαντήσεις σε ειδικούς και κυρίως σε ανθρώπους που δεν γενικεύουν και γνωρίζουν πως κάθε περίπτωση ανθρώπου είναι ξεχωριστή.

Με λίγα λόγια λοιπόν, δεν γκουγκλάρουμε ποτέ τα παρακάτω:

  • Εξανθήματα / Δερματικές παθήσεις

Δεν χρειάζεται να το αναλύσουμε και πολύ. Σε τέτοια θέματα δεν εμπιστευόμαστε μια μηχανή αναζήτησης, ούτε δοκιμάζουμε αλοιφές και φάρμακα που μας προτείνει. Ένα τηλέφωνο ή μια επίσκεψη στον ειδικό είναι η πρώτη επιλογή.

  • Συμπτώματα

Στο ίδιο μήκος κύματος, το πιθανότερο είναι να αναζητήσεις για ένα σύμπτωμα και να πιστέψεις πως ήρθε το τέλος του κόσμου. Πίστεψε με το έχω νιώσει και δεν θα ήθελα ξανά αυτή την εμπειρία. Μπορείς μεν να ενημερωθείς καλύτερα για μια διάγνωση για παράδειγμα που πήρες από κάποιον ειδικό, αλλά το να βγάζεις συμπεράσματα για την κατάσταση της υγείας σου από την Google, είναι απλά λάθος και επικίνδυνο.

  • Θερμίδες

Τα έχουμε έχουμε ξαναπεί πως οι αυστηρές δίαιτες θέλουν προσοχή και το μέτρημα θερμίδων είναι απλώς ένα παραπάνω στρες και πίεση. Επομένως καλύτερα να διαγράψεις οποιαδήποτε εφαρμογή μέτρησης θερμίδων προκειμένου να χάσεις βάρος και να σταματήσεις να αναζητάς κάθε τροφή σου, πόσες θερμίδες σου προσφέρει.

  • Φοβίες

Όλοι έχουμε φοβίες και όταν ενημερωνόμαστε γι΄αυτές σε ένα λανθασμένο πλαίσιο, τότε τα πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ χειρότερα. Μπορεί η Google να προσφέρει κάποιες αξιόπιστες πηγές, ωστόσο οτιδήποτε γράφεται χρειάζεται δεύτερες σκέψεις, αμφισβήτηση, κριτική και αναζήτηση απαντήσεων από κατάλληλους ανθρώπους.

  • Παιδοφιλία (παράνομες πράξεις γενικότερα)

Δεν ξέρω για ποιον λόγο θα μπορούσες να αναζητήσεις περιεχόμενο σχετικό με την παιδοφιλία, αλλά όποιο και αν είναι το ενδιαφέρον σου για παράνομες πράξεις γενικότερα -καλό θα ήταν να το αποφύγεις. Διαφορετικά μπορεί το δικό σου μέσο πλοήγησης μαζί με όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σου, να παρακολουθούνται.