UPDATE

Η Μαλαισία δημιουργεί τον «διακόπτη λήξης»: Το νέο, φασιστικό μέτρο για τις συναυλίες


JTeam

6 Νοεμβρίου 2023

Η Μαλαισία δημιουργεί τον «διακόπτη λήξης»: Το νέο, φασιστικό μέτρο για τις συναυλίες
Splash News
«Ελπίζουμε ότι με αυστηρότερες κατευθυντήριες οδηγίες, οι ξένοι καλλιτέχνες θα καταλάβουν ότι πρέπει να συμμορφώνονται με την τοπική κουλτούρα»

Το πλαίσιο διοργάνωσης συναυλιών στη Μαλαισία αλλάζει και σίγουρα όχι προς το καλύτερο. Σύμφωνα με ανακοινώσεις της κυβέρνησης, η Μαλαισία έλαβε μέτρα για να διασφαλιστεί ότι οι ξένοι καλλιτέχνες θα «ακολουθούν την τοπική κουλτούρα» μετά το περιστατικό σε συναυλία των 1975 στην Κουάλα Λουμπούρ. Οι διοργανωτές συναυλιών της χώρας, θα πρέπει από εδώ και πέρα, να διαθέτουν έναν «διακόπτη λήξης» (kill switch) για να διακόπτουν τις εμφανίσεις που παραβιάζουν τις επίσημες οδηγίες, δήλωσε υπουργός.

Oι οδηγίες αυτές έρχονται σε συνέχεια της διαμάχης γύρω από μια εμφάνιση στην Κουάλα Λουμπούρ των 1975, όταν ο frontman του συγκροτήματος, Matty Healy επέκρινε τους ομοφοβικούς νόμους της Μαλαισίας σε μια ομιλία που περιείχε υβριστικό λόγο και φίλησε έναν κιθαρίστα του συγκροτήματός του στη σκηνή. Το εν λόγω περιστατικό του Ιουλίου, οδήγησε στην ακύρωση του φεστιβάλ του Σαββατοκύριακου στο οποίο εμφανιζόταν το συγκρότημα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Επικοινωνιών και Ψηφιακής Πολιτικής, Teo Nie Ching, δήλωσε στην Βουλή ότι οι διοργανωτές συναυλιών πρέπει να διαθέτουν «έναν διακόπτη τερματισμού που θα κόβει ακαριαία την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε παράστασης, εάν υπάρξει οποιοδήποτε ανεπιθύμητο περιστατικό».

«Ελπίζουμε ότι με αυστηρότερες κατευθυντήριες οδηγίες, οι ξένοι καλλιτέχνες θα καταλάβουν ότι πρέπει να συμμορφώνονται με την τοπική κουλτούρα», είπε, σε δηλώσεις που αναμεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. «Aν ο Healy ήθελε να δείξει αλληλεγγύη, θα έπρεπε πρώτα να είχε συμβουλευτεί τους ντόπιους LGBTQ+ ανθρώπους» πρόσθεσε.

Η Future Sounds Asia -διοργανώτρια εταιρεία του φεστιβάλ Good Vibes όπου συμμετείχαν οι The 1975- είχε δηλώσει προηγουμένως ότι διεκδικεί αγωγή κατά του συγκροτήματος, καλώντας το να αναγνωρίσει την ευθύνη και να αποζημιώσει για τις ζημιές που προκλήθηκαν λόγω της ακύρωσης του φεστιβάλ. Είπε ότι οι ενέργειες του Healy «αμαύρωσαν» τη φήμη του φεστιβάλ και «παραβίασαν σκόπιμα τη συμφωνία που είχε συνάψει το συγκρότημα με την FSA».

Ορισμένοι εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι το εν λόγω περιστατικό θα δυσκόλευε την επίσκεψη ξένων καλλιτεχνών στη Μαλαισία και ότι υπήρχε κίνδυνος να επιδεινωθούν οι εχθρότητες που αντιμετωπίζει η LGBTQ+ κοινότητα.

Ωστόσο, η FSA είπε στο Channel News Asia πως δεν έχει παρατηρηθεί μείωση στο ενδιαφέρον ξένων καλλιτεχνών να παίξουν στη Μαλαισία, μετά το περιστατικό.

«Όλοι οι ξένοι καλλιτέχνες που έρχονται να παίξουν στη χώρα, καταλαβαίνουν πως πρέπει να συμμορφώνονται με τους τοπικούς κανονισμούς. Μετά το περιστατικό (με τον Healy), οι καλλιτέχνες έχουν ακόμη μεγαλύτερη επίγνωση της κατάστασης», πρόσθεσαν, λέγοντας επίσης πως δουλεύουν ήδη για την κατασκευή ενός μηχανισμού για την άμεση διακοπή συναυλιών.