UPDATE

Αυτές είναι οι 10 ευρωπαϊκές πόλεις με την καλύτερη ποιότητα ζωής, τώρα. Πάμε;


Ερασμία Αρβανιτά

8 Νοεμβρίου 2023

Αυτές είναι οι 10 ευρωπαϊκές πόλεις με την καλύτερη ποιότητα ζωής, τώρα. Πάμε;
Unsplash/ Dino Reichmuth
Πλέον, η ιδέα της μετακόμισης σε μια άλλη χώρα της Ευρώπης είναι πιο ελκυστική από ποτέ 

Με την τηλεργασία να γίνεται βιώσιμη επιλογή για πολλούς εργαζόμενους σε παγκόσμιο επίπεδο, η δυνατότητα να βελτιώσεις την ποιότητα ζωής σου φαίνεται πιο προσιτή από ποτέ.

Έχεις σκεφτεί κι εσύ να μετακομίσεις στην Ευρώπη αλλά δεν μπορείς να κατασταλάξεις στο πού; Ξέρουμε, η πρόκληση είναι αρκετά μεγάλη, αλλά μία πρόσφατη μελέτη του Travel Far and Wide, ίσως δώσει την απάντηση.

Παρακάτω μπορείς να βρεις τις top 10 ευρωπαϊκές πόλεις στις οποίες μπορείς να μετακομίσεις, αν θέλεις να βελτιώσεις την ποιότητα της ζωής σου.

Ζυρίχη, Ελβετία

Η Ζυρίχη εξασφαλίζει τη 10η θέση και είναι η πρώτη από τις τέσσερις ελβετικές πόλεις που περιλαμβάνονται στον κατάλογο. H ευτυχία εκεί είναι δεδομένη, ωστόσο το υψηλό κόστος ζωής μπορεί να σε απογοητεύσει. Η μέση τιμή για την ενοικίαση ενός διαμερίσματος με ένα υπνοδωμάτιο, κυμαίνεται στα 2.000 φράγκα Ελβετίας.Φυσικά, ανάλογος είναι και ο μέσος μηνιαίος μισθός, ο οποίος προσεγγίζει τα 6.000-6.500 φράγκα.

Βασιλεία, Ελβετία

Στην ένατη θέση βρίσκεται ακόμα ένας προορισμός στην Ελβετία και πιο συγκεκριμένα η Βασιλεία, που συχνά θεωρείται η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ελβετίας. Πλήθος καλλιτεχνών καταφθάνουν στην πόλη κάθε χρόνο για την Art Basel, με την πόλη να χαρακτηρίζεται επίσης από εκπληκτική αρχιτεκτονική.

Εκεί μπορείς να θαυμάσεις τα περίτεχνα κτήρια πίνοντας καφέ στις όχθες του Ρήνου. Το ενοίκιο είναι σημαντικά φθηνότερο στη Βασιλεία από ό,τι στη Ζυρίχη, στα 1.400 φράγκα. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζεις ότι η πόλη συγκεντρώνει τη χαμηλότερη βαθμολογία για τη νυχτερινή ζωή.

Βιέννη, Αυστρία

Η Βιέννη είναι η μοναδική αυστριακή πόλη στη λίστα και σίγουρα δεν είναι η πιο προσιτή ευρωπαϊκή πόλη για τον καθημερινό ταξιδιώτη. Το μέσο κόστος ενοικίασης διαμερίσματος ενός υπνοδωματίου είναι 867 ευρώ, δηλαδή το φθηνότερο στη λίστα. Από την άλλη, το εκτιμώμενο μηνιαίο κόστος διαβίωσης είναι στα 3.000 με 3.200 ευρώ.

Στουτγκάρδη, Γερμανία

Η έκτη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας είναι άλλος ένας δημοφιλής προορισμός αν αναζητείς καλύτερη ποιότητα ζωής. Η πόλη παίρνει κορυφαία βαθμολογία για τη δυνατότητα περιπάτου και πολύ υψηλό ποσοστό στην ευτυχία και στη νυχτερινή ζωή. Η πόλη της νότιας Γερμανίας είναι αισθητά φθηνότερη από τις αντίστοιχες ελβετικές πόλεις, αλλά έχει τον χειρότερο δείκτη αναφορικά με το ποσοστό ασφάλειας.

Κοπεγχάγη, Δανία

Η πρωτεύουσα της Δανίας είναι ένας ολοένα και πιο δημοφιλής ταξιδιωτικός προορισμός - εκατομμύρια τουρίστες την επισκέπτονται κάθε χρόνο. Ωστόσο, η γοητεία της Κοπεγχάγης έγκειται και στο αίσθημα ασφάλειας που αισθάνεσαι, ενώ επίσης συγκεντρώνει το πιο υψηλό σκορ ευτυχίας.

Μόναχο, Γερμανία

Το Μόναχο μπορεί να έχει τη φήμη της πόλης των πάρτι της Γερμανίας, χάρη στα εκατομμύρια των τουριστών που καταφθάνουν κάθε χρόνο για να ζήσουν τις θορυβώδεις γιορτές του Oktoberfest. Εντούτοις, η ιστορική πόλη είναι επίσης ένα εξαιρετικό μέρος για τους ανθρώπους που επιθυμούν να μετακομίσουν. Ο δείκτης ασφάλειας είναι υψηλός, η νυχτερινή ζωή συγκεντρώνει κορυφαία βαθμολογία, ενώ ο δείκτης ευτυχίας είναι επίσης πέντε στα πέντε.

Βέρνη, Ελβετία

Η πρωτεύουσα της Ελβετίας, είναι στο top 10 των πόλεων της Ευρώπης που αξίζει να μετακομίσει κάποιος. Λογικά δεν θα εκπλαγείς αν σου πούμε ότι εκεί βρίσκονται οι υψηλότεροι μέσοι μισθοί (περίπου στα 6.500 φράγκα). Το μέσο ενοίκιο είναι σχεδόν το μισό από εκείνο της Ζυρίχης, στα 1.300 φράγκα, ενώ το κόστος διαβίωσης είναι επίσης φθηνότερο.

Λωζάνη, Ελβετία

Ένα πράγμα είναι προφανές: Η Ελβετία θα μπορούσε να είναι η πιο βιώσιμη χώρα της Ευρώπης για όσους αναζητούν μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Η Λωζάνη συγκεντρώνει κορυφαίες βαθμολογίες σε ό,τι αφορά την ευτυχία, τη νυχτερινή ζωή και τη δυνατότητα περιπάτου, ενώ ο δείκτης ασφάλειας βαθμολογείται με 73,86. Αν σκέφτεσαι να μετακομίσεις εκεί, τότε να περιμένεις ένα μέσο μηνιαίο μισθό περίπου στα 5.500 φράγκα και ένα κόστος ζωής που κυμαίνεται στα 3.800 φράγκα.

Ελσίνκι, Φινλανδία

Το Ελσίνκι είναι επίσημα η καλύτερη πόλη της Ευρώπης για να μετακομίσεις, καθώς συγκεντρώνει βαθμολογία 75,21 στα 100 για την ασφάλεια ζωής αλλά και κορυφαίες βαθμολογίες για την ευτυχία και τη νυχτερινή ζωή. Το κόστος των δημόσιων συγκοινωνιών είναι εκπληκτικά χαμηλό, ενώ το μέσο ενοίκιο ενός υπνοδωματίου κοστίζει κατά μέσο όρο 995 ευρώ τον μήνα, αισθητά λιγότερο από πολλούς από τους άλλους προορισμούς που βρίσκονται στη δεκάδα. Το μηνιαίο κόστος ζωής είναι περίπου 2.671 ευρώ, ενώ ο μέσος μισθός είναι 3.200 ευρώ.