UPDATE

Ελληνική ροζ σημαία: Αποσύρθηκε τελικά από την έκθεση του προξενείου της Νέας Υόρκης μετά τις αντιδράσεις


Τόνια Τζάφερη

19 Δεκεμβρίου 2023

Ελληνική ροζ σημαία: Αποσύρθηκε τελικά από την έκθεση του προξενείου της Νέας Υόρκης μετά τις αντιδράσεις
IG @georgia_lale_studio
«Η πλειονότητα των θυμάτων γυναικοκτονίας δολοφονούνται στα σπίτια τους και στα κρεβάτια τους. Η ζωή τους τελειώνει στο κρεβάτι που στρώνουν κάθε πρωί. Τα σεντόνια τους απορροφούν το αίμα τους»

«Είμαι στεναχωρημένη που το έργο μου παρερμηνεύτηκε. Τα θύματα των γυναικοκτονιών είναι ηρωίδες του αγώνα για ελευθερία και ζωή στην Ελλάδα, και διεθνώς», έγραψε πριν από λίγο η Γεωργία Λάλε, ως απάντηση στην απόσυρση του έργου τέχνης της, μετά τις αντιδράσεις του Δημήτρη Νατσιού.

«Το έργο τέχνης δημιουργείται από σεντόνια, δωρεά γυναικών που ζουν στην Ελλάδα. Αυτές οι γυναίκες έχουν φαινομενικά λίγα κοινά πράγματα, αλλά όλες έχουν ξαπλώσει σε αυτά τα σεντόνια απελπισμένες και φοβισμένες», υπογράμμιζε πριν από λίγες ημέρες η Γεωργία Λάλε, περιγράφοντας το μήνυμα που θέλησε να περάσει μέσα από την ροζ ελληνική σημαία που παρουσιάστηκε στο γενικό προξενείο της Νέας Υόρκης.

Η νεαρή και ταλαντούχα καλλιτέχνης παρουσίασε μια έκθεση με δικά της δημιουργήματα, (μέσα σε αυτά και η ροζ ελληνική σημαία), την οποία αφιέρωσε στο «φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και των εγκλημάτων κατά γυναικών».

Όπως η ίδια τόνισε, η ροζ σημαία της είναι φτιαγμένη από κομμάτια σεντονιών, τα οποία της δώρισαν κακοποιημένες γυναίκες. Ωστόσο, το εν λόγω έργο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε μερικούς, παραδείγματος χάρη στον Δημήτρη Νατσιό (επικεφαλή του κόμματος Νίκη), με αποτέλεσμα να αποσυρθεί σήμερα από την έκθεση.


Ο Δημήτρης Νατσιός κάνοντας αναφορά στο έργο μέσα από ομιλία του στη Βουλή, απαίτησε (!) την απόσυρση του εκθέματος. «Είναι δυνατόν να παρουσιάζεται η σημαία μας με ροζ χρώμα, να διακωμωδείται το εθνικό μας σύμβολο; Η σημαία αλλάζει χρώμα, μόνον όταν βαφτεί κόκκινη από το αίμα των αγώνων του λαού μας» είπε χαρακτηριστικά.

Εν τέλει, δυστυχώς εισακούστηκαν οι «ανησυχούντες πατριώτες» και με εντολή του ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη, αποσύρθηκε το έργο τέχνης.

Από την πλευρά της, η επιμελήτρια Νιόβη Ζαραμπούκα-Χατζημάνου αναφέρθηκε στο όλο ζήτημα πριν αποφασιστεί η απόσυρση του έργου, αποκαλύπτοντας πως οι ίδιοι που ζητούσαν να κατέβει η ροζ ελληνική σημαία, προχώρησαν και σε εξύβριση της εικαστικού και των επιμελητών της έκθεσης.

«Το θέμα είχε προκύψει εδώ και κανά δυο 24ωρα, η έκθεση της Γεωργίας Λαλέ στο Ελληνικό Προξενείο της Νέας Υόρκης δέχεται επιθέσεις από ακροδεξιούς εντός και εκτός ΗΠΑ, επειδή «μαγάρισε» το εθνικό σύμβολο. Πρόκειται για τη συμμετοχή της στο Carte Blanche Project με το έργο «Ενοχές της γειτονιάς» με το οποίο πραγματεύεται τα εγκλήματα της γυναικοκτονίας και της ενδοοικογενειακής βίας.

Χτες, ο Πρόεδρος της Νίκης βγήκε στη Βουλή και είπε ότι η σημαία μας βάφεται κόκκινη μόνο με το αίμα των ηρώων (είπε ο φασίστας γελάω), η εικαστικός και οι επιμελητές δέχονται υβριστικά και απειλητικά μηνύματα και χτες κάποιος/α έκαψε τους θάμνους του προξενείου με βενζίνη. Πριν λίγο ήρθε στα αυτιά μου ότι τους ζητήθηκε να κατέβει το έργο. Ελπίζω να πρόκειται για αστείο. Εννοείται στέλνω την αμέριστη στήριξη μου στη Georgia Lale, και στη συμβουλευτική επιτροπή τεχνών, που αποτελείται από την Ειρήνη Λιναρδάκη, τη Νατάσα Κατερινοπούλου, τη Λολίτα Κουτούδη και τον Πάνο Τσαγκάρη. Φυσικά δεν συζητάμε το να κατέβει», ανέφερε η ανακοίνωση.

Δυστυχώς όμως οι εξελίξεις, δεν μας κάνουν καθόλου περήφανους, αφού με την απόσυρση του έργου επιβραβεύεται τόσο ο φασισμός, όσο και τα εγκλήματα εις βάρος γυναικών.

«Η πλειονότητα των θυμάτων γυναικοκτονίας δολοφονούνται στα σπίτια τους και στα κρεβάτια τους. Η ζωή τους τελειώνει στο κρεβάτι που στρώνουν κάθε πρωί. Τα σεντόνια τους απορροφούν το αίμα τους».

To βιογραφικό της Γεωργίας Λαλέ

Μεγάλωσε στην Αθήνα και συγκεκριμένα Χαϊδάρι, από καλλιτεχνική οικογένεια. Ο πατέρας της, Χάρης Λαλές, είναι γλύπτης και έχει δημιουργήσει πολλά μνημεία στην πρωτεύουσα. Τα αδέρφια της Κώστας και Πέτρος, είναι επίσης καλλιτέχνες. Η ίδια σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Σχολή Εικαστικών Τεχνών στην Αθήνα και πήγε στη Νέα Υόρκη να εξελίξει την τέχνη της και τις σπουδές της, χάρη στην υποτροφία που πήρε από το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή.

Έχει πάρει μέρος στο A.I.R. Μπιενάλε (2023), φεστιβάλ Art in Odd (AiOP) (2022) και στην Διεθνή Εβδομάδα Τέχνης της Βενετίας στην Ιταλία (2022). Έχει εκθέσει στο Smack Mellon και στο Border Project Space και έχει προσκληθεί να μιλήσει για τη δουλειά της στο MoMA Archives και στο Πανεπιστήμιο Yale. Είναι η πρώτη καλλιτέχνης που εξέθεσε τη δουλειά της στο Ελληνικό Προξενείο στη Νέα Υόρκη για το Carte Blanche Project, (μια νέα πρωτοβουλία με εκθέσεις που παρουσιάζουν τα έργα Ελλήνων καλλιτεχνών που ζουν στη Νέα Υόρκη).