UPDATE

Οι πιο επικίνδυνοι τραυματισμοί των Χριστουγέννων - Τύφλωση από σαμπάνια και κάταγμα πέους


JTeam

24 Δεκεμβρίου 2023

Οι πιο επικίνδυνοι τραυματισμοί των Χριστουγέννων - Τύφλωση από σαμπάνια και κάταγμα πέους
Τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι η εποχή της αγάπης και της προσφοράς, αλλά είναι και πονοκέφαλος για το σύστημα υγείας.

Πάνω στον ενθουσιασμό και την προθυμία μας να δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στους άλλους, κινδυνεύουμε να στραβοπατήσουμε και να καταλήξουμε με γύψο. Όπως γράφει ο Guardian, γιατροί αναφέρουν ότι η περίοδος των Χριστουγέννων σχετίζεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο κάποιων τραυματισμών, από μελανιές στο μάτι και σπασμένη λεκάνη μέχρι κατάγματα, στο πέος. Παρακάτω θα δούμε ποιες «εστίες κινδύνου» θα πρέπει να αποφύγετε για να περάσετε όλη σας την άδεια στο σπίτι.

Επιθετικά δέντρα

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι μια από τις πιο κοινές πηγές ατυχημάτων, με περίπου 1.000 Βρετανούς να υφίστανται τραυματισμούς από έλατα κάθε χρόνο, σύμφωνα με έκθεση της Βασιλικής Εταιρείας για την Πρόληψη των Ατυχημάτων (RoSPA).

Βεβαιωθείτε ότι τα σκαμπό ή οι σκάλες είναι σταθερές προτού στηριχθείτε πάνω τους για να φτάσετε τα πιο ψηλά κλαδιά και προσέξτε όσο βγάζετε από την αποθήκη τα στολίδια.

Έρευνα σε 2.000 Βρετανούς που επιμελήθηκε η Εθνική Γραμμή Βοήθειας για Ατυχήματα (NAH) διαπίστωσε ότι ένας στους 50 Βρετανούς είχε πέσει από το πατάρι ξεπακετάροντας απρόσεκτα.

Τα λαμπιόνια

Κάθε χρόνο, περίπου 350 Βρετανοί υφίστανται εγκαύματα, ηλεκτροπληξία ή άλλους τραυματισμούς από λαμπιόνια, ανέφερε η RoSPA. Προσέξτε ιδιαίτερα το πότισμα των φυσικών ελάτων: μεταξύ 1997 και 2010, 26 άνθρωποι έπαθαν ηλεκτροπληξία ενώ πότιζαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο τους με αναμμένα φώτα.

Jenny.Gr

Η εκδίκηση της γαλοπούλας

Η έρευνα του NAH διαπίστωσε επίσης ότι σχεδόν οι μισοί ενήλικες είχαν τραυματιστεί κατά την προετοιμασία του χριστουγεννιάτικου δείπνου. Ένας στους δέκα ανέφερε ότι έχει καεί από ζεστό λίπος ή γέμιση που έριξε πάνω του, ενώ ένας στους πέντε ισχυρίστηκε ότι κόπηκε ενώ ετοίμαζε λαχανικά.

Οι φελλοί «κλωτσάνε»

Το ανθρακικό μέσα σε ένα μπουκάλι σαμπάνιας βρίσκεται υπό συνθήκες πίεσης έως και τριπλάσιας αυτής των ελαστικών ενός αυτοκινήτου και μπορεί να εκτοξεύσει τον φελλό με ταχύτητα έως και 50 μίλια/ώρα.

Εάν σας χτυπήσει στο μάτι, θα μπορούσε να σπάσει τον βολβό του ματιού ή να αποκολλήσει τον αμφιβληστροειδή σας, προειδοποιεί το RoSPA.

Σεσημασμένος Άγιος Βασίλης

Μία ιδιαίτερη στατιστική έρευνα στο επιστημονικό περιοδικό Advances in Integrative Medicine, κατέγραψε τη συχνότητα ατυχημάτων στα οποία εμπλέκεται ο Άγιος Βασίλης, είτε ως θύμα ή ως θύτης.

Το άρθρο αναφέρει ότι μεταξύ 2007 και 2016, τρία παιδιά εισήχθησαν στο νοσοκομείο αφού «έπεσαν από την αγκαλιά του Άγιου Βασίλη», ενώ ένα άλλο αυτοτραυματίστηκε προσπαθώντας να ξεφύγει από έναν ψεύτικο Άγιο επειδή τον φοβόταν.

Εάν η συχνότητα γενικευτεί σε ολόκληρο τον πληθυσμό των ΗΠΑ, αυτό θα ισοδυναμούσε με περίπου 277 τραυματισμούς που σχετίζονται με τον Άγιο Βασίλη κατά την περίοδο της μελέτης.

Ευτυχώς, ανά τη χώρα οι Άγιοι δεν φαίνεται να κινδύνεψαν σημαντικά από πτώσεις από την καμινάδα ή τις σκεπές των σπιτιών.

Κάταγμα πέους

Η περίοδος σχετίζεται και με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων του πέους, μια επείγουσα ιατρική κατάσταση κατά την οποία οι περιοχές του πέους που παράγουν στύση σπάνε, συνήθως ως αποτέλεσμα ισχυρής κάμψης κατά τη διάρκεια έντονης σεξουαλικής επαφής.

Jenny.Gr
Pexels

«Αυτός ο τραυματισμός τείνει να συμβαίνει κατά τη διάρκεια του άγριου σεξ -ιδιαίτερα σε στάσεις όπου δεν έχετε άμεση οπτική επαφή (με τον σύντροφό σας), όπως το "reverse cowgirl"», δήλωσε στο μέσο ο Δρ. Νικόλαος Πυργίδης, ουρολόγος στο Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilian του Μονάχου. Υποψιαζόμενοι ότι η οικειότητα και η ευφορία της εορταστικής περιόδου μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου για αυτόν τον τύπο τραυματισμού, ο ειδικός και οι συνεργάτες του εξέτασαν δεδομένα νοσοκομείων για 3.421 άνδρες που υπέστησαν κατάγματα πέους στη Γερμανία μεταξύ 2005 και 2021.

Η μελέτη -η πρώτη που διερεύνησε τα εποχιακά μοτίβα αυτού του τύπου τραυματισμού- διαπίστωσε ότι τέτοια περιστατικά ήταν πράγματι πιο συνηθισμένα τα Χριστούγεννα. Στην πραγματικότητα, «αν κάθε μέρα ήταν σαν τα Χριστούγεννα, 43% περισσότερα κατάγματα πέους θα είχαν συμβεί στη Γερμανία από το 2005 και μετά», είπε ο Πυργίδης.

Με πληροφορίες από το Reader.gr