UPDATE

Πρώτο ταξίδι για το 2024: 7 προορισμοί για life changing εμπειρίες


Ερασμία Αρβανιτά

1 Ιανουαρίου 2024

Πρώτο ταξίδι για το 2024: 7 προορισμοί για life changing εμπειρίες
Pexels/ Nathan Cowley
Αυτοί οι προορισμοί, ξεπερνούν κάθε φαντασία

Το 2024 μόλις έφτασε. Εάν είσαι κι εσύ travel addict, σίγουρα έχεις σκεφτεί ήδη τα ταξίδια που θέλεις να κάνεις αυτή τη χρονιά. Ίσως, ανάμεσα σε αυτά τα ταξίδια, επιθυμείς να εξερευνήσεις και προορισμούς που υπόσχονται να σου χαρίσουν life changing εμπειρίες και να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπεις τον κόσμο.

Η αλήθεια είναι, πως μερικά μέρη δεν είναι απλώς ακόμα μια «πινέζα» στον χάρτη. Είναι προορισμοί που σε γεμίζουν με εικόνες και συναισθήματα που δεν έχεις δει και αισθανθεί ξανά. Από τα πολυσύχναστα σουκ στο Μαρόκο, όπου οι αρχαίες παραδόσεις συνυπάρχουν με τον παλμό της σύγχρονης ζωής, τα απέραντα και σουρεαλιστικά τοπία της Αυστραλίας, μέχρι τα αρχαιολογικά θαύματα στο Περού, το πρώτο ταξίδι του 2024 σε περιμένει – και αξίζει να είναι διαφορετικό.

Μαρόκο

Ένα ταξίδι στο Μαρόκο, είναι βέβαιο πως θα σου μείνει αξέχαστο. Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, τα χρώματα, οι μυρωδιές και ο μοναδικός συνδυασμός των πολιτιστικών επιρροών, κάνουν το Μαρόκο ένα ξεχωριστό μέρος στον πλανήτη. Εάν επιλέξεις να ξεκινήσεις το ταξίδι σου στο πολυσύχναστο Μαρακές, τότε επιβάλλεται να ζήσεις την εμπειρία που θα σου προφέρει η Jemaa el-Fna, η πιο διάσημη πλατεία – αγορά. Μεθυστικά αρώματα, πλανόδιοι μουσικοί και ζογκλέρ, αμέτρητοι πάγκοι με φαγητό, παραδοσιακά καταστήματα, παζάρια και εκατοντάδες άνθρωποι, δίνουν μια ξεχωριστή ζωντάνια σε αυτό το σημείο.

Jenny.Gr
Pexels/ Moussa Idrissi

Κάπου ανάμεσα στο Μαρακές και την έρημο Σαχάρα, βρίσκεται η οχυρωμένη πόλη, Aït Benhaddou, ακόμα μια στάση που δεν πρέπει να λείπει από το ταξίδι σου σε αυτό το διαμάντι της Αφρικής. Εκεί, τα σπίτια μοιάζουν με μικρά κάστρα και τα χρώματα σου δίνουν την εντύπωση ότι η Aït Benhaddou έχει αναδυθεί από τα έγκατα της γης. Και επειδή μιλάμε για life changing εμπειρίες, η περιπλάνηση στους ατελείωτους αμμόλοφους της ερήμου Σαχάρα, είναι μονόδρομος. Σκέψου ότι βρίσκεσαι μέσα σε έναν πίνακα ζωγραφικής που είναι γεμάτος μυστήριο και ατελείωτη ομορφιά. Αυτό είναι η έρημος Σαχάρα.

Jenny.Gr
Pexels/ Faruk Tokluoğlu

Βιετνάμ

Από όποια άποψη κι αν το δεις, ένα ταξίδι στη Νοτιοανατολική Ασία είναι απαραίτητο – ειδικά εάν λατρεύεις το street food. Το Βιετνάμ είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι που θα σου χαρίσει εικόνες από μαγευτικά τοπία, υπέροχες πολιτιστικές εμπειρίες και νόστιμο φαγητό. H αλήθεια είναι πως αποτελεί μια τόσο μεγάλη χώρα, που δύσκολα θα καταφέρεις να δεις μέσα σε λίγες ημέρες όσα θέλεις. Αλλά, υπάρχουν κάποια μέρη που δεν πρέπει με τίποτα να χάσεις.

Μεταξύ αυτών, είναι η πρωτεύουσα του Βιετνάμ, η πολύβουη πόλη Ανόι, η οποία είναι και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Η επίσκεψη στον κόλπο Χαλόνγκ, όπου μπορείς να κάνεις κρουαζιέρα με σκάφος και να θαυμάσεις τα σμαραγδένια πράσινα νερά, είναι επίσης κάτι που δεν πρέπει να χάσεις. Φυσικά, η μικρή πόλη Χόι Αν, προστατευμένη από την UNESCO, είναι ένα ακόμα μέρος που θα σε προσελκύσει και θα σου προσφέρει εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς και ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής.

Jenny.Gr
Unsplash/ JB

Ισλανδία

Κάθε προορισμός έχει μια ιδιαίτερη γοητεία, αλλά οι εικόνες που θα δεις στην Ισλανδία, ξεπερνούν τη φαντασία σου. Καταρράκτες, ηφαίστεια, φαράγγια, παγετώνες, κάνουν την Ισλανδία έναν ασυνήθιστο παράδεισο όπου οι ομορφιές της φύσης δεν τελειώνουν ποτέ.

Jenny.Gr
Pexels/Benjamin Suter

Ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της χώρας, το οποίο προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες, είναι η Blue Lagoon (Γαλάζια Λίμνη), η γεωθερμική λίμνη στην οποία θα απολαύσεις ίσως την πιο αναζωογονητική εμπειρία της ζωής σου. Το να εξερευνήσεις τον Χρυσό Κύκλο, που ουσιαστικά αποτελεί μια διαδρομή 300 χιλιομέτρων και περιλαμβάνει μερικά από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της Ισλανδίας, είναι επίσης must. Κάνοντας αυτή τη διαδρομή, μερικά από τα μέρη που θα συναντήσεις είναι το Εθνικό Πάρκο Þingvellir, ο καταρράκτης Gullfoss, το πεδίο γεωθερμικής δραστηριότητας Geysir και αμέτρητα ακόμα τοπία που θα σου κόψουν την ανάσα.

Jenny.Gr
Pexels/ Matt Hardy

Ινδία

Η Ινδία είναι μια αχανής χώρα – κυριολεκτικά. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παγκοσμίως σε πληθυσμό, και αυτό τα λέει όλα. Με απλά λόγια, ένα και μόνο ταξίδι δεν είναι ποτέ αρκετό για να την ανακαλύψεις. Φυσικά, στην κορυφή της λίστας των επισκεπτών, βρίσκεται το Ταζ Μαχάλ, αυτό το υπέροχο μνημείο που είναι κατασκευασμένο από λευκό μαργαριταρένιο μάρμαρο. Είναι μια από τις καθοριστικές στιγμές κάθε ταξιδιού στην Ινδία.

Jenny.Gr
Unsplash/Annie Spratt

Εάν θέλεις να νιώσεις τον παλμό της σύγχρονης Ινδίας, τότε η Βομβάη, είναι όσα ψάχνεις. Η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της χώρας, που φιλοξενεί αστέρες του κινηματογράφου Bollywood, θα σου προσφέρει μια φανταστική εμπειρία εάν κάνεις βόλτα με σκάφος στους 1500 ετών, χαρακτηρισμένους από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, βραχώδεις ναούς του νησιού Elephanta, αλλά και αξεπέραστο street food.

Αυστραλία

H Αυστραλία είναι ο δικός σου παράδεισος, εάν αγαπάς τη φύση και την περιπέτεια. H ομορφιά της Αυστραλίας δεν τελειώνει ποτέ, καθώς πέρα από τα απόκοσμα τροπικά δάση και τις χρυσές ακτογραμμές της, ακόμα και μέσα στο αστικό περιβάλλον είναι φύση δεν είναι ποτέ μακριά. Προφανώς, τα πράγματα που μπορείς να κάνεις στην Αυστραλία δεν μπορούν να χωρέσουν σε μια παράγραφο, αλλά σίγουρα μια στάση θα είναι για να θαυμάσεις την εμβληματική Όπερα του Σίδνεϋ, το κατεξοχήν αυστραλιανό σύμβολο.

Jenny.Gr
Pexels/ Mudassir Ali

Η πραγματική life changing εμπειρία ξεκινάει με την εξερεύνηση μερικών θαυμάτων της φύσης, όπως τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο του Κουίνσλαντ. Η «Μέκκα» για τους σέρφερ, όπως συχνά αποκαλείται η Αυστραλία, θα ικανοποιήσει και την ανάγκη σου να «χαθείς» σε μερικές από τις καλύτερες παραλίες στον κόσμο.

Jenny.Gr
Pexels/ Nathan Cowley

Ιαπωνία

Η Ιαπωνία είναι ένας προορισμός γεμάτος αντιθέσεις. Η πολιτιστική κληρονομιά, η παράδοση που συνυπάρχει τόσο αρμονικά με την καινοτομία, αλλά και τα ποικιλόμορφα τοπία που συναντάει κανείς σε αυτή τη νησιωτική χώρα της Ανατολικής Ασίας, κάνουν το συγκεκριμένο ταξίδι απαραίτητο για το 2024. Και ξεκινώντας από την πρωτεύουσα της, το Τόκιο, σίγουρα θα βιώσεις μια life chaning εμπειρία. Είναι κυριολεκτικά μια πόλη που ζει στο μέλλον, ένα σημείο με κορυφαία αρχιτεκτονική, ποπ κουλτούρα, ιδιαίτερες γειτονιές, και αμέτρητα μαγαζιά για φαγητό και ποτό. Ουσιαστικά, το Τόκιο είναι από μόνο του ένα αξιοθέατο.

Jenny.Gr
Unsplash/ Erik Eastman

Το Κιότο, η αυτοκρατορική πρωτεύουσα της Ιαπωνίας είναι must για να βιώσεις μια αυθεντική παραδοσιακή εμπειρία. Φιλοξενεί περισσότερους από χίλιους ναούς, ανάμεσά τους ο Kinkaku-ji και ο Ryōan-ji, στους δρόμους του θα δεις αμέτρητες γκέισες να περπατούν και θα έρθεις σε επαφή με μια πλούσια κουλτούρα φαγητού.

Jenny.Gr
Pexels/ Shinn Thant Paing Zaw

Περού

Φημισμένο για τις γαστρονομικές του απολαύσεις, διάσημο για την πλούσια πολιτιστική του κληρονομιά και αξιοθαύμαστο για τα ποικίλα οικοσυστήματά του, το Περού είναι ένας προορισμός που αξίζει να εξερευνήσεις όχι μία φορά στη ζωή σου. Ένα πράγμα είναι σίγουρο, εάν κάνεις αυτό το ταξίδι στο Περού απλώς δεν γίνεται να χάσεις την εμπειρία ζωής στο Μάτσου Πίτσου. Σε υψόμετρο 2430 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, το Μάτσου Πίτσου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά αξιοθέατα του Περού και ένα από τα νέα Επτά Θαύματα του Κόσμου. Αυτό το αρχαιολογικό θαύμα του 15ου αιώνα είναι προσβάσιμο με μια δίωρη διαδρομή με τρένο από το Ollantaytambo ή, για τους τολμηρούς, με μια πεζοπορία τεσσάρων έως πέντε ημερών κατά μήκος του κλασικού μονοπατιού των Ίνκας. Απλώς αυτή η εμπειρία, προκαλεί δέος.

Jenny.Gr
Pexels/Trace Hudson