UPDATE

Τα εντυπωσιακά μουσεία που ανοίγουν το 2024 και δεν πρέπει να χάσεις


Ερασμία Αρβανιτά

16 Ιανουαρίου 2024

Τα εντυπωσιακά μουσεία που ανοίγουν το 2024 και δεν πρέπει να χάσεις
Pexels/ Sofya Borboris
Από το Λονδίνο μέχρι την Αίγυπτο, αυτές είναι οι μουσειακές αφίξεις που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον το 2024

Το 2024 υπόσχεται να είναι μια χρονιά πλούσια σε εγκαίνια μουσείων. Μουσεία που έχουν στόχο να μυήσουν τους επισκέπτες τους στην Αιγυπτιολογία, άλλα στην ιδιαιτερότητα των έργων αφηρημένης τέχνης και άλλα να σε ταξιδέψουν στην ιστορία του gaming.

Το μόνο βέβαιο, είναι ότι οι επιλογές είναι πολλές, διαφορετικές και ανταποκρίνονται σε όλα τα γούστα. Τα παρακάτω μουσεία είναι μερικά από τα πιο μεγάλα και εντυπωσιακά που θα ανοίξουν το 2024 - και προφανώς, πρέπει να υπάρχουν στη λίστα σου, εάν σκοπεύεις να ταξιδέψεις σε ένα από αυτά τα μέρη.

Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο στην Γκίζα

To Grand Egyptian Museum χρειάστηκε σχεδόν μια 20ετία να κατασκευαστεί και αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό το 2024. Οι επισκέπτες θα μπορούν να θαυμάσουν την καθηλωτική θέα του στις πυραμίδες, μέσα από το ημιδιαφανές πέτρινο «πέπλο» που βλέπει νοτιοανατολικά, προς τη νεκρόπολη. Τα τριγωνικά ανοίγματα σε άλλους τοίχους επιτρέπουν επίσης μια θέα προς τους εκτεταμένους κήπους και στους φοίνικες της κοιλάδας του Νείλου, ωστόσο το επίκεντρο θα είναι ο εσωτερικός χώρος 24.000 τ.μ. του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου, αφιερωμένος στην Αιγυπτιολογία. Όταν θα ανοίξει πλήρως για το κοινό, θα είναι το μεγαλύτερο συγκρότημα αρχαιολογικών μουσείων στον κόσμο και θα φιλοξενεί περισσότερα από 100.000 αντικείμενα.

Μουσείο Σαίξπηρ, Λονδίνο

Το συγκεκριμένο μουσείο αναμένεται να ανοίξει την άνοιξη του 2024, στα ερείπια του αρχικού Curtain Playhouse – τον χώρο για τα πρώτα έργα του Σαίξπηρ. Στο Μουσείο του Σαίξπηρ οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν τη σημασία του χώρου και θα γνωρίζουν ιδιαίτερα ευρήματα. Το μουσείο θα ανοίξει ως μέρος της «Σκηνής», μιας νέας εμπορικής εταιρείας ανάπτυξης διαμερισμάτων, γραφείων και λιανικής που αναπτύχθηκε από την Cain International.

Μουσείο Ράινχαρτ Ερνστ, Γερμανία

Από τότε που ίδρυσε τις εταιρείες του τη δεκαετία του 1970, ο επιχειρηματίας Ράινχαρτ Ερνστ έχει δημιουργήσει μια συλλογή από έργα αφηρημένης τέχνης. Στα επαγγελματικά του ταξίδια στην Ευρώπη, την Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ενδιαφέρον του για τη ζωγραφική και τη γλυπτική συνεχώς μεγάλωνε. Έτσι, το 2016 το Ίδρυμα Reinhard & Sonja Ernst υπέβαλε πρόταση στην πόλη του Βισμπάντεν για την κατασκευή και λειτουργία ενός μουσείου με δικά του έξοδα. Το μουσείο, το οποίο θα ανοίξει το 2024 θα κατασκευστεί από το βραβευμένο με Pritzker γραφείο του αρχιτέκτονα Φουμιχίκο Μάκι.

Μουσείο Saka, Μπαλί

Μέσα στο τροπικό σκηνικό στο Μπαλί, θα δημιουργηθεί ένας πολιτιστικός παράδεισος αφιερωμένος στην ιστορία του νησιού και στην μπαλινέζικη αρχή Tri Hita Karana. Η δομή του συγκεκριμένου μουσείο μοιάζει με ναό σε ένα πράσινο τοποίο στην άκρη της πόλης Jimbaran. Στους εσωτερικούς χώρους κυριαρχεί το φυσικό ξύλο και τα καθίσματα σε σχήμα βότσαλου με θέα στον κήπο. Το Μουσείο SAKA διαθέτει μια ποικιλία εκθεμάτων, μέσω των οποίων οι επισκέπτες θα μπορούν να μάθουν για τις διαφορετικές τελετουργίες και παραδόσεις που συνδέονται με το Nyepi, καθώς και για το βαθύτερο νόημα αυτής της σημαντικής γιορτής.

Μουσείο Kunstsilo, Νορβηγία

Το συγκεκριμένο μουσείο, που βρίσκεται στην προκυμαία του Kristiansand, θα σε εντυπωσιάσει με την iconic αισθητική του. Το 2015, ο Νικολάι Τάνγκεν δώρισε τη συλλογή έργων τέχνης του στη γενέτειρά του Kristiansand. Το επόμενο έτος, το δικαίωμα διάθεσης των έργων δόθηκε στο πρώην SørlandetsKunstmusuem, το οποίο έπειτα μετακόμισε από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του Kunstsilo, το οποίο θα ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό την άνοιξη του 2024.

Μουσείο Nitendo, Ιαπωνία

Το Μουσείο της Nintendo, που πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2024 και θα παρουσιάζει μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων περιορισμένης έκδοσης, αντικείμενα gaming από την ιστορία της εταιρείας, καθώς και συλλεκτικές κονσόλες. Την κατασκευή του, την έχει αναλάβει το πρώην εργοστάσιο της εταιρείας. Το μουσείο εκμεταλλευτεί όλο το χώρο ενός εργοστασίου, που είναι πλέον εκτός λειτουργίας, στο Κιότο.

Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Πολωνία

Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Βαρσοβίας θα εγκαινιάσει ένα νέο τετραώροφο κτήριο που παραπέμπει σε μια ορθολογιστική αρχιτεκτονική και είναι σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό στούντιο Thomas Phifer and Partners, με έδρα τη Νέα Υόρκη. Μέσα στον μινιμαλιστικό σχεδιασμό του, το μουσείο θα διαθέτει πάνω από 4.500 τ.μ εκθεσιακών χώρων, ένα καφέ και ένα αμφιθέατρο. Το κτήριο θα χρησιμεύει και για την παρουσίαση νέων καλλιτεχνικών παρεμβάσεων.