UPDATE

Ημερολόγιο: Τέσσερις ηθοποιοί ενώνουν τη φωνή τους με εκείνη του Γιάννη Ρίτσου στο Θέατρο Δρόμος


JTeam

16 Ιανουαρίου 2024

Ημερολόγιο: Τέσσερις ηθοποιοί ενώνουν τη φωνή τους με εκείνη του Γιάννη Ρίτσου στο Θέατρο Δρόμος
Μαριάννα Λαγουρού, Μαριάνθη Σοντάκη, Λεωνίδας Καλφαγιάννης και Γιώτα Τσιότσκα ενώνουν το χθες με το σήμερα, τη δική τους μοναδική φωνή με εκείνη του ποιητή, μέσα από το «Ημερολόγιο», το θεατρικό αφιέρωμα τεσσάρων παραστάσεων της ομάδας Μήδεια στον σπουδαίο Γιάννη Ρίτσο, που παρουσιάζεται στο Θέατρο Δρόμος

Μια συλλογή αυτούσιων κειμένων από την «Τέταρτη Διάσταση» συνθέτουν το «Ημερολόγιο», ένα αφιέρωμα της θεατρικής ομάδας Μήδεια στη θεατρική ποιητικότητα του σπουδαίου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, με τέσσερις παραστάσεις, που παρουσιάζονται, έως τον Απρίλιο, στο Θέατρο Δρόμος, σε επιμέλεια κειμένων/ποιημάτων και σκηνοθεσία Εμμανουήλ Γ. Μαύρου.

«Η ποίηση αυτονόητα λειτουργεί μπροστά και συχνά ανεξάρτητα από την εποχή της»

Ένα μαθηματικό κοινωνικό μοντέλο που ενώνει τον χώρο και τον χρόνο, το τότε με το σήμερα, σε μια συνέχεια, μέσα από το “ταξίδι” ενός ξένου, ο οποίος, συμμετέχοντας σε δρώμενα από τις ζωογόνες μνήμες του παρελθόντος, φέρει τις ζωοφόρες ελπίδες του μέλλοντος, χτυπώντας μάς, το καμπανάκι της αφύπνισης. Για την Γιώτα Τσιότσκα, πρωταγωνίστρια της παράστασης «Ισμήνη», η ηρωίδα της σαν ένα «απολίθωμα» που πάγωσε στο χρόνο, διαπερνά τους αιώνες και φτάνει στο σήμερα υπονοώντας πως «Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν…». Για την πρωταγωνίστρια της παράστασης «Φαίδρα», Μαριάνθη Σοντάκη, οι ήρωες δρουν υπερβατικά -όπως η διαχρονικότητα των παθών ορίζει- με τη μυθολογική ή ιστορική υπόσταση του μύθου να αποτελεί παρά μόνο αφορμή για τον ποιητή και την ουσία του τραγικού να διαπερνά τον χώρο και τον χρόνο. Για την Μαριάννα Λαγουρού, που πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Σονάτα του Σεληνόφωτος», οι ήρωες του Ρίτσου αναζητούν τη δική τους λύτρωση με σκοπό να αφυπνίσουν τον κάθε άνθρωπο που θα ταυτιστεί μαζί τους. Ενώ, τέλος, για τον Λεωνίδα Καλφαγιάννη, πρωταγωνιστή της παράστασης «Αποχαιρετισμός», ο Γιάννης Ρίτσος αναδεικνύεται σε μια πανανθρώπινη, και άχρονη περίπτωση, που χρησιμοποιεί τα υλικά της εποχής του για να μιλήσει πέρα και πάνω από τον χρόνο ή τον τρόπο.

Διαβάστε τη συνέχεια στο monopoli.gr