UPDATE

Αυτή είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο - Δεν έχει ήλιο, αλλά έχει 3 βασικά προτερήματα


JTeam

19 Φεβρουαρίου 2024

Αυτή είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο - Δεν έχει ήλιο, αλλά έχει 3 βασικά προτερήματα
Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, υπάρχουν βασικά χαρακτηριστικά που κάνουν τους πολίτες ευτυχισμένους

Το να κατέχεις το ρεκόρ με το μεγαλύτερο ποσοστό ευτυχισμένων πολιτών, για πολλά χρόνια, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η Φινλανδία, όμως, είναι η πόλη που το καταφέρνει σταθερά, παρά τις αντίξοες καιρικές της συνθήκες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι Φινλανδοί έχουν ως προτεραιότητα το να εργαστούν σκληρά για την ψυχική τους υγεία και όχι για την καριέρα ή τα χρήματα. Μιλώντας στη New York Post, ένας ειδικός ψυχικής υγείας αποκάλυψε τα μυστικά που κρατούν υψηλά τα επίπεδα ντοπαμίνης των Φινλανδών:

«Θα ήταν πιο σωστό να πούμε ότι η Φινλανδία είναι η χώρα που έχει τους λιγότερους δυστυχισμένους ανθρώπους στον κόσμο», ανέφερε, τονίζοντας πως ακολουθούν τρεις συμπεριφορές που προκρίνουν την κοινωνική, έναντι της ατομικής ευημερίας. Σύμφωνα με την χώρα, υπάρχουν 3 βασικές «πολιτικές» που εστιάζουν στην κοινωνική συνείδηση και στο χτίσιμο κοινωνικών δεσμών:

  • Η έντονη αίσθηση κοινότητας και προσήνειας
  • Οι μικρές καλές πράξεις για τους άλλους
  • Η εύρεση μίας σταθερής και ξεκάθαρης εικόνας για τον εαυτό και τον σκοπό του

Ο ειδικός εξήγησε το γιατί αυτοί οι τρεις «πυλώνες» είναι τόσο σημαντικοί στην καθημερινότητα.

  • Αίσθηση κοινότητας

Αλλιώς, η αίσθηση και πεποίθηση ότι αποτελείς μέρος ενός κοινωνικού συνόλου, καθώς και τα συναισθήματα που σε φέρνουν πιο κοντά στα υπόλοιπα μέλη της κοινότητας. Το να έχεις γύρω σου ανθρώπους που νοιάζονται για σένα και για τους οποίους νοιάζεσαι, κάνει και τις δύο πλευρές πιο ευτυχισμένες. Ευτυχώς, αυτό μπορεί να ισχύει ακόμη και σε πολύ άσχημες συνθήκες. Μελέτες επιβεβαιώνουν ότι αυτό είναι αλήθεια. Το να περνάς ποιοτικό χρόνο με φίλους και οικογένεια μπορεί να κάνει τη ζωή απείρως καλύτερη, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση κάποιου.

  • Καλές πράξεις

Εδώ δεν ισχύει μόνο ο χρυσός κανόνας. Το να κάνεις καλές πράξεις δεν αποταμιεύει «καλό κάρμα», ούτε σε ωφελεί με κάποιον υπερφυσικό τρόπο. Αντίθετα, ο θετικός αντίκτυπος πράξεων καλοσύνης είναι άμεσος και βιο-ψυχολογικός.

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Οχάιο του 2023, διαπίστωσε ότι το άγχος, η κατάθλιψη και το στρες θα μπορούσαν να μετριαστούν με μικρές πράξεις καλοσύνης. Μπορεί να φαίνονται ασήμαντες, όπως το να πείτε έναν καλό λόγο ή ένα απλό κοπλιμέντο, όμως οι συμμετέχοντες στην έρευνα ανέφεραν πως τέτοιες συμπεριφορές αύξησαν την αίσθηση ικανοποίησης τόσο στιγμιαία, όσο και μακροπρόθεσμα.

  • Αυτοσκοπός

Αποτελεί γρίφο για πολλούς ανθρώπους και πολλοί δεν καταφέρνουν να βρουν έναν στιβαρό και ξεκάθαρο σκοπό στη ζωή τους, ακόμα και σε προχωρημένες ηλικίες. Αυτό οφείλεται, κυρίως, στη διάχυτη πεποίθηση ότι το επονομαζόμενο «κάλεσμα» ενός ανθρώπου είναι κάτι που συναντάς τυχαία.

Στην πραγματικότητα, όμως, η προσήλωση σε έναν σκοπό προηγείται της κατανόησής του. Από τη στιγμή που τον βρεις, αυτός ο ακλόνητος στόχος ενισχύει τη συντελεστική συμπεριφορά, αυξάνει την ψυχική αντοχή στις αντιξοότητες και φυσικά σε καθιστά πιο χρήσιμο μέλος της κοινωνίας.