Έχοντας χάσει τουλάχιστον 2 ώρες στην κίνηση, έχοντας δουλέψει 8 ώρες σε μια δουλειά που πολλές φορές δεν ευχαριστιέσαι και έχοντας τους λάθος ανθρώπους δίπλα σου, δεν είναι και δύσκολο να απογοητευτείς από τη ζωή και να μιζεριάσεις.
Το παζλ της ευτυχίας είναι κάπως περίπλοκο από τη φύση του και οι σύγχρονες συνθήκες ζωής δεν βοηθούν πάντα. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να κάνουμε τη ζωή μας πιο όμορφη και κυρίως πιο απολαυστική.
Κάπως έτσι, επιστρέφουμε στον “πατέρα της ευδαιμονίας”, τον Αριστοτέλη, ο οποίος είχε 4 βασικούς κανόνες για μια καλύτερη ζωή:
Η ευγένεια
Οι αγενείς άνθρωποι σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, ήταν και οι πιο δυστυχείς. Επίσης η επιθετικότητα μειώνει την ευτυχία στους ανθρώπους, καθώς δυσκολεύει ιδιαίτερα στη διαχείρηση συναισθημάτων ενός ατόμου.
Το θάρρος
Ένα από τα θέματα που απασχόλησε έντονα τον Αριστοτέλη είναι ο φόβος και η σχέση αυτού με το θάρρος. Το πόσο θάρρος έχει κανείς να ενεργεί απέναντι στον φόβο αντί να υποκύπτει σε αυτόν. Η διαδικασία αυτή αποτελεί μια από τις βασικές συνθήκες για την ύπαρξη της ευτυχίας. Με λίγα λόγια το να πηγαίνεις ενάντια στους φόβους σου και να τους κατακτάς, σου χαρίζει χαρά και ικανοποίηση.
Η σεμνότητα/ Ταπεινότητα
Οι συμβουλές του Αριστοτέλη προς τους υπόλοιπους προκειμένου να μείνουν ταπεινοί ήταν πολλές και όχι άδικα. Σύμφωνα με την σύγχρονη ψυχολογία, η ταπεινότητα συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και νευρωτισμού.
Η μεγαλοπρέπεια
Με τον όρο “μεγαλοπρέπεια”, οι Αρχαίοι Έλληνες εννοούσαν αυτό που εμείς σήμερα ονομάζουμε “γενναιοδωρία”. Το να προσφέρεις δηλαδή, είναι μια ακόμη συνήθεια που μπορεί να χαρίσει στο άτομο ευτυχία και θετικά συναισθήματα. Το να δίνεις σε κάνει να αισθάνεσαι καλά. Ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε αν θες να φτάσεις λίγο πιο κοντά στην ευτυχία.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.