Είναι 2024 και ακόμη χρειάζεται να γράφουμε ότι στις γυναίκες αρέσει το σεξ και δεν έχουν στόχο ζωής τον γάμο
Στεφανία Παπαδημητρίου
8 Μαρτίου 2024
«Η πιο ξεχωριστή ημέρα στη ζωή μιας γυναίκας». Θα σου κάνω την ερώτηση του ενός εκατομμυρίου ευρώ: Σε ποια ημέρα αναφερόμαστε;
Α. Στην ημέρα που συνειδητοποιεί ότι, τελικά, τα έχει καταφέρει μια χαρά στη ζωή της.
Β. Στην ημέρα που ξυπνά και αισθάνεται την απόλυτη ευτυχία, έστω για ένα δευτερόλεπτο.
Γ. Στην ημέρα του γάμου της.
Η σωστή απάντηση είναι «Γ. Στην ημέρα του γάμου της».
Είναι Δευτέρα, 4 Μάρτη 2024, ώρα 19:21. Δευτερόλεπτα πριν γράψω αυτές τις λέξεις, έψαξα στο Google «η σημαντικότερη μέρα της ζωής της» και είδα περσινά και προπέρσινα άρθρα αφιερωμένα σε νυφικά, δεξιώσεις και τελετές. Η αντίληψη, λοιπόν, πως όταν ντύνεσαι νυφούλα εκπληρώνεις την αποστολή σου (γιατί το επόμενο βήμα, το να γίνεις μανούλα, θα έρθει αυτόματα) και πραγματοποιείς το παιδικό σου όνειρο, κλείνεις ως άνθρωπος και τέλος, δεν θα ζήσεις σημαντικότερες μέρες, δεν έχει μείνει πίσω στον 20ο αιώνα.
Είναι Δευτέρα, 4 Μάρτη 2024, ώρα 19:30. Μπήκα στο TikTok και το πρώτο που είδα, ήταν ένας άνθρωπος που αυτοαποκαλείται dating coach να λέει ότι οι άντρες θέλουν να νιώθουν πως έχουν το πάνω χέρι, και οι γυναίκες οφείλουν να εκπέμπουν feminine energy (θηλυκή ενέργεια).
Για τις 8 Μάρτη 2024, ας βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους.
Κεφάλαιο σεξ
Ως κοινωνία, έχουμε προχωρήσει σε πολλά θέματα -είμαστε δίκαιοι, δεν είναι όλα βγαλμένα από την εποχή των γιαγιάδων μας. Η γυναικεία σεξουαλικότητα δεν είναι ένα από αυτά.
Ανήκω στην τελευταία χρονιά των millennials και, με σιγουριά, μπορώ να πω ότι οι περισσότερες γυναίκες της γενιάς μου ήμασταν κάπως μπερδεμένες. Γνωρίζαμε ότι τα αγόρια αυνανίζονταν από νωρίς αλλά ποτέ, κανείς δεν μιλούσε για τον γυναικείο αυνανισμό. Όταν, στο American Pie, η Μισέλ είπε για εκείνη τη φορά στην κατασκήνωση που χρησιμοποίησε το μουσικό της όργανο για ερωτικό βοήθημα, κάναμε λες και είπε το πιο χυδαίο πράγμα στον κόσμο. Το αποτέλεσμα; Πολλές δεν έχουν ιδέα πώς μοιάζει στην όψη το αιδοίο τους επειδή έμαθαν να το ντρέπονται, ενώ δεν έχουν προσπαθήσει καν να έρθουν μόνες τους σε οργασμό.
Ήμουν από τα τυχερά κορίτσια που, παρότι ξεκίνησα αρκετά νωρίς τη σεξουαλικά ενεργή ζωή μου, είχα φεμινιστή σύντροφο, ο οποίος μου έμαθε ότι η απόλαυση είναι και για τους δύο. Αυτό που μας περνά η (πατριαρχική, ας μην κοροϊδευόμαστε) κοινωνία στην οποία μεγαλώνουμε, είναι το αντίθετο: Η απόλαυση του άντρα είναι δεδομένη ενώ της γυναίκας, προαιρετική. Όπως και ότι η πρωτοβουλία είναι κατ' εξοχήν ανδρική ευθύνη -άλλο μεγάλο λάθος.
Έρευνα στην οποία συμμετείχαν πάνω από 50 χιλιάδες άτομα, έδειξε ότι το 95% των στρέιτ ανδρών φτάνει σε οργασμό πάντα ή σχεδόν πάντα, κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Το ίδιο απάντησε μόλις το 65% των στρέιτ γυναικών.
Άλλη μελέτη, βρίσκει ότι οι γυναίκες έχουν συχνότερα οργασμό μόνες τους, παρά με ερωτικό σύντροφο. Τουλάχιστον το 92% των γυναικών ολοκληρώνει, όταν αυτοϊκανοποιείται. Επίσης, οι γυναίκες έχουν περισσότερους οργασμούς όταν είναι σε σχέση, παρά όταν κάνουν casual σεξ. Περισσότεροι είναι και οι οργασμοί όταν οι γυναίκες συνευρίσκονται με άλλες γυναίκες.
Κι ενώ γνωρίζουμε ότι η διαφορά είναι τεράστια, ο όρος «φεμινιστικό πορνό» δεν συμπεριλήφθηκε παρά πρόσφατα στο λεξιλόγιό μας –κι όλα, χάρη στην Έρικα Λαστ.
Το πορνό στο σύνολό του, βέβαια, είναι ξεχωριστή υπόθεση και αξίζει ξεχωριστή αναφορά, η οποία δεν θα γίνει εδώ. Εδώ θα πούμε απλώς ότι είναι ο λόγος που άντρες και αγόρια πέφτουν από τα σύννεφα όταν μαθαίνουν ότι μόλις το 4% των γυναικών έχει οργασμό από διεισδυτικό σεξ, αλλά και που πολλά άτομα, ανεξαρτήτως φύλου, θεωρούν ότι η συγκεκριμένη μορφή σεξ, είναι και η μοναδική. Ξεχνάμε τη διέγερση της κλειτορίδας, το στοματικό, τον αμοιβαίο αυνανισμό –όλα τους είναι μορφές σεξ και όχι «προκαταρκτικά», όπως έχουμε μάθει να τα αποκαλούμε.
Είναι εξοργιστικά όλα αυτά; Μάλλον ναι.
Κεφάλαιο σχέση
Οι γυναίκες μαθαίνουν ότι ο γάμος είναι κατάκτηση, ένας στόχος -το πέτυχες; Μπράβο, είσαι η καλύτερη. Αλλιώς, απέτυχες και είσαι λιγότερη. Για τους άντρες, είναι υποχώρηση.
Σκέψου μόνο πόσες φορές έχεις ακούσει τις παρακάτω φράσεις:
- «Είστε τόσα χρόνια μαζί, πότε θα σου κάνει την πρόταση, επιτέλους;»
- «Του είπα ότι ή θα παντρευτούμε, ή θα χωρίσουμε»
- «Σε κατάφερε, πάντως»
- «Ε ήμασταν μαζί τόσον καιρό και το ήθελε πολύ» (πάντα από άντρα)
Στο TikTok, εδώ και καιρό είναι τάση το «date to marry» (βγαίνω ραντεβού με σκοπό να παντρευτώ), με γυναίκες που έχουν αγκαλιάσει αυτό το «feminine energy» (ΠΟΥ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝ) να σου δίνουν συμβουλές για το πώς να συμπεριφέρεσαι στους άντρες, μέχρι να σου κάνουν την πρόταση γάμου και να γίνει όντως σοβαρός ο δεσμός σας.
@sabrina.zohar Dating advice if you want marriage ultimately. #marriage #dating #advice #anxiousattachment #datingadvice #datingtips #datingadviceforwomen #relationship #marriagegoals #onlinedating ♬ original sound - Sabrina Zohar
Κάτι άλλο που μαθαίνουν οι γυναίκες από νωρίς, είναι ότι οι ανάγκες του συντρόφου τους είναι σημαντικότερες από τις δικές τους. Θα προτιμήσουν να κάνουν στην άκρη τα συναισθήματά τους, να αποφύγουν σοβαρές συζητήσεις για να μην τσακωθούν, να ξεβολευτούν για να βολευτεί ο «καλός» τους, επειδή έτσι το είδαν να γίνεται -αν όχι στο σπίτι τους, σε κάθε ρομαντική ταινία και σειρά. Και αισθάνονται ότι αυτό είναι το σωστό, ότι αυτό είναι η αγάπη.
Η αγάπη, όμως, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.