UPDATE

Έρευνα: Η αλληλεπίδραση με σκύλους αυξάνει τη συγκέντρωση και μειώνει στο στρες


JTeam

15 Μαρτίου 2024

Έρευνα: Η αλληλεπίδραση με σκύλους αυξάνει τη συγκέντρωση και μειώνει στο στρες
Unsplash/ Ja San Miguel
«Η θεραπεία με τη βοήθεια των ζώων μπορεί να είναι πολύ ευεργετική για τους ανθρώπους»

Είναι η πρώτη έρευνα που διερευνά το πώς επηρεάζονται οι άνθρωποι από την αλληλεπίδραση με τους σκύλους; Η απάντηση είναι «όχι», αλλά αυτή είναι από τις ελάχιστες έρευνες που παρουσιάζουν το τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν περνάμε χρόνο έναν σκύλο.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS One, ουσιαστικά επικεντρώθηκε στο να ανακαλύψει πώς επηρεάζεται η διάθεσή μας από συγκεκριμένες δραστηριότητες, και όχι απλώς από τη γενική αλληλεπίδραση με έναν σκύλο, μετρώντας την εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων. Ο Όνιγιο Γιου, συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Konkuk στη Νότια Κορέα, σημείωσε ότι «προηγούμενες μελέτες σχετικά με τα πιθανά οφέλη των αλληλεπιδράσεων με τα ζώα συχνά ακολουθούν μια ολιστική προσέγγιση, συγκρίνοντας τη διάθεση ή τα επίπεδα ορμονών των ανθρώπων προτού και αφότου περάσουν χρόνο με έναν σκύλο».

Η έρευνα

Στη συγκεκριμένη μελέτη, οι ερευνητές έβαλαν ακουστικά ηλεκτροδίων σε 30 ενήλικες, κατά μέσο όρο 28 ετών, και στη συνέχεια μέτρησαν τις αλλαγές στα εγκεφαλικά τους κύματα καθώς αλληλεπιδρούσαν με ένα θηλυκό, καλά εκπαιδευμένο κανίς. Σε ένα ήσυχο δωμάτιο οι συμμετέχοντες έκαναν οκτώ δραστηριότητες με το κανίς, που ανήκει στον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης. Οι δραστηριότητες περιελάμβαναν συνάντηση, παιχνίδι, τάισμα, μασάζ, περιποίηση, φωτογράφιση, αγκαλιά και βόλτα με τον σκύλο.

Πριν τις δραστηριότητες, όλοι οι συμμετέχοντες κάθισαν μπροστά από έναν τοίχο για μερικά λεπτά, ώστε να ελαχιστοποιήσουν τυχόν ερεθίσματα. Οι ερευνητές, μέτρησαν τα εγκεφαλικά κύματα των συμμετεχόντων, χρησιμοποιώντας ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, για τρία λεπτά κατά τη διάρκεια κάθε δραστηριότητας. Μετά το πέρας των δραστηριοτήτων, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε σχετικό ερωτηματολόγιο για πώς αισθάνονταν. Οι επιπτώσεις στα εγκεφαλικά κύματα των συμμετεχόντων, ήταν πολλαπλές.

Τι διαπίστωσαν οι ερευνητές

Οι ερευνητές, διαπίστωσαν πως το παιχνίδι και το περπάτημα με έναν σκύλο αύξησε τη δύναμη των ταλαντώσεων της ζώνης άλφα, οι οποίες υποδηλώνουν σταθερότητα και χαλάρωση. Η δραστηριότητα των κυμάτων άλφα έχει συνδεθεί με βελτιωμένη μνήμη και μειωμένο στρες, σύμφωνα με τη μελέτη. Μετά και από τις οκτώ δραστηριότητες, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι αισθάνονταν λιγότερο άγχος, κούραση και κατάθλιψη.

Παράλληλα, η περιποίηση, το παιχνίδι και το απαλό μασάζ του σκύλου συνδέθηκε με ενισχυμένη ταλάντωση της ζώνης βήτα, η οποία συνδέεται με αυξημένη προσοχή και συγκέντρωση. «Παρόλο που δεν είχαν όλοι οι συμμετέχοντες δικά τους κατοικίδια, η αγάπη τους για τα ζώα πιθανόν να παρακίνησε την προθυμία τους να συμμετάσχουν στο πείραμα, με αποτέλεσμα να διαφοροποιηθούν τα αποτελέσματα», σημείωσε ο επικεφαλής ερευνητής. «Η θεραπεία με τη βοήθεια των ζώων μπορεί να είναι πολύ ευεργετική για τους ανθρώπους που απολαμβάνουν να βρίσκονται κοντά σε ζώα», τόνισε.