UPDATE

Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου στις γυναίκες, σύμφωνα με έρευνα


JTeam

29 Μαρτίου 2024

Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου στις γυναίκες, σύμφωνα με έρευνα
Unsplash/Michael Discenza
Τι έδειξαν τα αποτελέσματα για τους άντρες

Οι γυναίκες νεαρής και μέσης ηλικίας που καταναλώνουν πάνω ένα ποτό την ημέρα ή οκτώ και περισσότερα αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο, σε σύγκριση με εκείνες που πίνουν λιγότερο, σύμφωνα με μελέτη που έγινε από τον Αμερικανικό Οργανισμό Υγείας «Kaiser Permanente Northern California». Στη μελέτη, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε γυναίκες ηλικίας 18 έως 65 ετών, ενώ χρησιμοποίησαν δεδομένα από περισσότερα από 430.000 άτομα που έλαβαν ιατρική φροντίδα στον οργανισμό.

Οι συμμετέχοντες, κατά μέσο όρο, είχαν ηλικία 44 ετών και δεν είχαν καρδιακή νόσο κατά την έναρξη της μελέτης. Η ομάδα αποτελούνταν από περίπου 243.000 άνδρες και 189.000 γυναίκες, οι οποίοι κλήθηκαν να συμπληρώσουν μεταξύ 2014 και 2015 σχετικά ερωτηματολόγια για την κατανάλωση αλκοόλ. Κεντρικός στόχος των ερευνητών, ήταν να αναλύσουν τη σχέση μεταξύ του επιπέδου κατανάλωσης αλκοόλ – το οποίο ανέφεραν οι συμμετέχοντες, και τη διάγνωση καρδιακής νόσου την επόμενη περίοδο.

Jenny.Gr
Unsplash/Anna Bratiychuk

Πριν καταλήξουν στα αποτελέσματα, οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν τη συνολική κατανάλωση αλκοόλ των συμμετεχόντων ως χαμηλή (1-2 ποτά την εβδομάδα), μέτρια (3-14 ποτά την εβδομάδα για τους άνδρες 3-7 ποτά την εβδομάδα για τις γυναίκες) ή υψηλή (15 ή περισσότερα ποτά την εβδομάδα για τους άνδρες και 8 ή περισσότερα ποτά την εβδομάδα για τις γυναίκες). Στη μελέτη, δεν συμπεριλήφθηκαν άτομα που ανέφεραν ότι δεν έπιναν αλκοόλ.

Τα αποτελέσματα

Οι γυναίκες που ανέφεραν ότι έπιναν οκτώ ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα, είχαν 33 έως 50% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο. Παράλληλα, οι γυναίκες που δήλωσαν πως πίνουν 3 αλκοολούχα ποτά την ημέρα είχαν 68% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο από εκείνες που πίνουν λιγότερο. Από την άλλη, οι άντρες που κατανάλωναν υψηλή ποσότητα αλκοόλ, είχαν 33% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή νόσο, σε σχέση με όσους έπιναν σε ένα μέτριο επίπεδο.

Ο Τζαμάλ Ράνα, καρδιολόγος και επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, τόνισε σύμφωνα με την Washington Post ότι «τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ι γυναίκες που πίνουν περισσότερο από τη συνιστώμενη ποσότητα του ενός ποτού την ημέρα διατρέχουν κίνδυνο για στεφανιαία νόσο».