Το μυστήριο λύθηκε: Αυτός είναι ο λόγος που το κόκκινο κρασί προκαλεί πονοκεφάλους
Ερασμία Αρβανιτά
26 Νοεμβρίου 2023
Επιστημονικά, ο λόγος για τον οποίο το κόκκινο κρασί προκαλεί πολύ γρήγορα πονοκέφαλο, αλλά και μια αίσθηση hangover, αποτελεί ένα «μυστήριο χιλιετιών». Πλέον, όμως, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια μάλλον έχουν πλησιάσει στην επίλυσή του.
Σύμφωνα με την έρευνα, μια φαινολική ένωση μπορεί να είναι υπεύθυνη για τον πόνο που συνοδεύει ημικρανίες, εξάψεις και ναυτία μετά από την κατανάλωση ενός ποτηριού.
Η προκαταρκτική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Rerpots, επικεντρώθηκε στα φαινολικά φλαβονοειδή, ενώσεις που προέρχονται από τους σπόρους και τη φλούδα των σταφυλιών και συμβάλλουν στο χρώμα, τη γεύση και την αίσθηση που έχει στο στόμα το κόκκινο κρασί. Τα επίπεδα των φλαβονοειδών μπορεί να είναι 10 φορές υψηλότερα στα κόκκινα κρασιά από ό,τι στα λευκά.
Ο ρόλος της κερσετίνης
Μετά τη μελέτη τους, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η φλαβανόλη που ονομάζεται κερσετίνη, διαλύεται από το σώμα σε διάφορες ουσίες. Μία από αυτές φαίνεται να συμβάλει στον μηχανισμό του πονοκεφάλου. «Όταν εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος, το σώμα το μετατρέπει σε μια διαφορετική μορφή που ονομάζεται γλυκουρονίδιο κερκετίνης και μπλοκάρει το μεταβολισμό του αλκοόλ», ανέφερε ο χημικός κρασιού και συγγραφέας της μελέτης Άντριου Γουότερχαουζ, ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Αμπελουργίας και Οινολογίας του UC Davis.
Ως αποτέλεσμα, η τοξίνη ακεταλδεΰδη μπορεί να συσσωρευτεί γρήγορα στο σώμα, προκαλώντας πονοκέφαλο μέσα σε λίγες ώρες. «Η ακεταλδεΰδη είναι μια γνωστή τοξίνη, ερεθιστική και φλεγμονώδης ουσία» δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Απραμίτα Ντέβι, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο UC Davis.
«Όταν οι ευαίσθητοι στην κατανάλωση αλκοόλ άνθρωποι πίνουν κρασί με έστω και μικρές ποσότητες κερκετίνης, αναπτύσσουν πονοκεφάλους, ιδίως αν έχουν προϋπάρχουσα ημικρανία ή άλλη πρωτοπαθή πάθηση πονοκεφάλου» δήλωσε ο συν-συγγραφέας Μόρις Λεβίν, καθηγητής Νευρολογίας και διευθυντής του Κέντρου Κεφαλαλγίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο.
«Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε επιτέλους στο σωστό δρόμο προς την εξήγηση αυτού του μυστηρίου χιλιετιών. Το επόμενο βήμα είναι να το δοκιμάσουμε επιστημονικά σε ανθρώπους που εμφανίζουν αυτούς τους πονοκεφάλους, οπότε, μείνετε συντονισμένοι» πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.