UPDATE

«Μίλα. Μπορείς.»: Το ανατριχιαστικό σποτ του Υπουργείου Παιδείας για το bullying


JTeam

10 Απριλίου 2024

«Μίλα. Μπορείς.»: Το ανατριχιαστικό σποτ του Υπουργείου Παιδείας για το bullying
Pexels
«Για να σπάσει ο κύκλος της βίας, πρέπει να μιλήσεις πρώτα εσύ. Μην ανέχεσαι το bullying»

Με αφορμή τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση για την εξάλειψη του σχολικού εκφοβισμού, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων παρουσίασε ένα σποτ κατά του bullying, θέλοντας να παρακινήσει τους μαθητές που έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με μια τέτοια κατάσταση να «σπάσουν» τη σιωπή τους, αψηφώντας τον φόβο.

Το Ίδρυμα Ωνάση υποστηρίζει την εθνική καμπάνια και έτσι το τελευταίο εικοσιτετράωρο το συγκεκριμένο βίντεο κάνει τον γύρο του διαδικτύου, παρουσιάζοντας την - για πολλούς γνώριμη - εικόνα του bullying, που μπορεί να βιώνει ένας μαθητής μέσα στο ίδιο το σχολείο του.

Jenny.Gr
Pexels

Σκοπός της ενέργειας είναι η παρότρυνση των παιδιών, των γονέων και των κηδεμόνων να καταγγείλουν τα περιστατικά βίας που λαμβάνουν χώρα στο σχολικό περιβάλλον, βάζοντας μια τελεία στη δράση των θυτών. Κατά τη διάρκεια του βίντεο, βλέπουμε έναν μαθητή να ξεσπάει σε κλάματα, παρακολουθώντας στην τηλεόραση τη σκηνή του ξυλοδαρμού του και να παραδέχεται για πρώτη φορά στους γονείς του πως είναι θύμα bullying. «Εμένα χτύπησαν, δεν αντέχω άλλο».

Σε κάποιον πετάνε τα βιβλία και τα τετράδια από την τσάντα του, άλλον τον χλευάζουν, άλλον τον χτυπούν στο πρόσωπο και τον βιντεοσκοπούν μέσα στην τάξη, ενώ μια μαθήτρια τη διώχνουν από την παρέα, χρησιμοποιώντας ειρωνικά και προσβλητικά σχόλια. Όλες αυτές οι συμπεριφορές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον σχολικό εκφοβισμό και πρέπει να καταγγέλλονται.

Στο τέλος του βίντεο, η εκφωνήτρια στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στα θύματα bullying, επισημαίνοντας πως πρέπει να βρουν τη δύναμη και να αποκαλύψουν την ταυτότητα των θυτών, ώστε να συμβάλλουν στην εξάλειψη της σχολικής βίας και του εκφοβισμού: «Για να σπάσει ο κύκλος της βίας, πρέπει να μιλήσεις πρώτα εσύ. Μην ανέχεσαι το bullying. Μίλα. Μπορείς. Μαζί μπορούμε να βάλουμε τέλος στο σχολικό εκφοβισμό».

«Αν βιώνεις bullying στο σχολείο, μπες στο stop-bullying.gov.gr και κάνε αναφορά. Το σχολείο σου μαζί με μια ομάδα ειδικών θα διαχειριστούν το ζήτημά σου με ασφάλεια μέχρι να επιλυθεί», αναφέρεται, επίσης, στο βίντεο, παρέχοντας λύση στους μαθητές που φοβούνται να μιλήσουν ακόμα και στους γονείς τους για ό,τι συμβαίνει στο σχολείο.

Το 2023, το «Χαμόγελο του Παιδιού», πραγματοποίησε πανελλαδική έρευνα και από το πόρισμα προέκυψε πως 1 στα 3 παιδιά στην Ελλάδα έχουν δεχθεί bullying, 1 στα 4 παιδιά στην Ελλάδα δήλωσε πως δεν έχει μάθει από το σχολείο να μην εκφοβίζει τους συμμαθητές του, ενώ 1 στα 3 παιδιά στην Ελλάδα που περνάει πολλές ώρες μπροστά από μια οθόνη ανέφερε πως βιώνει σχολικό εκφοβισμό.