Κι όμως, μία και μόνο εγκυμοσύνη αρκεί για να σε «γεράσει» απότομα -Νέα έρευνα
JTeam
14 Απριλίου 2024
Αυτή η έρευνα σίγουρα θα σε σοκάρει και θα σε εκπλήξει, αφού επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το να μεγαλώνεις έναν άνθρωπο μέσα σου «γερνάει» γρηγορότερα το σώμα σου.
Ναι, και μάλιστα από 2 έως 14 μήνες -άρχισε τους υπολογισμούς αν μείνεις περισσότερες φορές έγκυος.
«Η εγκυμοσύνη έχει ένα κόστος που φαίνεται να είναι ανιχνεύσιμο ακόμα» ήδη από τα 20 σου, υποστηρίζει ο επικεφαλής της μελέτης, Calen Ryan, ο οποίος εργάζεται στη σχολή δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.
Στην ουσία πρόκειται για μια «μελέτη ορόσημο» που επιβεβαιώνει αυτό που ήδη γνωρίζουν όλες οι γυναίκες που έχουν γίνει μανούλες, πως η εγκυμοσύνη δηλαδή έχει τεράστιο αντίκτυπο στο σώμα, τονίζει ο Yousin Suh, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Columbia.
Ο ίδιος ερευνά πώς η εγκυμοσύνη επηρεάζει τη γήρανση και δεν πήρε μέρος στην μελέτη που σου παρουσιάζουμε σήμερα και δημοσιεύτηκε στις 8 Απριλίου στο Proceedings, της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.
Είναι αλήθεια πως η χρονολογική ηλικία - δηλαδή πόσα κεράκια σβήνεις κάθε χρόνο στην τούρτα των γενεθλίων σου - συνήθως διαφέρει από τη βιολογική ηλικία -αυτή έχει να κάνει με το πόσο γερασμένα φαίνονται τα κύτταρα και τα όργανά σου, βάση της βιοχημείας.
Ο Ryan μελετά τους λόγους για τους οποίους το σώμα μπορεί να γερνάει γρηγορότερα ή αργότερα και επιμένει πως προφανώς όλα έχουν να κάνουν με την επιγενετική, ή το πώς και πότε το σώμα αποφασίζει να ενεργοποιήσει και να απενεργοποιήσει τα γονίδια.
Επίσης κάποια γεγονότα που συμβαίνουν, όπως ασθένειες, τραύματα και περίοδοι έντονου στρες και άγχους, είναι πιθανόν να προκαλέσουν μεγάλα «άλματα» στην επιγενετική ηλικία, γιατί είναι λογικό και επόμενο το σώμα να ανακατευθύνει ενέργεια και πόρους για να τα αντιμετωπίσει.
Και επειδή δεν υπάρχουν πολλές βιολογικές λειτουργίες πιο επίπονες από την ανάπτυξη ενός ολόκληρου ατόμου σε μόλις εννέα μήνες, η μελέτη αυτή επιβεβαιώνει αυτό που πίστευαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες: Πως η εγκυμοσύνη έχει κόστος για τη βιολογική ηλικία, ιδιαίτερα αν είναι πολύδυμη, δηλαδή θεωρείται υψηλού κινδύνου.
Αν και οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν κοντά σε ηλικία, είχαν πολύ διαφορετικές τροχιές γονιμότητας. Με απλά λόγια κάποιες από αυτές δεν είχαν υπάρξει πριν έγκυες, άλλες είχαν φέρει στον κόσμο ήδη παιδιά και άλλες ήταν ήδη σε ενδιαφέρουσα τη στιγμή που συλλέχθηκαν τα δείγματα.
Αυτό έθεσε το εξής βασικό ερώτημα: Οι πολύδυμες εγκυμοσύνες δημιούργησαν ένα σωρευτικό αποτέλεσμα της γήρανσης, με κάθε επιπλέον εγκυμοσύνη να αυξάνει περαιτέρω την επιγενετική ηλικία της μητέρας;
Χρησιμοποιώντας τα πρώτα δείγματα αίματος που είχαν πάρει από 331 γυναίκες ενώ ήταν έγκυες σε σύγκριση με νεότερα που πήραν από τις ίδιες σε διάστημα μεταξύ τεσσάρων και εννέα ετών και συγκρίνοντά τα, ο Ryan και η ομάδα του υπολόγισαν τον αντίκτυπο κάθε επιπλέον εγκυμοσύνης κατά τα ενδιάμεσα χρόνια.
«Οι γυναίκες που είχαν πάνω από μία εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είχαν περισσότερες αλλαγές στην επιγενετική γήρανση», λέει ο Ryan, με κάθε εγκυμοσύνη να... δίνει δύο έως τρεις μήνες στη βιολογική ηλικία της κάθε γονέα.
Κι όμως υπάρχουν σοβαροί λόγοι για αισιοδοξία
Παρόλα αυτά όσοι θέλουν να γίνουν γονείς δεν πρέπει να απελπίζονται, κάθως και οι δυο, dr. Suh και Ryan, τονίζουν πως δεν είναι βέβαιο ότι μια ελαφρώς υψηλότερη επιγενετική ηλικία κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας είναι ικανή να οδηγήσει σε επιπλοκές μεγαλώνοντας.
Στο ίδιο μήκος κύματος πολλές έρευνες έχουν φέρει στο φως πως μία ή δύο εγκυμοσύνες μπορεί να είναι καλύτερες από καμία σε ορισμένες περιπτώσεις. Κι αν αναρωτιέσαι γιατί, έχω να σου πω πως η εγκυμοσύνη συνδέεται με χαμηλότερους κινδύνους ορισμένων μορφών καρκίνου και η απόκτηση τουλάχιστον ενός παιδιού συνδέεται με ελαφρώς μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.
Όσο οι επιστημόνες μαθαίνουν περισσότερα για τη γήρανση και τη γονιμότητα, «μπορούμε να εργαστούμε για τον εντοπισμό ατόμων που μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο και να καταλήξουμε σε στρατηγικές για τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της εγκυμοσύνης», υπογραμμίζει ο Ryan.
Τέλος, πρόσφατες μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το επιγενετικό κόστος της εγκυμοσύνης μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη χώρα και τον πολιτισμό, υποδηλώνοντας ότι η γονική υποστήριξη και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο.