UPDATE

O καρκίνος του παχέος εντέρου συνδέεται με βακτήρια στο στόμα; Νέα έρευνα απαντά


JTeam

17 Απριλίου 2024

O καρκίνος του παχέος εντέρου συνδέεται με βακτήρια στο στόμα; Νέα έρευνα απαντά
Unsplash/ Julia Koblitz
Η έρευνα παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για την ανάπτυξη της νόσου

Η σημαντική αύξηση στα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου στα άτομα νεαρής ηλικίας, έχει οδηγήσει πολλούς επιστήμονες στη διεξαγωγή νέων ερευνών με απώτερο σκοπό να ανακαλύψουν πλήρως το πώς ακριβώς «λειτουργεί» η συγκεκριμένη ασθένεια. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, μια νέα επιστημονική έρευνα, φαίνεται πως εντόπισε ότι ένα βακτήριο του στόματος συνδέεται με τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην πιο έγκυρη διάγνωσή του.

Η νέα μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές στο Κέντρο Καρκίνου Fred Hutchinson στο Σιάτλ, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα βακτήριο που βρίσκεται, συνήθως, στο ανθρώπινο στόμα και σχετίζεται με την οδοντική πλάκα και την ουλίτιδα, συνδέεται και με την ανάπτυξη και την εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Το βακτήριο ονομάζεται Fusobacterium, εμφανίζεται φυσιολογικά στο μικροβίωμα του στόματος και έχει πολλούς υποτύπους, αλλά φαίνεται πως μόνο ένας, ο Fna C2, συνδέεται με κακοήθεις όγκους.

Η Σούζαν Μπούλμαν, μία εκ των συγγραφέων της μελέτης, τόνισε πως «έχουμε επαληθεύσει ότι οι ασθενείς με όγκους του παχέος εντέρου, οι οποίοι περιέχουν το βακτήριο Fusobacterium nucleatum, έχουν κακή επιβίωση και χειρότερη πρόγνωση σε σύγκριση με ασθενείς χωρίς το βακτήριο». «Τώρα διαπιστώνουμε ότι ένας συγκεκριμένος υποτύπος αυτού του βακτηρίου είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη του όγκου», συνέχισε.

Jenny.Gr
Unsplash

Πώς έγινε η έρευνα

Η Δρ Μπούλμαν και οι συνεργάτες της, αναζήτησαν την παρουσία του Fusobacterium nucleatum σε όγκους του παχέος εντέρου από περισσότερους από 200 ασθενείς. Μετά την έρευνα, διαπίστωσαν ότι το συγκεκριμένο βακτήριο κυριαρχεί στο μικροβίωμα στους όγκους ορισμένων ασθενών, ενώ ανακάλυψαν ότι το 50% των όγκων του παχέος εντέρου που εξετάστηκαν, έδειξαν την παρουσία του υποτύπου Fna C2. Εκτός των παραπάνω, κατέληξαν στο ότι αυτός ο υποτύπος μπορεί να επιβιώσει ακόμα και πολύ πιο μακριά από το στόμα, καθώς συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του επιτρέπουν να «ταξιδέψει» στο έντερο και να αντέξει το οξύ του στομάχου, χωρίς να «πεθάνει».

Ο εντοπισμός της παραλλαγής F. nucleatum που συνδέεται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, παρέχει, πάντως, χρήσιμες πληροφορίες για την ανάπτυξη της νόσου. «Έχουμε εντοπίσει την ακριβή βακτηριακή γενεαλογία που σχετίζεται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου και αυτή η γνώση είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη αποτελεσματικών μεθόδων πρόληψης και θεραπείας», δήλωσε ακόμα ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, Δρ. Κρίστοφερ Τζόνστον.