UPDATE

Ο λόγος που οι πλουσιότεροι άνθρωποι είναι και οι πιο τσιγκούνηδες


JTeam

18 Απριλίου 2024

Ο λόγος που οι πλουσιότεροι άνθρωποι είναι και οι πιο τσιγκούνηδες
Τι συμβαίνει με τους ευκατάστατους ανθρώπους;

Η τέχνη είναι βγαλμένη από τη ζωή, έτσι δεν λένε; Κι όταν η Ελένη Βλαχάκη κληρονόμησε τις λίρες, άρχισε να λέει ότι το χρήμα φεύγει σαν καπνός, να φορά τρύπιες μπλούζες και να μη χαλά ούτε δραχμή.

Θα το θέσουμε ευγενικά: Οι πλουσιότεροι άνθρωποι είναι ποιο προσεκτικοί με τα οικονομικά τους. Προσεκτικοί σε σημείο που θα σου ζητήσουν τα 50 λεπτά για το νεράκι που σου πήραν από το περίπτερο, ενώ εσύ θα τους πάρεις καφέ και δεν θα σκεφτείς καν ότι κερνάς. Αυτό δες είναι τυχαίο.

Η Σούζαν Μπράντλεϊ είναι ιδρύτρια του ινστιτούτου Sudden Money και, μιλώντας στο CNBC, εξήγησε ότι, πράγματι, οι οικονομικά ευκατάστατοι άνθρωποι είναι λιγότερο γεναιόδωροι. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες.

Αρχικά, αυτά τα άτομα γνωρίζουν ότι δεν είναι στην ίδια κατάσταση με τους φίλους τους και συχνά απομονώνονται, χωρίς να τους δώσει κανείς αφορμή. Θεωρούν ότι οι άλλοι θα τους κάνουν παρέα για τα χρήματα τους και δεν έχουν καμία διάθεση να τους εκμεταλλευτούν. Ένας λόγος είναι η ανασφάλεια, λοιπόν.

Άλλη αιτία, ίσως πιο βαθιά, είναι πως η μεγαλύτερη περιουσία φέρνει και περισσότερες συναλλαγές, άρα οι ευκατάστατοι άνθρωποι επικεντρώνονται σε τέτοιου είδους σχέσεις. Θέλοντας και μη, επηρεάζονται και οι φιλίες τους.

Η Μπράντλεϊ εξήγησε πως θα πρέπει να μιλήσουμε, αν μας ενοχλεί αυτή η εμμονή των πλούσιων φίλων μας με το χρήμα. «Να τους κάνετε transfer το μικροποσό που χρωστάτε, και να τους ρωτάτε αν είναι καλά. Δεν τους νοιάζουν τα 4 ευρώ -ίσως κρύβεται κάτι βαθύτερο πίσω από τη συμπεριφορά τους».