UPDATE

Ο κανόνας «50-30-20» για να μην ξεμένεις από χρήματα πριν το τέλος του μήνα


JTeam

14 Οκτωβρίου 2023

Ο κανόνας «50-30-20» για να μην ξεμένεις από χρήματα πριν το τέλος του μήνα
Ώρα για αποταμίευση, με έναν απλό τρόπο

Έχεις δοκιμάσει τα πάντα, αλλά ο μήνας έχει 14 και ήδη έχεις ξεμείνει από χρήματα. Φταίει η ακρίβεια, φταις κι εσύ, δεν είναι ώρα να δούμε ποιος έχει μεγαλύτερη ευθύνη. Εμείς είμαστε εδώ για να σου βρούμε τρόπο να κάνεις οικονομία. Ο κανόνας 50-30-20 θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς διαφορετικά το budget σου και - ποιος ξέρει; - ίσως πάρεις μία οικονομική ανάσα.

Όπως ορίζει ο «50-30-20», το 50% του εισοδήματός σου θα πρέπει να διατίθεται στα βασικά έξοδα, δηλαδή ενοίκιο, φως, νερό, ίντερνετ. Το 30%, σε ανάγκες που αφορούν στον τρόπο ζωής σου, όπως ψώνια και ψυχαγωγία, ενώ το 20% (που είναι το πιο βασικό), θα πρέπει να μένει στην άκρη.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσεις διάφορα μικροέξοδα που θεωρούνται περιττά. Θέλεις όντως αυτόν τον τρίτο φρέντο εσπρέσσο; Μάλλον όχι.

Η όλη λογική στηρίζεται σε μια έξυπνη αποταμίευση χωρίς να στερείσαι όμως ό,τι σου αρέσει καθώς αυτό που κάνει, είναι να σου αλλάζει ουσιαστικά τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα και να αλλάζεις προτεραιότητες. Ο κανόνας 50-30-20 είναι τόσο απλός, όσο φαίνεται.

Αυτό σημαίνει ότι τα ποσοστά μπορούν να αλλάξουν, ανάλογα και με τη δυσκολία κάθε μήνα. Το βασικό είναι να έχεις πλάνο και να σκέφτεσαι ότι θα βρεις την άκρη σου - σημασία έχει να βρίσκεις την άκρη. Άσε που θα καταφέρεις να εξοικονομήσεις ένα ποσό για κάποια μελλοντική αγορά ή για έξοδα που δεν είχες υπολογίσει σε ώρα έκτακτης ανάγκης.