Το ένα και μοναδικό πράγμα που δεν πρέπει να κάνεις ποτέ το πρωί, σύμφωνα με τους ειδικούς ύπνου
JTeam
29 Απριλίου 2024
Η σχέση που έχει ο καθένας από εμάς με τον ύπνο είναι διαφορετική, αφού άλλοι απολαμβάνουμε να κοιμόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες, άλλοι θεωρούν τον ύπνο μια απαραίτητη ανάγκη και έτσι αναγκαστικά προσπαθούν να κοιμούνται 6-7 ώρες την ημέρα, ενώ άλλοι ταλαιπωρούνται από αϋπνίες.
Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκεις, πρέπει να γνωρίζεις πως ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την καλή λειτουργία του σώματος και του εγκεφάλου μας. Η ποιότητα του ύπνου μας μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας και το πόσο κουρασμένες ή ξεκούραστες νιώθουμε. Οι ειδικοί σε θέματα ύπνου, λοιπόν, υποστηρίζουν πως μια καλή νύχτα ύπνου αρχίζει από το πρωί. Ναι, ναι καλά διάβασες.
Τι δεν πρέπει να κάνεις ποτέ το πρωί
Ας πάρουμε, όμως τα πράγματα από τα αρχή. «Ο κιρκάδιος ρυθμός, το εσωτερικό βιολογικό ρολόι μας, λειτουργεί σε έναν κύκλο περίπου 24 ωρών και υπαγορεύει πότε νιώθεις ξεκούραστη ή πότε νυστάζεις, επηρεασμένος σε μεγάλο βαθμό από την έκθεση στο φως. Οι συμπεριφορές που έχουμε το πρωί ενισχύουν έναν ισχυρό κιρκάδιο ρυθμό, προάγοντας την εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας και την υπνηλία τη νύχτα», υποστηρίζει ο ψυχίατρος και ειδικός σε θέματα ύπνου Τσέστερ Γου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνου, η έκθεση στο μπλε φως και η καθιστική ζωή έχουν την ικανότητα να διαταράξουν αυτόν τον ρυθμό, προκαλώντας προβλήματα στον ύπνο. Οι ειδικοί σε θέματα ύπνου αποκάλυψαν τι δεν κάνουν ποτέ το πρωί, ώστε να καταφέρουν να κοιμούνται καλά και να βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου τους.
Μπορεί η απάντηση που έδωσαν να μην σε εκπλήξει, όμως όλοι συμφώνησαν σε αυτό, τονίζοντας τη σημαντικότητά της. Οι εν λόγω γιατροί, λοιπόν, δεν κοιμούνται και δεν παραμένουν ποτέ στο κρεβάτι τους, μετά το χτύπημα των ξυπνητηριών. «Προσπαθώ να μην παραμείνω στο κρεβάτι γιατί σίγουρα νιώθω ότι αυτό με κάνει να νιώθω πιο τεμπέλης», υποστήριξε ο Τσέστερ Γου. «Δεν παραμένω ποτέ στη σκοτεινή κρεβατοκάμαρά μου. Είναι απαραίτητο να μπούμε στο φως. Το φως διακόπτει αποτελεσματικά την παραγωγή μελατονίνης από τον εγκέφαλό σας και ενημερώνει το σώμα σας ότι η μέρα έχει ξεκινήσει», ανέφερε η Τσέλσι Ρόχρισμπ.
«Η διατήρηση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου, όπου ξυπνάτε και πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε μέρα, είναι πραγματικά σημαντικό για να διασφαλίσετε ότι έχετε ένα καλό βράδυ ποιοτικού ύπνου», δήλωσε από την πλευρά του ο Ρατζ Ντασγκούπτα, γιατρός με ειδίκευση σε θέματα ύπνου.
Τι κάνουν το πρωί οι ειδικοί σε θέματα ύπνου
Μετά τη γενική συμφωνία, ότι κανείς από τους επιστήμονες δεν παραμένει στο κρεβάτι του μόλις χτυπήσει το ξυπνητήρι του και κατ’ επέκταση δεν πατάει αναβολή, οι ίδιοι ανέφεραν τι κάνουν και τι μας προτείνουν να κάνουμε και εμείς μόλις ξυπνήσουμε το πρωί.
«Ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνω το πρωί, συνήθως μέσα σε 30 λεπτά από το ξύπνημα, είναι να εκθέτω τον εαυτό μου στο φυσικό φως του ήλιου βγαίνοντας έξω ή καθισμένος δίπλα σε ένα παράθυρο», υποστήριξε η Τσέλσι Ρόχρισμπ. Και συμπλήρωσε: «Το φως κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι πολύ σημαντικό για την καλή διατήρηση του κιρκάδιου ρυθμού. Μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη έκθεσης στο ηλιακό φως μπορεί να χειροτερέψει την ποιότητα του ύπνου, να συμβάλει στην αϋπνία και να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεση».
Ακόμα ένα tip είναι να εντάξεις στην πρωινή ρουτίνα σου την άσκηση. Ο εγκέφαλός σου λαμβάνει από πάσα κατεύθυνση την πληροφορία ότι ο ύπνος τέλειωσε και η μέρα ξεκίνησε και μπαίνει στον αντίστοιχο ρυθμό. Δεν χρειάζεται να τρέξεις στο γυμναστήριο, η βόλτα με τον σκύλο σου, το περπάτημα στο τετράγωνο ή δέκα λεπτά τρέξιμο στον διάδρομο είναι αρκετά.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.