UPDATE

Ένας παίκτης ράγκμπι είπε ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να δουλεύουν -μόνο να γεννάνε και να παντρεύονται


Στεφανία Παπαδημητρίου

23 Μαΐου 2024

Ένας παίκτης ράγκμπι είπε ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να δουλεύουν -μόνο να γεννάνε και να παντρεύονται
Αν ψάξεις το όνομά του, λέει ότι είναι συμπαίκτης του συντρόφου της Τέιλορ Σουίφτ. Και τον κάλεσαν σε χριστιανικό Κολέγιο όχι για να μιλήσει για τον αθλητισμό, αλλά για να πει την αποψούλα του περί αμβλωσεων, Pride Month και εργαζόμενων γυναικών

Θυμάσαι το βίντεο από τα 80s, που ρωτά αν οι γυναίκες πρέπει να κρατούν το επώνυμό τους, να εργάζονται, και γενικά να έχουν ίσα δικαιώματα με τους άντρες; Οι περισσότεροι απαντούσαν αρνητικά. «Η γυναίκα πρέπει να είναι κατώτερη», λέει κάποιος. «Γιατί ο άντρας έχει το φορτίο των παιδιών –φυσικά η γυναίκα έχει την ανατροφή των παιδιών αλλά ο σύζυγος, ο άντρας, τραβιέται. Εφόσον εργάζομαι εγώ, η γυναίκα πρέπει να κάθεται σπίτι με τα παιδιά και το νοικοκυριό της».

Ε, ακριβώς τα ίδια είπε πριν από μερικές ημέρες ένας παίκτης ράγκμπι, ο Χάρισον Μπάτκερ, ο οποίος είναι στην ίδια ομάδα με τον σύντροφο της Τέιλορ Σουίφτ και πήγε σε χριστιανικό κολλέγιο για πει την αποψούλα του. Επί 20 λεπτά, παραπονιόταν για τον Μπάιντεν, τον Pride Month, τις εργαζόμενες γυναίκες που τους έχουν πει «διαβολικά ψέματα» και την άμβλωση.

Αυτός ο άνθρωπος είναι έναν χρόνο μικρότερός μου (είναι 28). Και είναι ΕΞΑΛΛΟΣ.

Πρώτα, τα έβαλε με τον Μπάιντεν, γιατί εκείνος φταίει που οι Αμερικανίδες θέλουν να αποφασίζουν μόνες για το σώμα τους. «Η κακή πολιτική και η ανεπαρκής ηγεσία έχουν επηρεάσει αρνητικά μεγάλα ζητήματα ζωής. Ζητήματα όπως η έκτρωση, η παρένθετη μητρότητα, η ευθανασία, όπως και η αυξανόμενη στήριξη εκφυλισμένων πολιτισμικών αξιών που προέρχονται από την αφομοίωση της διαταραχής», είπε. Το κοινό, ατάραχο –ήταν Ρεπουμπλικανοί Καθολικοί, οπότε πάνω-κάτω τα ίδια θα σκέφτονταν.

Έπειτα, ο αθλητής απευθύνθηκε στις γυναίκες.

«Θεωρώ ότι εσείς, οι γυναίκες, είστε που έχετε ακούσει τα πιο διαβολικά ψέματα», ξεκίνησε.

Ώπα. Τι μπορεί να μας έχουν πει;

«Κάποιες μπορεί να πάτε και να κάνετε επιτυχημένες καριέρες εκεί έξω, αλλά στοιχηματίζω ότι οι περισσότερες ενθουσιάζεστε περισσότερο για τον γάμο σας και τα παιδιά που θα φέρετε σε αυτόν τον κόσμο. Μπορώ να πω ότι η πανέμορφη σύζυγός μου, η Ιζαμπέλ, θα ήταν η πρώτη που θα έλεγε ότι η ζωή της ξεκίνησε πραγματικά όταν άρχισε να τη ζει ως σύζυγος και μητέρα».

Λολ.

Πάμε να δούμε μερικά πράγματα, με απλά λόγια, για να μην μπερδευόμαστε. Δεν θα πούμε γιατί πρέπει να υπάρχει ισότητα στην οικογένεια, ούτε γιατί μία γυναίκα είναι η μόνη που μπορεί να αποφασίσει ποιος είναι ο σκοπός της ζωής της. Θα πούμε ότι η οικονομική της χειραφέτηση δεν βολεύει –τον άντρα της. Είναι πολύ ευγενικό να πει ότι εκείνος θα εργάζεται, εκείνος θα είναι ο provider. Κι εκείνη θα εξαντλείται καθημερινά φροντίζοντας μόνη της το σπίτι και τα παιδιά. Εκείνος, όταν αποφασίσει να χωρίσει, θα το κάνει επειδή μπορεί. Εκείνη, και να θελήσει να φύγει, θα μείνει εκεί. Θα μείνει εκεί, επειδή δεν θα μπορεί να πάει πουθενά αλλού.

Σε μία σχέση χωρίς οικονομική ισότητα, υπάρχει «πάνω χέρι» -και δεν είναι του ανθρώπου που δεν εργάζεται. Κι είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να μη δουλεύει ο ένας από τους δύο συντρόφους, αρκεί να έχει την ελευθερία να το κάνει, όταν το αποφασίσει.

Παραπάνω, είχαμε έναν ακόμη άντρα να κάνει διάλεξη για το ποιος είναι ο ρόλος της γυναίκας και να δηλώνει περήφανα ότι η δική του σύζυγος θα έλεγε πως ξεκίνησε να ζει όταν τον παντρεύτηκε και έκαναν τα παιδιά τους –και κάπως βαρεθήκαμε. Ίσως, ΙΣΩΣ, να ήρθε η ώρα να πάψουν να μιλούν εκ μέρους των συζύγων/συντρόφων/μανάδων/κορών τους, και να αφήσουν τις ίδιες να το κάνουν. Ίσως, ΙΣΩΣ, να τα πούνε καλύτερα.