UPDATE

Κλόντια Σάινμπομ: Ποια είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Μεξικού


Ελένη Μπεζιριάνογλου

5 Ιουνίου 2024

Κλόντια Σάινμπομ
© Getty Images/ Hector Vivas
Η επιστήμονας και πρώην Δήμαρχος του Μέξικο Σίτι κατάφερε να κερδίσει την πατριαρχική κουλτούρα της χώρας

Η Κλόντια Σάινμπομ έγινε και επισήμως η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Μεξικού στα 200 χρόνια ιστορίας του κράτους. Η επιστήμονας και πρώην δήμαρχος του Μέξικο Σίτι είχε δηλώσει ήδη τις προηγούμενες ημέρες που τα προγνωστικά έδειχναν ότι προηγείται με μεγάλη διαφορά: «Θα γίνω η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Μεξικού. Δεν τα κατάφερα μόνη. Όλοι τα καταφέραμε, με τις ηρωίδες που μας χάρισαν την πατρίδα μας, με τις μητέρες μας, τις αδελφές μας και τις εγγονές μας. Δείξαμε ότι το Μεξικό είναι μια δημοκρατική χώρα με ειρηνικές εκλογές», δήλωσε η Σάινμπομ.

Η επιρροή των γυναικών στην πολιτική του Μεξικού είναι εμφανής σε άλλους κλάδους της κυβέρνησης. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Μεξικού εξέλεξε την πρώτη του γυναίκα αρχιδικαστή τον Ιανουάριο του 2023. Το δικαστήριό της αποποινικοποίησε τις αμβλώσεις στο Μεξικό -αντίθετα από τις ΗΠΑ. Κάποιοι από τους λόγους που το Μεξικό έχει κάνει τέτοια στροφή προς την πολιτική ισότητα των φύλων είναι δομικοί. Ο μεξικανικός νόμος απαιτεί από τα πολιτικά κόμματα να βάζουν ίσο αριθμό γυναικών και ανδρών στις εκλογές.

Μπορεί οι γυναίκες στο Μεξικό να απέκτησαν δικαίωμα ψήφου 33 χρόνια μετά τις ΗΠΑ, το 1953, φαίνεται όμως ότι η χώρα τους θα αποκτήσει πρώτη γυναίκα Πρόεδρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν η Σάινμπομ εκλεγεί, όπως προβλέπεται, θα μιλάμε για ένα ιστορικό επίτευγμα σε μια χώρα γνωστή για την βαθιά πατριαρχική κουλτούρα της και τη φυλετική βία.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων περιγράφει την Σάινμπομ ως «αφοσιωμένη Αριστερή γνωστή για την ψυχραιμία της σε περιόδους κρίσης», ενώ η Πάμελα Σταρ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Καλιφόρνια αναφέρει ότι η Σάινμπομ «δεν λαϊκίζει».

Ποια είναι η Κλόντια Σάινμπομ

Η Κλόντια Σάινμπομ γεννήθηκε το 1962 στο Μέξικο Σίτι, έχει πτυχίο στη Φυσική, μεταπτυχιακό και διδακτορικό στην Ενεργειακή Μηχανική και έχει λάβει αρκετές διακρίσεις στην ακαδημαϊκή της καριέρα.

Γνωρίστηκε με τον σύντροφό της, Χεσούς Μαρία Ταρίμπα, στο Πανεπιστήμιο ενώ σπούδαζαν και οι δύο Φυσική και σήμερα έχει δύο παιδιά και ένα εγγόνι.

Ξεκίνησε να ασχολείται με την πολιτική το 2000, όταν διορίστηκε Γραμματέας Περιβάλλοντος για την Ομοσπονδιακή Περιφέρεια υπό τη διοίκηση του Αντρές Λόπεζ Ομπράντορ, μέχρι το 2006.

Αργότερα, υπήρξε η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του δήμου Tlaplan και υπηρέτησε μέχρι το 2017. Στις αρχές του 2018 έγινε επικεφαλής της κυβέρνησης στο Μέξικο Σίτι και ήταν και πάλι η πρώτη γυναίκα που εκλέχθηκε στη χώρα σε αυτή τη θέση. Το 2023 άφησε τη θέση της προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα για Πρόεδρος με το κόμμα Morena του οποίου είναι ιδρύτρια.

Μεγάλο μέρος της ζωής της έχει αφιερωθεί στην πανεπιστημιακή διδασκαλία, εστιάζοντας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην κλιματική αλλαγή. Το 2007, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), στην οποία συνέβαλε η Σάινμπομ, έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης.

Η Σάινμπομ δεν είναι μόνο η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος στο Μεξικό, αλλά η πρώτη Πρόεδρος με εβραϊκή καταγωγή, αν και σπάνια μιλάει δημοσίως για το προσωπικό της υπόβαθρο και έχει κυβερνήσει ως άθρησκη αριστερή.

Γιατί είναι σημαντική η εκλογή της Κλόντια Σάινμπομ

Το ποσοστό ανθρωποκτονιών στο Μεξικό είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο και περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι. Παραμένει επίσης ένα επικίνδυνο μέρος για να είσαι γυναίκα, με υψηλά ποσοστά γυναικοκτονιών για την περιοχή – τα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου 10 γυναίκες δολοφονούνται κάθε μέρα.

Η Σάινμπομ έρχεται με μια ομάδα από τη θητεία της ως δήμαρχος στο Μέξικο Σίτι που έχει αποδεδειγμένο ρεκόρ στη βελτίωση της ασφάλειας, αλλά σίγουρα σε εθνική κλίμακα θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερες δυσκολίες. Η ίδια δήλωσε ότι η κυβέρνησή της θα κυβερνήσει όλους τους Μεξικανούς «χωρίς διακρίσεις». Ωστόσο, μένει να δούμε αν θα καταφέρει να τερματίσει την κουλτούρα της ατιμωρησίας στο Μεξικό, όπου περίπου το 95% των εγκλημάτων σε εθνικό επίπεδο παρέμειναν άλυτα το 2022, σύμφωνα με το think tank Mexico Evalua.